"Χαμένοι στη μετάφραση" για το περιβαλλοντικό τέλος

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΤΗΝ ΚΥΑ * Ν. ΝΤΙΤΟΡΑΣ: ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2019 22:04

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο καθορισμός του περιβαλλοντικού τέλους που θα κληθούν να πληρώσουν οι Θεσσαλοί αγρότες για την άρδευση, καθώς η οριζόμενη, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τιμή του τέλους (0,0247 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή 12 ευρώ το στρέμμα), προέκυψε λανθασμένα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ανακοίνωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, ο οποίος επικαλείται σχετική δήλωση του αρμόδιου υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, με τον οποίο είχε χθες συνάντηση, με την οποία η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι το περιβαλλοντικό τέλος αντιστοιχεί στο κόστος πόρου και το περιβαλλοντικό κόστος, και ως εκ τούτου «αντιστοιχεί δεν σημαίνει ισούται».

Από την πλευρά του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Ντίτορας μιλώντας στην «Ε» επιμένει πως «το κόστος πόρου και το περιβαλλοντικό κόστος που αναφέρονται στην Απόφαση, δεν είναι αυθαίρετα αλλά προέκυψαν από μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) και με βάση την ΚΥΑ». Ρίχνει ταυτόχρονα το μπαλάκι στους παρόχους του νερού (στην προκειμένη περίπτωση σε ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ) αν το κρίνουν σκόπιμο, τώρα που καθορίστηκε το τέλος να το τιμολογήσουν με μικρότερο κόστος.

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης για το βαμβάκι στη Λάρισα (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες) συνιστά ψυχραιμία και υπομονή, ώστε μέσα από τις εξειδικευμένες συσκέψεις, που θα ακολουθήσουν, να λυθούν όλες οι παρεξηγήσεις που προέκυψαν με τον καθορισμό του τέλους και διαβεβαίωσε ότι «τελικά το ποσό για το περιβαλλοντικό τέλος που εξαγγέλθηκε πριν από λίγες ημέρες, θα είναι χαμηλό, πολύ πιο χαμηλό από αυτό που ανακοινώθηκε».

ΣΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Παράθυρο για μείωση του περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό της Θεσσαλίας άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος» επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τις χθεσινές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρώτη με εκπροσώπους ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και η δεύτερη με Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη σύσκεψη παρέστη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης.

Ο κ. Κ. Αγοραστός, που μετείχε στις δύο συσκέψεις συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιπεριφειάρχη κ. Απ. Μπίλλη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, τόνισε στις δηλώσεις του:

«Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κατέστησε σαφές κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ερμήνευσε λανθασμένα την ΚΥΑ, η οποία προβλέπει ότι το περιβαλλοντικό τέλος αντιστοιχεί στο κόστος πόρου και το περιβαλλοντικό κόστος, συνεπώς «αντιστοιχεί δεν σημαίνει ισούται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει το περιβαλλοντικό τέλος όπως το έχει προσδιορίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα 0,0247 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή 12 ευρώ το στρέμμα. Θέση μας ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία εκφράσαμε στις συσκέψεις, είναι πως το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να μειωθεί δραστικά και να κυμανθεί στα επίπεδα που έχει οριστεί σε άλλες λεκάνες απορροής ποταμών της χώρας τόσο για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας όσο και για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας. Προς την κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε ως αιρετή Περιφέρεια να γνωστοποιήσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει και συμβάλλουν στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας. Το πιο εμβληματικό είναι φυσικά η λίμνη Κάρλα, ενώ έχουμε ολοκληρώσει και μια σειρά άλλων έργων όπως υδατοδεξαμενές, κλειστά αρδευτικά δίκτυα και εκσυγχρονισμό γεωτρήσεων. Με τον υπολογισμό των νέων αυτών ποσοτήτων νερού, στόχος είναι να μειωθεί το κόστος πόρου, που είναι και ο συντελεστής ο οποίος αυξάνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το περιβαλλοντικό τέλος. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ να προχωρήσουν στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους και να τεκμηριώσουν το πόσο αρνητικά επιδρά το περιβαλλοντικό τέλος στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας. Για την υποστήριξη των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ στο ομολογουμένως απαιτητικό έργο τους προτείναμε και ο κ. Φάμελλος αποδέχθηκε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες τεχνική σύσκεψη ώστε να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ως Περιφέρεια είμαστε στο πλευρό τους και θα τους συνδράμουμε με κάθε τρόπο. Σήμερα, ενωμένη η Θεσσαλία κέρδισε μια μάχη. Δεν κέρδισε, όμως, ακόμη τον πόλεμο. Καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν έχει λογική οι αγρότες της Θεσσαλίας, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, αντί να ενισχύονται, να τιμωρούνται διπλά: από τη μία να προχωρούν διαρκώς σε επενδύσεις για να εξοικονομήσουν και να διασφαλίσουν το νερό που χρειάζονται και από την άλλη να καλούνται να επωμιστούν δυσθεώρητα υψηλό σε σχέση με άλλες Περιφέρειες περιβαλλοντικό τέλος. Ο αγώνας για να έχει η Θεσσαλία επαρκείς ποσότητες ποιοτικού νερού για όλες τις χρήσεις και φυσικά για άρδευση είναι αγώνας επιβίωσης για τον τόπο μας».

Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

«Η Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έγκριση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστος πόρου ήταν υπηρεσιακή υποχρέωση που προκύπτει από την παραπάνω νομοθεσία. Η ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης, αναληθώς αναφέρεται ότι έγινε μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα. Οι αγρότες αποχωρούν στις 20 Φεβρουαρίου και η Απόφαση αναρτάται στο «Διαύγεια» στις 11 Φεβρουαρίου».

Με αυτόν τον τρόπο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας τοποθετείται για το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού και την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους. Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως «σκοπός των μέτρων είναι να επιτυγχάνεται η βιώσιμη χρήση και η βελτίωση της κατάστασης των υδάτων, και να διασφαλίζεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος χαρακτήρας του ύδατος ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού απολύτως απαραίτητου για τη διαβίωση του ανθρώπου».

Η Αποκεντρωμένη αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωση ότι «δεν ενήργησε αυτοβούλως και αφού έγινε η κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων (ΥΔ) της χώρας, από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίστηκαν οι κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Τον Ιούνιο του 2018, το ΥΠΕΝ, αποστέλλει εγκύκλιο με διευκρινίσεις για την απόφαση της κοστολόγησης του νερού, από την οποία προκύπτουν ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των διαφορετικών φορέων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού. Μετά την αναγκαία παράθεση των παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο ότι ήταν γνωστές σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμους, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ, οι υποχρεώσεις του καθενός, από το Ενωσιακό και Εθνικό Δίκαιο σε σχέση με την κοστολόγηση του νερού. Η Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έγκριση του περιβαλλοντικού κόστους και κόστος πόρου ήταν υπηρεσιακή υποχρέωση που προκύπτει από την παραπάνω νομοθεσία. Η ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης, αναληθώς αναφέρεται ότι έγινε μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα. Οι αγρότες αποχωρούν στις 20 Φεβρουαρίου και η Απόφαση αναρτάται στο «Διαύγεια» στις 11 Φεβρουαρίου. Το κόστος πόρου και περιβαλλοντικό κόστος που αναφέρονται στην Απόφαση, δεν είναι αυθαίρετα αλλά προέκυψαν από μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ). Επισημαίνουμε ότι το περιβαλλοντικό τέλος, που πρέπει να οριστεί από τους παρόχους ύδατος με αναλυτική αναφορά στα τιμολόγιά τους, θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο και είναι ανταποδοτικό. Με άλλα λόγια ξαναγυρίζει πίσω με τη μορφή μέτρων που θα διατηρήσουν ή θα επαναφέρουν την καλή ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των νερών της Θεσσαλίας».

Για το τέλος, η Αποκεντρωμένη αφήνει αιχμές εναντίον «αυτών που «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για την κοστολόγηση του νερού, ότι πρέπει να αποφασίσουν αν πιστεύουν στη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και την αποφυγή επιβολής προστίμων στη χώρα μας από τη μη εφαρμογή τους. Διότι αυτή είναι η ουσία και όχι οι χειραψίες με Επιτρόπους της Ε.Ε.».

 

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 2022
INTERCOMM FOODS
DHMOS TEMPON 10-6-22
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1