Προσπαθεί να σβήσει τη «φωτιά» ο Φάμελλος

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ * ΜΑΞΙΜΟΣ: ΥΨΗΛΟ ΤΕΛΟΣ Ή ΠΡΟΣΤΙΜΟ;

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2019 22:40

Νερό στο «κρασί» του φέρεται διατεθειμένος να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στο θέμα των επιβαρύνσεων των αγροτών από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους, μετά και τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η τιμολόγηση του ποτίσματος στον θεσσαλικό κάμπο.

Ο κ. Φάμελλος δεσμεύθηκε σε επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ότι εξετάζονται αλλαγές, που θα είναι προς όφελος των αγροτών, με πιο πιθανό σενάριο να μειωθεί το τέλος για τη Θεσσαλία ή να εφαρμοστεί το 2021, μαζί με την καθιέρωση του τέλους για τις πομόνες.

Ανάλογη δέσμευση παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, ο οποίος άμα τη επιστροφή του από την Αμερική μίλησε μαζί του και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες. Με την ευκαιρία αποφασίστηκε να αναβληθεί και η προγραμματισμένη για χθες σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ υπό τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη, με την Ένωση Αρδευτών και αυτή να γίνει υπό τον Σωκράτη Φάμελλο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το επόμενο διάστημα.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την κοστολόγηση ύδατος υπεγράφη στις 23 Μαΐου 2017 από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος όμως άφησε τότε να εννοηθεί πως το περιβαλλοντικό τέλος θα επιβληθεί το 2020. Προφανώς η πίεση των Ευρωπαίων επέσπευσε τις εξελίξεις. Οι επερχόμενες εκλογές όμως πιθανότατα να τις παγώσουν…

Το τέλος άρδευσης θα υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση αλλά και την έκταση των εκμεταλλεύσεων. Η απόφαση υποχρεώνει τους παρόχους ύδατος «να μεριμνήσουν για τη σταδιακή τοποθέτηση υδρομετρητών στο σύνολο των χρηστών του δικτύου εντός τριετίας. Η χρέωση των τελικών χρηστών, δηλαδή των αγροτών, θα γίνεται βάσει ενός μεικτού συστήματος με δύο μέρη: α) ένα σταθερό τέλος και β) ένα μεταβλητό τέλος ανά μονάδα νερού (ογκομετρική χρέωση ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης νερού), το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης.

 

Γ. Ρούστας

ΜΑΞΙΜΟΣ: ΥΨΗΛΟ ΤΕΛΟΣ Ή ΠΡΟΣΤΙΜΟ;

Να καταθέσουν στη Βουλή τα στοιχεία με βάση τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει το υψηλό περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού καυτηριάζει τη διακοπή των έργων μερικής εκτροπής του Αχελώου που θα αντιμετώπιζε το υδατικό έλλειμμα του κάμπου, ζητά να επανεξεταστεί το περιβαλλοντικό τέλος.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη σημειώνει ότι «αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την επιβολή υψηλότατου περιβαλλοντικού τέλους στην άρδευση των καλλιεργειών από επιφανειακά νερά.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, η διαφορά του περιβαλλοντικού τέλους στη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας είναι δυσανάλογη, επιβαρύνοντας σημαντικά το ήδη δυσθεώρητο κόστος παραγωγής. Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους, ουσιαστικά καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια απαιτητικών σε νερό καλλιεργειών (μηδικής, αραβοσίτου, βαμβακιού κ.ά.) και πρακτικά θα οδηγήσει σε πρωτοφανή μαρασμό μεγάλο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου που θα στραφεί σε ξηρικές καλλιέργειες.

Ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό του ύψους του τέλους, καθώς και για τους λόγους που δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και εκπροσώπων των αγροτών, που εύλογα ζητούν τον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «τα προβλήματα του θεσσαλικού κάμπου σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα του αρδευτικού νερού είναι γνωστά. Γνωστή, όμως, είναι και η παραπομπή στις καλένδες της μερικής μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, που αντιμετωπίζει υδατικό έλλειμμα.

Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες της Λάρισας, η πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά. Ενώ σταμάτησε ένα σχεδόν τελειωμένο έργο, ακυρώνοντας τη μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώο, λησμόνησε τα μικρότερα έργα που είχε αντισταθμιστικά υποσχεθεί, με αποτέλεσμα, σχεδόν τιμωρητικά, να επιβάλει μια υψηλότατη και δυσανάλογη επιβάρυνση ως περιβαλλοντικό κόστος για την άρδευση από επιφανειακά ύδατα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Υφίσταται πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά στο περιβαλλοντικό κόστος μεταξύ της λεκάνης απορροής του Πηνειού και άλλων περιοχών της χώρας; Αν ναι, για ποιον λόγο; Παρακαλούμε να αποδοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

2. Ποια στοιχεία και ποιων ετών στοιχειοθετούν το ύψος του περιβαλλοντικού κόστους για την άρδευση από επιφανειακά νερά στη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού; Βασίζονται σε παλιά δεδομένα ή έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα; Να κατατεθούν τα αντίστοιχα έγγραφα.

3. Για ποιους λόγους δεν προηγήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων και των αγροτών;

4. Προτίθεστε να επανεξετάσετε το περιβαλλοντικό κόστος που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση για την άρδευση με επιφανειακά νερά στη λεκάνη απορροής του Πηνειού ποταμού;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2022
INTERCOMM FOODS
DHMOS TEMPON 10-6-22
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1