Ορθολογική πολιτική διαχείρισης των υδατικών πόρων

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2019 15:35

Με αφορμή την 5η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), σε παρέμβασή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «το περιβάλλον στο πλαίσιο μιας ολιστικής αναπτυξιακής προσέγγισης αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ η υποβάθμισή του από ποικίλες αιτίες (πλαστικά απορρίμματα, κλιματική αλλαγή κ.ά.) είναι μια σύγχρονη και διαρκώς αυξανόμενη απειλή.
Όσον αφορά στο υδατικό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνεται ότι απειλείται από πολλές πηγές ρύπανσης. Το 2018, μόνο το 40% των επιφανειακών υδάτων βρέθηκε σε καλή οικολογική κατάσταση, ενώ το 25% των υπόγειων υδάτων παρουσίασε ενδείξεις κάποιας ρύπανσης. Στη χώρα μας έχουμε ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από αστικές, γεωργικές και βιομηχανικές χρήσεις και υπεραντλήσεις που εγκυμονούν κινδύνους υφαλμύρινσης και εξάντλησης των αποθεμάτων.


 Η προστασία του υδατικού περιβάλλοντος προϋποθέτει την ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και του εθνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και των αρχών της πρόληψης, του ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης και της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει».
Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των υδατικών πόρων επικαιροποιείται και αναθεωρείται συνεχώς, ώστε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες του τομέα και τις ανάγκες περιβαλλοντικής προστασίας. Τα σημαντικότερα νομοθετικά κείμενα για το νερό σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Οδηγία 60/2000/ΕΕ για τους υδατικούς πόρους και οι θυγατρικές της Οδηγίες, Οδηγία 91/271/ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών υγρών αποβλήτων) αξιολογούνται σήμερα, ενώ υπό αναθεώρηση είναι η Οδηγία 98/83/ΕΕ για το πόσιμο νερό. Ακόμα, επίκειται η θέσπιση ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής.
Οι σύγχρονες προκλήσεις σε σχέση με την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος είναι: Η προστασία του νερού ως ευαίσθητου πόρου. Η προσέγγιση του “ελέγχου στην αιτία της ρύπανσης” για μικρορρυπαντές. Η εφαρμογή της αρχής «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Η αυξανόμενη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο νερό. Η ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για τους υδατικούς πόρους.
Τέλος, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. επισημαίνει ότι για την προστασία του υδατικού περιβάλλοντος απαιτείται όχι μόνο η ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η συγκρότηση ορθολογικής πολιτικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, ο συντονισμός και η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των φορέων της υδατικής διακυβέρνησης, η έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass