Πλατάνια «πεθαίνουν» από έλκος!

Ανίατη -για την ώρα- ασθένεια απειλεί τον παγκόσμιο δασικό πλούτο *Κρούσματα και στη Θεσσαλία *Συναγερμός στις δασικές υπηρεσίες *Με ποιον τρόπο μεταδίδεται και πώς μπορεί να εμποδιστεί η εξάπλωσή του

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2018 21:30

Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα Δασαρχεία όλης της χώρας, σε Οργανισμούς και Ερευνητικά Ινστιτούτα αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων, για μια οικολογική καταστροφή που απειλεί να αφανίσει δασικό πλούτο αιώνων.

Στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο έχουν απογυμνωθεί μεγάλες δασικές εκτάσεις πλατάνων, από μία ασθένεια που προσβάλλει και καταστρέφει τα δέντρα, χωρίς να υπάρχει θεραπεία, ενώ ορατοί παραμένουν οι φόβοι εξάπλωσής της και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης αντιμετώπισης και προστασίας του φυσικού πλούτου και ειδικότερα της αποτελεσματικής προστασίας του πλατάνου, επισκέφθηκαν το Δασαρχείο Λάρισας στελέχη του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, τα οποία πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους σε περιοχές του νομού μας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον εχθρό των πλατάνων, το «μεταχρωματικό έλκος» όπως ονομάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες δασικών υπαλλήλων, δεν διαπιστώθηκε κανένα κρούσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει τον εφησυχασμό της δασικής υπηρεσίας της Λάρισας και του νομού γενικότερα, η οποία είναι σε επιφυλακή διενεργώντας συνεχείς και τακτικούς ελέγχους.

«Αν έρθει στην πόρτα του γείτονα, περίμενέ το και στη δικιά σου», δηλώνει χαρακτηριστικά δασικός υπάλληλος του Δασαρχείου Λάρισας, που αναφέρει ότι κρούσματα έχουν εντοπιστεί επίσης στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα και στο Μουζάκι.

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί στη χώρα και η ασθένεια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, που απαιτεί την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως και σύμφωνα με τους δασολόγους, σε περίπτωση που ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, προσβληθεί από τον μύκητα, είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται. Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δέντρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δέντρα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Δημαράς, συγκάλεσε πριν λίγες μέρες, ευρεία σύσκεψη εργασίας με θέμα την αντιμετώπιση των σοβαρών ασθενειών που απειλούν τον πλάτανο και την καστανιά, οι οποίες εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 20 επιστήμονες και ερευνητές, εκπροσωπώντας φορείς που ασχολούνται με το θέμα όπως το ΥΠΕΝ, το ΥπΑΑΤ, το ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πράσινο Ινστιτούτο, το ΓΕΩΤΕΕ καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες του αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου και του υφυπουργού ΥπΑΑΤ Β. Κόκκαλη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τόσο η ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας που χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα, όσο και θέματα συντονισμού των υπηρεσιών.

Ο υφ. Περιβάλλοντος τόνισε συγκεκριμένα: «Η άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών, η ανάληψη δράσης και ο αποτελεσματικός συντονισμός για την επίλυση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων, αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτικού σε θέση ευθύνης. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνουμε άμεσα βελτιώσεις για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Δυστυχώς, φαίνεται ότι στα θέματα φυτοϋγείας και εισβολικών οργανισμών δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα η απαραίτητη βαρύτητα. Είναι σοκαριστικό να μαθαίνει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα σε λίγα χρόνια τα εγγόνια μας να βλέπουν τα αιωνόβια πλατάνια μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήσουμε να συμβεί»!

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass