Στην Κοιλάδα το πρώτο αγροτικό ενεργειακό πάρκο

ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΡΔΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 22:02

Ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατική δυσκολία και τηρώντας τη σχετική δέσμευση θεμελιώνεται αύριο Παρασκευή στις 12:30 το μεσημέρι στην Κοιλάδα Λάρισας το πρώτο ενεργειακό φωτοβολταϊκό πάρκο, η πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα που κατασκευάζει η Αστική Εταιρεία «Άλφα Ενεργειακή Κοινότητα Περιορισμένης Ευθύνης», που συγκρότησε ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας με τη συμμετοχή άλλων εννέα ΤΟΕΒ από τη Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα.

Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων που παραχώρησε η ΤΚ Κοιλάδας θα κατασκευαστεί (υπολογίζεται μέχρι την άνοιξη) το φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 1 MW, συνολικού προϋπολογισμού (μαζί με την αδειοδότηση) 750.000 ευρώ, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς θα παρέχει φθηνό ρεύμα στους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μαζί με τις ανεμογεννήτριες στο πάρκο ανέλαβαν ελληνικά χέρια. Η ανάδοχος εταιρεία θα αποπληρωθεί σε διάστημα 6-8 χρόνων και εν συνεχεία την αποκλειστική διαχείριση του πάρκου θα έχει η σύμπραξη του ΓΟΕΒ με τους ΤΟΕΒ του κάμπου. Στην τελετή των εγκαινίων θα μιλήσουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Βασίλης Τσολακίδης.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής Εταιρείας «Άλφα», καθώς οι προετοιμασίες των εγκαινίων έγιναν από προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας τονίζονται τα εξής: H πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Θεσσαλίας και 9 τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα (Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαμασίου, Ματιού Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας). Η πρώτη αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα έχει ως βασικό στόχο να μειώσει το κόστος παραγωγής για άρδευση στις θεσσαλικές καλλιέργειες κατά 80% μέσα στα επόμενα χρόνια, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για αντιπλημμυρική προστασία στα κεντρικά αντλιοστάσια και να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο θεμελίωσης του ιστού, όπου θα τοποθετηθεί η πρώτη Ελληνική Ανεμογεννήτρια EW 16 θέτις του Ομίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG) αλλά και της εγκατάστασης Φ/Β πάρκου ισχύος 1MW που θα καλύψει την πρώτη φάση πιλοτικής λειτουργίας.

 

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass