ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πράσινα παπαγαλάκια μένουν στις πόλεις…

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2017 21:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πράσινα παπαγαλάκια δίνουν "χρώμα" σε κεντρικά πάρκα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην καθημερινότητα όσων μπορούν να τα εντοπίσουν, είτε σε κλαδιά δέντρων είτε την ώρα που πετούν.

Τα πράσινα παπαγαλάκια στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελούν...φαινόμενο της πόλης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Λευτέρη Σταύρακα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Δεν είναι (οι παπαγάλοι) μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλη την Ευρώπη. Δεν ήρθαν μόνοι τους, είναι αποτέλεσμα κλασικής ανθρώπινης παρέμβασης" είπε ο κ. Σταύρακας, ανατρέχοντας στη δεκαετία του '80 και τη δημιουργία του πρώτου "πυρήνα" αποικίας των παπαγάλων στην Αθήνα.

Η φυσική εξάπλωση των πράσινων παπαγάλων είναι στην Αφρική και στην Ασία. "Φτάνουν μέχρι και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Δεν είναι πουλιά αποκλειστικά τροπικά. Έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο. Το μόνο που θέλουν είναι τροφή. Αν έχουν τροφή αντέχουν το κρύο. Στην Ελλάδα τρέφονται με καρπούς δέντρων όπως τα κυπαρίσσια ή τα καλλωπιστικά δέντρα (...)" επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταύρακας.

Μην σας "ξεγελά" η γλυκιά τους όψη: Οι παπαγάλοι μπορούν και διεκδικούν τη φωλιά που επιθυμούν. Όπως εξήγησε ο κ. Σταύρακας, "δρυοκολάπτες φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη, τρυπούν τη φωλιά τους σε έναν κορμό δέντρου και αν την ίδια φωλιά τη διεκδικήσουν οι παπαγάλοι το πιο πιθανό είναι να την κερδίσουν γιατί λειτουργούν σε ομάδα, οι δρυοκολάπτες δεν σχηματίζουν κοπάδι, είναι απλά το ζευγάρι των πουλιών".

Και για όσους δεν κατάφεραν να δουν τα πράσινα παπαγαλάκια, ο κ. Σταύρακας τόνισε ότι "είναι λίγο μικρότερα (σε μέγεθος) από μία καρακάξα", άρα όποιος επιθυμεί να τα αντικρίσει αρκεί να εξασκήσει την όρασή του και θα τα εντοπίσει...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1