ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΛΙΒΑΔΙΟΥ:

Μην μας αποκλείετε από το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης

Δημοσίευση: 09 Νοε 2017 19:00

Τον έντονο προβληματισμό του για τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης στο νέο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, καθώς προκύπτουν κίνδυνοι αρκετοί παραγωγοί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου, αλλά και την ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας να μείνουν εκτός του προγράμματος, εκφράζει ο πρόεδρος του ΑΣ Λιβαδίου Γιάννης Καρασούλας.

Σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο κ. Καρασούλας καταθέτει προτάσεις, πριν βγει η προκήρυξη της νιτρορύπανσης και υποστηρίζει τα εξής: Αξιότιμοι κ. υπουργοί, θα θέλαμε να σας πούμε ότι εκπροσωπούμε ένα αγροτικό συνεταιρισμό, από ένα από τα ορεινά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και της Ελλάδας όπου καλλιεργούνται φυτά μεγάλης καλλιέργειας και ειδικότερα αραβόσιτος και σιτάρι σκληρό, μαλακό. Με την έκδοση της Υ.Α. που αφορά στη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μ.10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020 και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης για ένταξη στο παραπάνω μέτρο, προκλήθηκε σε εμάς τους αγρότες έντονος προβληματισμός. Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω Υ.Α. και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης, πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας. Στις εν λόγω περιοχές οι ενδιαφερόμενοι βαθμολογούνται μέχρι εκατό (100) μόρια επιπλέον και προφανώς προηγούνται της ένταξης. Το αμέσως επόμενο κριτήριο αφορά σε προστατευόμενες περιοχές όπως Natura κλπ με πριμ είκοσι (20) μορίων. Με βάση όλα τα παραπάνω όλοι οι αγρότες από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λιβαδίου αλλά και από την ευρύτερη επαρχία της Ελασσόνας κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του νέου προγράμματος. Όταν μάλιστα στο πρόσφατο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας όλοι οι αγρότες αποκλείσθηκαν από το πρόγραμμα αυτό. Γιατί κύριοι μας φέρεστε έτσι, θέλετε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας και τα βουνά και να μετακομίσουμε στις πόλεις; Δεν είναι μεγάλη αδικία αυτό; Αναρωτιόμαστε αν θέλετε να μην γίνει αυτή η αδικία και σας καταθέτουμε προτάσεις πριν βγει η προκήρυξη της νιτρορύπανσης:

1)Να ληφθεί υπόψη στη βαθμολογία ο κάτοικος ορεινής περιοχής

2)Να λαμβάνει βαθμολογία ο επαγγελματίας αγρότης

3) Να παίρνει βαθμολογία ο παλιός αγρότης που ήταν ενταγμένος σε προηγούμενα προγράμματα Νιτρορύπανσης. Μάλιστα ακούμε ότι θα το εφαρμόσετε αυτό στο νέο πρόγραμμα-προκήρυξη των βιολογικών, γιατί να μην το εφαρμόσετε και στη Νιτρορύπανση ή μείωση ρύπανσης νερού;

4)Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αφού πλέον είναι πολλές οι 37 επιλέξιμες περιοχές.

Και η επιστολή καταλήγει: Το χωριό μας το Λιβάδι Ελασσόνας εφάρμοσε όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτό το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα και το ίδιο θέλει και στο μέλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

PARKO EYXON
EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1