ΓΑΛΛΙΑ

Πλαστικά απορρίμματα και τοξικά στην Ανταρκτική

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2018 19:25

ΠΑΡΙΣΙ

Πλαστικά απορρίμματα και τοξικά χημικά εντοπίστηκαν σε απομακρυσμένα τμήματα της Ανταρκτικής, ενισχύοντας τις υποψίες ότι η ρύπανση έχει φτάσει πλέον μέχρι τις άκρες της Γης, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Greenpeace.

Τα μικροπλαστικά -μικροσκοπικά υπολείμματα από διάφορα πλαστικά προϊόντα, από σακούλες έως λάστιχα αυτοκινήτων- εντοπίστηκαν σε 9 από τα 17 δείγματα νερού που ελήφθησαν ανοιχτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής από σκάφος της Greenpeace στις αρχές του 2018.

Επίσης σε 7 από τα 9 δείγματα που ελήφθησαν από χιόνι από το έδαφος της Ανταρκτικής εντοπίστηκαν χημικά που είναι γνωστά ως PFAs (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), οι οποίες χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα και μπορούν να βλάψουν την άγρια ζωή.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, ρύπανση από πλαστικά έχει εντοπιστεί από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική και σε απομακρυσμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό, που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης.

Την Τρίτη, η υπηρεσία αυτή ανακοίνωσε ότι λιγότερο από το ένα δέκατο όλων των πλαστικών που έχουν κατασκευαστεί στον κόσμο μας ανακυκλώνεται και σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν ή να φορολογήσουν τις σακούλες μιας χρήσης ή τα σκεύη τροφίμων μιας χρήσης για να αναχαιτιστεί το τεράστιο αυτό κύμα ρύπανσης.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, ερευνητές στην Γερμανία ανακοίνωσαν τον Απρίλιο ότι οι θαλάσσιοι πάγοι που πλέουν στον Αρκτικό Ωκεανό περιέχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων, που μπορούν να περάσουν στο περιβάλλον καθώς λιώνουν οι πάγοι εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

"Τα πλαστικά διατηρούνται για εκατοντάδες χρόνια", επισήμανε τέλος η Ίλκα Πεέκεν του Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass