Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ Κ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ:

Αν αφήναμε τα ρέματα ήσυχα…

* «Στην Αθήνα υπήρχαν 400 ρέματα που λειτουργούσαν και σαν αεραγωγοί επηρεάζοντας το κλίμα και τώρα τα περισσότερα έγιναν δρόμοι»

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 17:52

Με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σχετίζεται ο κίνδυνος της πλημμύρας, που είναι ένα φυσικό φαινόμενο και μέρος του υδρολογικού κύκλου και γι΄αυτό απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολικός σχεδιασμός. Τη διαπίστωση αυτή κάνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αν. καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων, Κ. Βουδούρης.

"Η πλημμύρα είναι ένα φυσικό φαινόμενο και σχετίζεται με τη ραγδαία βροχή. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η βροχή που πέφτει μέσα σε λίγες ώρες, αντιστοιχεί στο 80% της ετήσιας ποσότητας. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για να μειώσουμε τον κίνδυνο, τον οποίο δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τελείως" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης.

"Ως μέρος του υδρολογικού κύκλου", συνεχίζει, "οι πλημμύρες γίνονται συχνά και κάνουν καλό στη θάλασσα αφού μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες για να φάνε τα ψάρια". Όμως, οι ανθρώπινες επεμβάσεις, με το μπάζωμα των ρεμάτων, την καταστροφή των δασών και την επέκταση παράνομων οικισμών, επιτείνουν το πλημμυρικό πρόβλημα δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές και ανθρώπινα θύματα, όπως πρόσφατα στη Μάνδρα.

"Ακριβώς επειδή οι χείμαρροι είχαν μπαζωθεί ή εξαφανιστεί και μπροστά στη ροή τους χτίστηκαν αποθήκες, εμποδίστηκε η παροχέτευση νερού προς τη θάλασσα με τις τραγικές συνέπειες που ζήσαμε" τόνισε ο καθηγητής, επικαλούμενος μάλιστα και το σχετικό πόρισμα κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης .

Αναγκαία για τον ίδιο είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση, η ενημέρωση των πολιτών, η πολιτική προστασία, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ο συνολικός σχεδιασμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής.

"Αν αφήναμε τα ρέματα 'ήσυχα', αν η αστικοποίηση δεν ήταν τόσο άναρχη, αν τα δάση προστατεύονταν αποτελεσματικά, θα είχε ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος" διευκρινίζει ο κ. Βουδούρης, θέτοντας ως παράδειγμα και την κατάσταση στην Αθήνα όπου "υπήρχαν 400 ρέματα που λειτουργούσαν και σαν αεραγωγοί επηρεάζοντας το κλίμα και τώρα τα περισσότερα έγιναν δρόμοι".

«ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

"Ενα από τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, είναι να εντοπίσουμε ποιες περιοχές είναι ευάλωτες στον πλημμυρικό κίνδυνο. Άρα, πρέπει να χαρτογραφήσουμε περιοχές που είναι ευαίσθητες στο θέμα των πλημμυρών και από κει και πέρα να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου" λέει ο κ. Βουδούρης.

"Ο κίνδυνος πλημμύρας σχετίζεται με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, με τις χρήσεις γης και τα έργα που γίνονται τις περισσότερες φορές, χωρίς τον κατάλληλο περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Έτσι, η τρωτότητα σε μια περιοχή αλλάζει και απαιτείται στη συνέχεια να επικαιροποιούνται οι ανάλογοι χάρτες που έχει στη διάθεσή της και αναρτά η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου περιβάλλοντος με βάση σχετική οδηγία της ΕΕ που έγινε και νόμος του κράτους".

Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, πρέπει να γίνει διαβούλευση και επικαιροποίηση των χαρτών σε εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιταχυνθούν στη συνέχεια, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι μελέτες.

"Βέβαια", σχολιάζει, "μελέτες υπάρχουν, το θέμα είναι αν υλοποιούνται στην πορεία και αν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχουν από την πολιτεία".

ΟΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ευάλωτες στην πλημμύρα, όπως η λεκάνη των Σερρών και η Χαλκιδική, όπου υπάρχουν περιοχές που εμφανίζονται οι λεγόμενες "ξαφνικές πλημμύρες".

"Υπάρχουν μικρές λεκάνες και μεγάλες κλίσεις και σε περίπτωση ραγδαίας βροχόπτωσης έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα" τόνισε, προσθέτοντας: "Εμείς οι γεωλόγοι λέμε ότι όταν συμβαίνει κάτι στο παρελθόν, πιθανά να συμβεί και στο μέλλον αν δεν γίνουν παρεμβάσεις και μειωθεί το ρίσκο" καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1