ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, ΟΠΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Εκοψαν πεύκα για να σωθούν απ’ τις κάμπιες!

* Τι λένε Δήμος Κιλελέρ, Σύλλογος Γονέων και Οικολόγοι

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2016 0:12

 

Της Λένας Κισσάβου

Πενήντα πέντε πεύκα, που βρίσκονταν επί τουλάχιστον ογδόντα χρόνια στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πλατυκάμπου, «έπεσαν» χθες στο έδαφος, από τα αλυσοπρίονα συνεταιρισμού υλοτόμων, για χάρη της υγείας των μαθητών του σχολείου.

Η κοπή τους, ήταν η ύστατη απόφαση, στην οποία κατέληξε η δημοτική αρχή, μετά από πολλές προσπάθειες ψεκασμών τους και όχι μόνο, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα κουκούλια των καμπιών, που δημιουργούνταν πάνω σε αυτά και είχε εντοπιστεί ότι ήταν η αιτία που νοσούσε κάθε χρόνο μεγάλο ποσοστό παιδιών.

Την τελευταία δεκαπενταετία, τα κρούσματα εμφάνισης αλλεργιών στους μαθητές του σχολείου ήταν απανωτά και εμφανίζονταν τα περισσότερα την εποχή που δημιουργούνταν τα κουκούλια από τις κάμπιες, με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα οι μαθητές να εμφανίζουν πρήξιμο στο σώμα τους, προβλήματα στα μάτια τους, κι άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, που τους ανάγκαζαν να καταναλώνουν επί χρόνια ανά διαστήματα, ποσότητες κορτιζόνης, ώστε να θεραπευθούν από τα αλλεργικά συμπτώματα.

Ένα πρόσφατο σοβαρό κρούσμα αλλεργικής αντίδρασης μαθητή, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την ανησυχία των γονιών, οι οποίοι έχοντας χάσει την υπομονή τους, στο να μην μπορεί να καταπολεμηθεί με καμία από τις μεθόδους στις οποίες κατέφυγε η δημοτική αρχή Κιλελέρ, η απειλή των κουκουλιών πάνω από τα κεφάλια των παιδιών τους, ζήτησαν την οριστική λύση του προβλήματος με κοπή των δέντρων.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πλατυκάμπου, κατατέθηκε αίτημα κοπής των πεύκων από την αυλή του σχολείου, στο τοπικό συμβούλιο Πλατυκάμπου, το οποίο γνωμοδότησε θετικά και το θέμα κατέληξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλελέρ, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες κοπής των δέντρων.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλατυκάμπου κ. Δημήτρης Καρατσίβος, «Η κοπή τους έγινε με την έγκριση του Δασαρχείου Λάρισας και της Πολεοδομίας του Δήμου Λαρισαίων, αφού κρίθηκε ότι η κατάσταση ήταν πλέον επικίνδυνη για την υγεία των μαθητών. Αλλωστε υπάρχουν και διαγνώσεις γιατρών που αναφέρουν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις μαθητών οφείλονται στα κουκούλια και στις κάμπιες των πεύκων.

Αφού δόθηκε το πράσινο φως από όλες τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες ,ακολούθησε δημοπρασία του έργου, ώστε να αναλάβουν επαγγελματίες την κοπή των πεύκων, για να μην προκύψει κάποιο ατύχημα κατά τη ρίψη τους, σε γειτονικές από το σχολείο κατοικίες, οι οποίες είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.

Λυπούμαστε που εξαφανίστηκε έτσι ένας πνεύμονας πρασίνου του χωριού μας, με δέντρα που έστεκαν επί χρόνια στην αυλή του σχολείου μας, αλλά ήμασταν αναγκασμένοι να το κάνουμε αυτό, διότι πλέον απειλούσε την υγεία των παιδιών μας.

Αμεσα θα αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, πραγματοποιώντας στον ίδιο χώρο δεντροφύτευση, με είδη δέντρων που θα μας προτείνει η Γεωπονική Υπηρεσία του Δήμου Κιλελέρ, και βασικό στοιχείο της επιλογής του είδους τους, θα είναι να μην προκαλούν αλλεργίες στον άνθρωπο».

Ο κ. Καρατσίβος, όσο αφορά στις προσπάθειες που έχουν γίνει, όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να καταπολεμηθούν τα κουκούλια των καμπιών και να σωθούν τα δέντρα, μας είπε: «Πραγματοποιούνταν ψεκασμοί στα πεύκα, με οικολογικά σκευάσματα, δύο φορές τον χρόνο από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κιλελέρ, για την καταπολέμηση της κάμπιας και των κουκουλιών τους, αλλά απέτυχαν. Εξάλλου ήταν και πολύ δύσκολο να καλύψουμε με ψεκασμό όλο το μήκος των δέντρων, καθώς ήταν πολύ ψηλά.

Επίσης έγιναν προσπάθειες να αφαιρεθούν ένα –ένα, τα κουκούλια πάνω από τα δέντρα, από υπαλλήλους του δήμου που είχαν ανεβεί σε γερανοφόρο όχημα γι αυτό το σκοπό.

Δυστυχώς όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά εμφάνισαν αλλεργικά συμπτώματα και οι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν με αυτό!».

ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΜΠΙΕΣ

Οι φωλιές (κουκούλια) των καμπιών των πεύκων, κρέμονται στα κλαδιά τους και θυμίζουν μεγάλες μπάλες από βαμβάκι.

Μέχρι τον Φεβρουάριο οι κάμπιες παραμένουν στα κλαδιά και τρέφονται αποκλειστικά από πευκοβελόνες. Τότε κατεβαίνουν στο έδαφος οι πρώτες «πομπές». Παρελαύνουν σε μεγάλες σειρές, μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός ,τόσο νωρίτερα κάνουν την εμφάνισή τους

Καθώς, ο φετινός Ιανουάριος ξεκίνησε με σχετικά ήπιο καιρό, με πολλές ηλιόλουστες μέρες, φαίνεται ότι έδωσαν το κατάλληλο κλίμα στις κάμπιες των πεύκων να αρχίσουν νωρίς την... παρέλασή τους για την ολοκλήρωση και τη συνέχιση του κύκλου της ζωής τους.

Πρόκειται για τις γνωστές μικρές σε μέγεθος, πορτοκαλο-σκουρόχρωμες κάμπιες, την κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη ή την κάμπια τη λιτανεύουσα (λατινικό όνομα:Thaumetopoeapityocampa), που οι συντεταγμένες στρατιές της (η μία πίσω από την άλλη σε ατέλειωτες σειρές) στο έδαφος, αποτελούν έναν από τους πιο ζημιογόνους οργανισμούς για τα πευκοδάση.

Αυτές οι κάμπιες, έχουν αναπτύξει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό άμυνας. Στις τρίχες της πλάτης τους παράγεται η πρωτεΐνη thaumatopein (το αλλεργιογόνο), που όταν έρχεται σε επαφή με το θύμα τους ευθύνεται για την οξεία απελευθέρωση ισταμίνης. Η ισταμίνη ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί σε ζώα και ανθρώπους.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

* Να σημειωθεί ότι την κοπή των δέντρων καταδίκασε με σχετική δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» κ. Ν. Πουτσιάκας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «οικολογικό έγκλημα». Παράλληλα - κατά την επίσκεψή του χθες στο σχολείο - ζήτησε να μάθει εάν υπάρχει σχετική άδεια από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη διεύθυνση του σχολείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass