Σαν μόνοι ενδιαφερόμενοι να ήταν οι κυνηγοί

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2017 22:20

«Η έκδοση της νέας ρυθμιστικής θήρας από το ΥΠΕΝ είναι άκρως απογοητευτική, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τα επιστημονικά επιχειρήματα του συνόλου σχεδόν των φορέων που ασχολούνται με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και παρουσιάστηκαν στο πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι».

Αυτά αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Φάμελλο οι Οικολόγοι Πράσινοι, διευκρινίζοντας ότι «το κυνήγι δεν αφορά μόνο όσους κατέχουν άδεια κυνηγιού, αλλά είναι μια δραστηριότητα που επηρεάζει την άγρια πανίδα και έρχεται σε αντίθεση με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση».

Σύμφωνα με τους Οικολόγους «η δημοσίευση της ρυθμιστικής απόφασης και η έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για τους παρακάτω λόγους:

• Καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ζητούμε την άμεση έκδοση της αναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης για την απαγόρευση της θήρας στη Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

• Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας Αξιολόγησης απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, έμεινε στο "ψυγείο" αν και είχε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης οπωσδήποτε πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2017-18. Σύμφωνα με το πόρισμα κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση, ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση του νομικού πλαισίου για τη θήρα σε ενιαίο νόμο εναρμονισμένο με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

• Επαναλαμβάνουμε ότι η ρυθμιστική για το κυνήγι θα πρέπει να εφαρμόζει τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία διαφορετικές ημερομηνίες λήξης της κυνηγετικής περιόδου μπορούν να καθορίζονται μόνο αν έχουν υπάρξει επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όχλησης των υπόλοιπων ειδών αλλά και σύγχυσης μεταξύ ομοειδών ειδών.

• Η Ρυθμιστική Θήρας πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική, που προβλέπουν την υποχρέωση μέριμνας ότι τα απειλούμενα και προστατευόμενα μεταναστευτικά είδη δεν θα εκτίθενται σε κίνδυνο κατά την περίοδο μετανάστευσης επιστροφής προς τις περιοχές αναπαραγωγής.

• Εν αναμονή της κήρυξης απαγόρευση της θήρας στις καμένες περιοχές απευθύνουμε έκκληση για επέκταση της απαγόρευσης στις περιβάλλουσες ακέραιες εκτάσεις στις οποίες έχουν καταφύγει τα ζώα.

• Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε τη θέση μας για την αντικατάσταση της ετήσιας ρυθμιστικής με 5ετείς αποφάσεις και για μετάθεση της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου την 1 Οκτωβρίου κάθε έτους. Η καθιερωμένη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στις 20 Αυγούστου αποτελεί κατάλοιπο εποχών με εντελώς άλλες κοινωνικές συνήθειες και εθνικές προτεραιότητες. Σήμερα, το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τέλη Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζεται από αυξημένη δραστηριότητα των πολιτών στην ύπαιθρο και είναι η περίοδος που προτιμούν πολίτες που επιθυμούν ήρεμες και ποιοτικές διακοπές σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα το διάστημα αυτό περιλαμβάνεται στην υψηλή τουριστική περίοδο ενώ η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της εθνικής πολιτικής.

• Τέλος, θυμίζοντας τα απανωτά θανατηφόρα ατυχήματα στο κυνήγι αγριόχοιρου, κάνουμε έκκληση για τήρηση των κανονισμών (ένδυση με φωσφοριζέ γιλέκο, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από οικισμούς και από τους άλλους χρήστες της υπαίθρου) και για αντίστοιχη ενίσχυση της θηροφύλαξης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1