Ασφαλείς πτήσεις με προστασία της άγριας ζωής

Πρόγραμμα απομάκρυνσης τσακαλιών απ' το αεροδρόμιο Σάμου τρέχει η "Fraport"

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 22:06

Τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα καινοτόμο πρόγραμμα, για τη διαχείριση του πληθυσμού τσακαλιών που βρίσκονται εντός του χώρου του αεροδρομίου της Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος».

Με στόχο να προφυλαχθεί τόσο η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών, όσο και η προστασία αυτών των ιδιαίτερων θηλαστικών, η ‘’Fraport Greece’’, η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με αντικείμενο την αειφόρο διαχείριση και απομάκρυνση των τσακαλιών από το χώρο του αεροδρομίου.
Το αεροδρόμιο της Σάμου, έχει κατασκευαστεί μέσα σε υδροβιότοπο, που αποτελεί έναν από τους φυσικούς τόπους διαβίωσης του Χρυσού Τσακαλιού. Τυχόν πρόσκρουση ζώου σε αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης ή της απογείωσης, θα προκαλούσε φυσικά τον θάνατό του αλλά και πιθανές ζημιές στο αεροσκάφη ενώ θα διακινδύνευε την ασφάλεια της πτήσης. Για την αποτροπή παρόμοιων συμβάντων, η ‘’Fraport Greece’’ έχει επικεντρωθεί στην άμεση απομάκρυνση του Χρυσού Τσακαλιού από το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αειφόρου διαχείρισης.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Ινστιτούτου, από τον Μάιο του 2017, ερευνητές Ζωολογίας από το ‘’Αρχιπέλαγος’’ παρακολουθούν τον πληθυσμό τσακαλιών στην περιοχή του αεροδρομίου. Η έρευνα πραγματοποιείται αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες με την επιστημονική υποστήριξη του αγγλικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Για τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση του Χρυσού Τσακαλιού, χρησιμοποιούνται υπέρυθρες κάμερες νέας γενιάς με ανιχνευτή κίνησης για νυχτερινές καταγραφές, συστήματα παθητικής καταγραφής ήχων επικοινωνίας, κ.α. Παράλληλα σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται η μέθοδος της σταδιακής απομάκρυνσης των τσακαλιών από τον χώρο του αεροδρομίου προς τον παρακείμενο υδροβιότοπο, ο οποίος ούτως ή άλλως αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος όπου διαβιούν τα άγρια ζώα. Τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ήπιας απομάκρυνσης των τσακαλιών προς τον γειτονικό υδροβιότοπο και εκτός του περιφραγμένου χώρου του αεροδρομίου, πριν την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου του τσακαλιού. Στην επιχείρηση συμμετείχε 80-μελής ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου και του προσωπικού του αεροδρομίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χρυσό Τσακάλι της Σάμου, αποτελεί έναν ιδιαίτερο πληθυσμό του είδους, γενετικά μοναδικό σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς χρυσών τσακαλιών στα Βαλκάνια, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PlosOne. Αποτελεί επίσης εξαίρεση μεγάλου θηλαστικού καθώς ζει στα όρια των οικισμών, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, πέραν από τους ήχους που παράγει, αλλά και χωρίς να προκαλεί ζημιές στον άνθρωπο ή στα οικόσιτα και τα σταβλισμένα παραγωγικά ζώα. Το Χρυσό Τσακάλι είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα βρίσκεται κρυμμένο σε λαγούμια ή φωλιές που βρίσκονται είτε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ή σε μικρές υπόγειες στοές. Παράλληλα ο πληθυσμός του Χρυσού Τσακαλιού προσφέρει τις σημαντικές «υπηρεσίες» στο νησί της Σάμου, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των πληθυσμών των τρωκτικών, συμβάλλοντας έτσι τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις φυσικές διαδικασίες αναδάσωσης.
Το εγχείρημα της σταδιακής και ήπιας απομάκρυνσης του πληθυσμού του Χρυσού Τσακαλιού από το Αεροδρόμιο της Σάμου, είναι το πρώτο αντίστοιχο παγκοσμίως και στοχεύει να αποτελέσει ένα διεθνές θετικό πρότυπο διαχείρισης μεγάλων θηλαστικών εντός αεροδρομίων, εξισορροπώντας την ανάγκη για ασφάλεια των πτήσεων, με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1