Πηνειός, ο περιβαλλοντικός "παράδεισος" της Θεσσαλίας

* ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2018 22:30

"Ας φτιάξουμε όλοι μαζί ένα επιστημονικά και τεχνοκρατικά πλήρως καταρτισμένο σχέδιο, ώστε η ανεκτίμητη φυσική κληρονομιά του Πηνειού ποταμού και του πολυποίκιλου οικοσυστήματός του να παραδοθεί στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ενταγμένη σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας και ταυτόχρονα, να μετατραπεί σε ισχυρό εργαλείο δημιουργίας νέων αναπτυξιακών οριζόντων για τη Θεσσαλία προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας".

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας Γ. Κωτσός κήρυξε την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Πηνειός Ποταμός: Πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία».

Το συνέδριο που διοργανώνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας με τη συνεργασία των ΤΕΕ (Κεντρικής - Δυτικής Θεσσαλίας, Μαγνησίας) και το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την επιστημονική αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το πρωί ενώ η επίσημη τελετή έναρξης έγινε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Imperial. Με τον ειδικό γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ιάκ. Γκανούλη , αφού σημείωσε την 6ετή καθυστέρηση στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτινων αποθεμάτων τόνισε πως το σχέδιο διαχείρισης, θα πρέπει να βασισθεί "στον πρωταγωνιστικό ρόλο της περιφέρειας με τη συνέργεια των δήμων" για να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες "της αποταμίευσης και της μείωσης των απωλειών".

Ο διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Νησιωτικότητας, Γ. Κρεμλής, επισήμανε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής "κάνουν ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία του νερού". Για να σημειώσει επίσης την κατεύθυνση της Ε.Ε. για "τιμολόγηση του νερού προκειμένου να διατηρηθεί ως αγαθό το οποίο θα πρέπει να σεβόμαστε και να αποφευχθεί έτσι η κατάχρηση" κάνοντας τέλος αναλυτική αναφορά στο σκέλος της αξιοποίησης του νερού, των απορριμμάτων κλπ..

Προηγήθηκαν χαιρετισμοί που απηύθυναν εκ μέρους των διοργανωτών, ο διευθυντής της ΠΕΔ Δημ. Τσούμας, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Αθαν. Καπούλα, του ΤΕΕ Κεντρ. Θεσσαλίας Νικ. Παπαγεωργίου και του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρ. Θεσσαλίας, Δημ. Ντογκούλης.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο του Δήμου Λαρισαίων για αξιοποίηση του Πηνειού, στηλιτεύοντας προβλήματα όπως αυτά του νομικού πλαισίου, παρουσίασε ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης. Ο οποίος, κλείνοντας τον χαιρετισμό του επέκρινε τους διοργανωτές για την απουσία του Δήμου Λαρισαίων αλλά και παραπήνειων δήμων, από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.

Στην κριτική Καλογιάννη απάντησε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου λέγοντας ότι η ίδια πρότεινε τη συμμετοχή του Δήμου Λάρισας χωρίς τελικά να αποσαφηνισθεί γιατί δεν συμπεριλήφθη ο Δήμος στην Οργανωτική Επιτροπή. Η κ. Καραλαριώτου με την ομιλία της ζήτησε την "επανεξέταση του θέματος της διαχείρισης των υδάτων" υπογραμμίζοντας πως "το μέλλον της Λάρισας είναι συνδεδεμένο με τον Πηνειό".

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζ. Μαμούρης τόνισε πως "αποτελεί απόλυτο ζητούμενο η θωράκιση του οικοσυστήματος του Πηνειού" ενώ την περιβαλλοντική ρύπανση σημείωσε ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξεν. Σπηλιώτης.

Εκτενή αναφορά στα περισσότερα από 200 έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 330 εκατ. ευρώ έκανε ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός. Κάνοντας επίσης ξεχωριστή αναφορά στο έργο της Κάρλας, ενώ σημειώνοντας την καλή κατάσταση του Πηνειού κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι "ο Αχελώος είναι το μέλλον της Θεσσαλίας".

Ο βουλευτής Λάρισας τη ΝΔ, Χρ. Κέλλας σημείωσε την ανάγκη να "χαραχθεί μακρόπνοη στρατηγική προστασίας" και τέλος η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε τον Πηνειό "αληθινή τράπεζα πόρων".

Με τον κ. Κωτσό, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με την ομιλία του να σημειώνει μεταξύ άλλων πως "ο Πηνειός δεν είναι απλά ένα ποτάμι της χώρας μας, αλλά κομβικός διαμορφωτής της κοινωνικοοικονομικής πορείας ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας.

Έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία της, στον πρωτογενή τομέα, στο αστικό περιβάλλον, στην ύδρευση, στον πολιτισμό, στην πολιτική προστασία, στη βιομηχανική παραγωγή, στο μέλλον του τόπου".

"Η κεντρική εξουσία θα ενδιαφερθεί πραγματικά να προωθήσει ένα μεγάλο και αρκετά φιλόδοξο πρότζεκτ (σ.σ. ανάδειξης και αξιοποίησης των περιβαλλοντικών προτερημάτων του Πηνειού) στην πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύει σήμερα η ελληνική οικονομία και κοινωνία;" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ για να τονίσει πως "η δικιά μας απάντηση είναι ότι αυτό αποτελεί ουσιαστικά υποχρέωσή της από τη στιγμή που το προτείνουν οι αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς σε απόλυτη συμπόρευση με την επιστημονική κοινότητα".

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχισθούν στις 9.30 σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Imperial με τις εισηγήσεις να αφορούν σε θεματικές ενότητες όπως η ιστορική εξέλιξη του οικοσυστήματος του Πηνειού Ποταμού και οι οικονομικές δραστηριότητες και προοπτικές ανάπτυξης της θεσσαλικής πεδιάδας.

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν , ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας αρχιμανδρίτης π. Νεόφυτος, η προϊσταμένη του Εφετείου Λάρισας Χρυσ. Χαλιαμούρδα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Γ. Λαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκ. Τσιλιμίγκας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο γεν. διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλίας Λεων. Μπακούρας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νικ.Μπασδέκη, δήμαρχοι, ο διευθύνων σύμβουλος της "Ε" Γ. Μιχαλόπουλος και εκπρόσωποι φορέων.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass