Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέα παράταση οι δασικοί χάρτες

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2018 4:46

Νέες παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των δήμων να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των αγροτών.

Τη νέα παράταση για την υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους δήμους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελος, μιλώντας στη δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης που διοργάνωσε το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τα δάση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες μέρες, που θα προβλέπει:

Παράταση στην υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους Δήμους, έως τις 16 Ιουλίου 2018.

Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως και τον Μάρτιο 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2018.

Τίθεται όριο στην εξέταση από τις αρμόδιες Επιτροπές (ΕΠΕΑ) των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως τις 25.9.17, έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

Παράταση δύο χρόνων στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020.

Ο κ. Φάμελος, δήλωσε ότι σκοπός του νέου νομοσχεδίου θα είναι:

Να εξυπηρετηθεί και να ολοκληρωθεί το 2020 το μεγάλο έργο των δασικών χαρτών, που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στο 2017 -μετά από 40 χρόνια- και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια, παρά τις πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί.

Να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσον αφορά τις επιδοτήσεις, μέσω της εναρμόνισης της ημερομηνίας των αντιρρήσεων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής (από τους αγρότες) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των αντιστοίχων επιτροπών.