ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ

Γιορτή Περιβάλλοντος στα Μικρά Τέμπη

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2017 22:30

Ο Δήμος Λαρισαίων προσπαθώντας να ξαναζωντανέψει περιοχές φυσικού κάλλους μέσα και έξω από την πόλη, οργανώνει εκδηλώσεις ανάδειξής τους, όπως η Οικογιορτή στο Αισθητικό Άλσος, συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων στο Αλκαζάρ στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης κ.α.

Έτσι το Σάββατο 25 Μαΐου, θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στα Μικρά Θεσσαλικά Τέμπη, στην είσοδο του Πηνειού στη λαρισινή πεδιάδα, στην Αμυγδαλέα. Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απ. Σουρλαντζής «το μικρό σήμερα χωριό, λόγω της θέσης του, έχει γνωρίσει περιόδους ακμής στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στο όμορφο ποτάμι το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη πηγή πλούτου, και στο γεγονός ότι ο οικισμός αποτελούσε φυσική οχυρωματική θέση από την κλασική ακόμη εποχή.

 Όπως γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου του « Οι μνήμες του παππού Σταμουλάκη Γραμμένου από τη Γούνιτσα» ο συγγραφέας του κ. Στάμος Δ. Γραμμένος: «Τα Στενά του Καλαμακίου, όπως ονομάζονται, είναι ένα εντυπωσιακό για τη γεωμορφολογία του φαράγγι, όπου η πυκνή βλάστηση, πανύψηλων πλατάνων στις όχθες του Πηνειού, σε αντίθεση με τους γυμνούς και απότομους γκρεμούς του – καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν εκλείψει – συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη».

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως « βιότοπος, πολύτιμο παραποτάμιο οικοσύστημα στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου» (με κωδικό 047 Στενά Καλαμακίου). «Οι λαξευμένοι βράχοι και οι δομημένες πέτρες σε ορισμένα σημεία δείχνουν ότι πρόκειται για αρχαίους δρόμους, οι οποίοι παλιότερα ένωναν την τρικαλινή με τη λαρισινή πεδιάδα, καθώς εδώ υπήρχε η δίοδος (πόρος) του Πηνειού. Αρχικά η διάβαση γινόταν με μια πλωτή σχεδία – πορθμείο στη θέση που σήμερα ονομάζεται Καράβι, αργότερα μέσω της πετρόχτιστης γέφυρας και τέλος μέσω της σιδερένιας γέφυρας του Κουτσόχερου ( Στάμος Γραμμένος).

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο κ. Κ. Γαλλή, στη θέση Μαγούλα του οικισμού Προσφύγων διακρίνονται στρώματα της Χαλκοκρατίας και λείψανα τοίχων. Εκεί βρέθηκαν και απολιθωμένα οστά ζώων της παλαιολιθικής εποχής. Στην όχθη του Πηνειού και στο ΝΑ άκρο της Μαγούλας έχουν βρεθεί επίσης πολλοί τάφοι με πήλινα ή λίθινα καλύμματα καθώς και πήλινοι σαρκοφάγοι.

Στην εξωτερική μάλιστα βόρεια πλευρά του ναού του Αγίου Νικολάου, υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή της κλασικής εποχής που από το σχήμα των γραμμάτων της χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στον όμορφο αυτό χώρο η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και η ΔΕΥΑΛ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλέας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλέας – συνοικισμού Αμυγδαλέας, «Γούνιτσα», διοργανώνουν εκδηλώσεις με το παρακάτω πρόγραμμα:

 Διαδρομές στην όχθη του Πηνειού ( 10:00 π.μ.). Ομιλία από τον ιστορικό Σταύρο Γουλούλη με θέμα «Η Γούνιτσα: μια ιστορική αναδρομή στο χώρο της» (11:00π.μ.). Ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου από την έφορο Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια. Παραδοσιακή μουσική και εδέσματα (12:00 μ.). Στον χώρο θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Πηνειό, ευγενής παραχώρηση από το φωτογραφικό αρχείο του ιατρού – ιστοριοδίφη κ. Νικολάου Παπαθεοδώρου.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass