ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Πυρ κατά βούληση…

* Τα τέλη για την άδεια θήρας, με μια μόνο διαφορά η Ρυθμιστική

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2017 22:00

Την ικανοποίησή της για την άμεση υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο της ρυθμιστικής διάταξης θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2017-2018 εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και ν. Σποράδων, καθώς «ο αρμόδιος υπουργός δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζητούν σε κάθε ευκαιρία οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Βαγγέλης Μπαλατσός η ικανοποίηση των κυνηγών σχετίζεται με τους παρακάτω 6 λόγους:

α) ο κ. Φάμελος δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζητούν σε κάθε ευκαιρία οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ, πράγμα για το οποίο οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό.

β) η εκτενής, εμπεριστατωμένη και απολύτως τεκμηριωμένη σε τεχνικό, επιστημονικό και νομικό επίπεδο, πρόταση της ΚΣΕ έδωσε όλα τα πραγματικά στοιχεία και επιχειρήματα για την αποφυγή νέων περικοπών. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή μας η εισήγηση βοήθησε και την αρμόδια Υπηρεσία και τον υπουργό στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης.

γ) σημαντικό στοιχείο για τη νέα Ρυθμιστική αποτελεί η περσινή απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών καθώς και η εισήγηση της Υπηρεσίας που πρότεινε την επανάληψη της περσινής απόφασης.

δ) η νέα Ρυθμιστική 2017-2018, όπως και οι Ρυθμιστικές Αποφάσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών έχουν την ίδια βάση με τη Ρυθμιστική Απόφαση του 2002, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω συμμόρφωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις διατάξεις της σχετικής Οδηγίας 79/409, με το συνακόλουθο γεγονός ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που όχι μόνο δεν έχουμε καταδικαστεί για θέματα θήρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά τουναντίον έχει επισήμως γίνει αποδεκτό ότι ακολουθούμε πλήρως τις προβλέψεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας.

ε) το κυνήγι στην Ελλάδα είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις επιταγές των σχετικών ευρωπαϊκών ερμηνευτικών κειμένων και στις οδηγίες της επιστημονικής Επιτροπής ORNIS ως προς τις περιόδους θήρας και την κλιμακωτή λήξη.

στ) κατά τη διαμόρφωση της εκδοθείσας Ρυθμιστικής Απόφασης 2017-2018 συντέλεσε, πιστεύουμε, καθοριστικά η αρραγής ενότητα των κυνηγών και των Κυνηγετικών μας Οργανώσεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Μπαλατσός «ευχαριστεί θερμά τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, με την ευκαιρία της υπογραφής της Ρυθμιστικής Απόφασης 2017-2018, η οποία διασφαλίζει μαζί με το τεράστιο φιλοπεριβαλλοντικό έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων και το ορθολογικό κυνήγι στη χώρα μας» και υπενθυμίζει ότι «είναι στη διάθεσή του για εποικοδομητικό διάλογο και στενότερη συνεργασία για τη ρύθμιση καίριων θεμάτων, με μοναδικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του ρυθμιστικού πλούτου της χώρας». Ακόμη η διοίκηση της Ομοσπονδίας εύχεται στα μέλη της «μία καλή κυνηγετική χρονιά, με σεβασμό στους νόμους περί θήρας, μα πάνω από όλα στον συνάνθρωπο και καλεί όλους τους κυνηγούς να είναι κοντά στους Κυνηγετικούς τους Συλλόγους, στην Κυνηγετική Ομοσπονδία και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, αλλά και στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ενισχύοντας το έργο της και την αποτελεσματικότητά της».

Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή ρυθμιστική είναι η ίδια με την περσινή με τη μόνη διαφορά να είναι η αύξηση του ορίου κάρπωσης του αγριόχοιρου στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία. Αύξηση του ορίου κάρπωσης κατά τέσσερα επιπλέον αγριογούρουνα ανά ομάδα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που υπογράφεται τόσο νωρίς η ρυθμιστική διάταξη θήρας γλιτώνοντας χιλιάδες κυνηγούς από απίστευτη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα, το κυνηγετικό έτος ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου (άρθρο 261 ν 86/1969), όταν και οι κυνηγοί δύνανται να εκδώσουν τις άδειες θήρας, ενώ η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου. Οπότε, χωρίς καθυστέρηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι συνεπές στους πολίτες της χώρας που επιθυμούν να ασκήσουν την κυνηγετική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, στη φετινή ρυθμιστική για τη θήρα διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση, αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10, δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του υπουργού. Κατά τ΄ άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μην χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΔΕΙΩΝ

Στα ίδια επίπεδα είναι και τα καθοριζόμενα τέλη των κυνηγών προς το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία ανάλογα με τη χωρική εμβέλεια της άδειας θήρας καθορίζονται στα 10 ευρώ για την τοπική άδεια (χωρικά όρια Νομού), στα 30 ευρώ για την περιφερειακή άδεια (χωρικά όρια Κυνηγετικής Ομοσπονδίας) και στα 60 ευρώ για τη γενική άδεια θήρας (όλη η χώρα). Ίδιες παραμένουν και οι εισφορές των κυνηγών προς τις αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι οποίες καθορίζονται στα 60 € ανά κυνηγό. Από το ποσό αυτό 5 ευρώ κατανέμονται στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, 15 ευρώ κατανέμονται στους Κυνηγετικούς Συλλόγους, 40, ευρώ κατανέμονται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας η οποία έχει και την υποχρέωση της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Συνολικά το κόστος ανανέωσης των αδειών θήρας για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λάρισας είναι 113 ευρώ για την τοπικής εμβέλειας, 133 ευρώ για την Περιφερειακή και 163 για τη γενική.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να δαπανούν ποσό μεγαλύτερο του 50% από τις παραπάνω εισφορές και τέλη σε φιλοθηραματικές δράσεις, ενώ για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία αυτή η υποχρέωση ανέρχεται στο 95%. Οι κυνηγοί που επιθυμούν να εκδίδουν άδεια θήρας απευθείας από τη Δασική Αρχή επιβαρύνονται με τα τέλη που καθορίζονται με την πιο πάνω ΚΥΑ καθώς και με το 90% των εισφορών που πληρώνουν οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό ποσό κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass