Μέτρα για τη ρύπανση σε Ελασσονίτη και Τιταρήσιο

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τι μέτρα θα πάρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον έλεγχο των νερών των ποταμών από τον Τύρναβο μέχρι την Ελασσόνα αλλά και πάνω από το φράγμα Αγιονερίου.

Γίνονται τακτικοί έλεγχοι στις μονάδες(τυροκομεία και κτηνοτροφικές μονάδες) που βρίσκονται κοντά στα ποτάμια και αν ναι, ποια τα αποτελέσματα; Θα γίνουν άμεσα νέοι έλεγχοι για να σταματήσει το φαινόμενο της ρύπανσης στην πηγή του;

Αυτά ρωτά την περιφερειακή αρχή ο Αντώνης Αδάμου, περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» και προσθέτει στην τοποθέτησή του τα εξής:

«Για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι των παραποτάμιων χωριών του Δήμου Ελασσόνας γίνονται μάρτυρες μιας εγκληματικής ενέργειας που συντελείται εδώ και χρόνια στον Ελασσονίτη και στον Τιταρήσιο ποταμό. Όταν ο καιρός είναι βροχερός, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί, κάποιοι ρίχνουν τα βοθρολύμματα στα ποτάμια. Δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική περίπτωση ρύπανσης των ποταμών που φαίνεται στην επιφάνεια. Και πού να φαντασθεί κανείς τι γίνεται στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που δεν το βλέπουμε και οι αντιδράσεις περιορίζονται μόνο στον χώρο των ειδικών. Ελπίζουμε το νέο περιστατικό να μην ξεχαστεί γρήγορα και αφού πρώτα δούμε κάποιους αρμοδίους να ζητούν τη λήψη δειγμάτων, την εφαρμογή της νομοθεσίας και τον καταλογισμό ποινών. Η ασυδοσία των ρυπαντών, το τελείως ανεπαρκές και πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο, η απουσία συντονισμού, προετοιμασίας και οργάνωσης για το σύνολο των θεμάτων Διαχείρισης και προστασίας των υδάτων, είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, χωρίς σοβαρές ελπίδες βελτίωσης και προοπτικής. Στο ΦΕΚ 4682/Β η απόφαση 897/21-12-2017 του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με τίτλο «Έγκριση 1ης αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Στο άρθρ. 1 της απόφασης ορίζεται ότι σκοπός της Αναθεώρησης είναι «... να προάγεται ο στόχος της επίτευξης της «καλής κατάστασης» των υδάτων, που είναι ο κύριος στόχος της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας...», δηλαδή η ανατροπή της συνηθισμένης χρήσης των υδατορεμάτων ως ανοιχτών αγωγών διοχέτευσης λυμάτων, που αποτελεί μέτρο της ανθρώπινης ανοησίας και ασυνειδησίας. Στην παρ. 6.1.1 της Αναθεώρησης, με τίτλο «Εκτίμηση της κατάστασης ποτάμιων υδατικών συστημάτων», περιλαμβάνονται οι ποταμοί Τιταρήσιος και (ο παραπόταμός του) Ελασσονίτικος. Η «οικολογική κατάσταση» του Ελασσονίτικου χαρακτηρίζεται «κακή»… Σύμφωνα με μελέτες στα οποιαδήποτε προβλήματα ρύπανσης του Τιταρήσιου σημαντική θεωρείται ότι είναι η συμβολή της ρύπανσης του Ελασσονίτη. Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους άλλα τι μέτρα παίρνετε για να λυθεί;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1