Πώς οι άλλες χώρες προοδεύουν και εμείς μένουμε πίσω!

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2020 17:30

Στον διαδικτυακό τόπο https://www.renewableenergyworld.com/ (σχετικός με ΑΠΕ) δημοσιεύτηκαν δύο άρθρα που κατά τη γνώμη μου αξίζει τον κόπο να τα δούμε και να τα σχολιάσουμε.

1. Μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) αναφέρει ότι πολλές Βορειο- Ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ στοχεύουν σε παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να συμβάλουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Φαίνεται ότι οι πολιτείες αυτές εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον Καναδά που προέρχεται κυρίως από υδροηλεκτρικά έργα στην επαρχία του Quebec. Εκεί υπάρχει συνεχής παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας (μάλλον έχουν αρκετό νερό) που μεταφέρεται στις ΗΠΑ. Η μελέτη έδειξε ότι είναι προτιμότερο οι πολιτείες των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την υδροηλεκτρική υποδομή του Καναδά για αποθήκευση ενέργειας που περισσεύει από τα αιολικά και ηλιακά συστήματα αντί για τη σημερινή μόνο εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα ισορροπήσει τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από πηγές με ασυνεχή παραγωγή όπως τα αιολικά και ηλιακά συστήματα που συνεχώς αναπτύσσονται και επεκτείνονται. Για να επιτευχθεί αυτό οι μελετητές προτείνουν να αυξηθούν οι διασυνοριακές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψουν την αυξημένη αμφίδρομη μεταφορά. Προβλέπουν ότι αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα μειώσει το κόστος κατά 17-28%. Κάτι ανάλογο θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς με την περάτωση του φράγματος της Συκιάς και τη χρήση της σήραγγας μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία για αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση. Η εισαγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη έκταση στο δίκτυο της χώρας, όπως προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και τη Κλιματική Αλλαγή), απαιτεί υποδομές αποθήκευσης ενέργειας για τους χρόνους που οι δύο πηγές δεν θα παράγουν ενέργεια όταν δεν φυσά αέρας και τη νύχτα που δεν λάμπει ο ήλιος. Με τα σημερινά δεδομένα η χρήση των υδροηλεκτρικών για αποθήκευση είναι η καλύτερη λύση ενώ θα καλύψει αιχμές ζήτησης για να μειωθούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού της χώρας που φτάνουν στο 19% της κατανάλωσης.

2. Στη Τουρκία μόλις τελείωσε η κατασκευή του φράγματος KaraKurt στην Ανατολική Τουρκία ισχύος 99,5 MW. Το άρθρο δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία όπως η πρωτοποριακή μέθοδος κατασκευής με πυρήνα ασφάλτου. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 2017 και του σταθμού παραγωγής ενέργειας το 2018. Δηλαδή χρειάστηκαν τρία χρόνια. Το εργοστάσιο θα συνδεθεί με το δίκτυο με δύο ηλεκτρικές γραμμές. Η πρώτη είναι μήκους 7 χιλιομέτρων, η δεύτερη 40 χιλιομέτρων. Μέχρι και 1.200 εργαζόμενοι εργάζονταν επί τόπου κατά τον χρόνο κατασκευής του φράγματος και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Οι εργασίες διεξάγονταν σε βάρδιες, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η ENERGO-PRO (η εταιρεία που το κατασκεύασε) λέει ότι περίπου 1.000 άνθρωποι έπρεπε να απομακρυνθούν εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος, της τεχνητής λίμνης και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Η αγορά της γης και το κόστος επανεγκατάστασής τους ανήλθαν σε περίπου 21 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ το συνολικό έργο έφτασε στα 220 εκατομμύρια δολάρια. Εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα μέρη του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται να έγιναν από τουρκικές εταιρείες στη Τουρκία.

Η εταιρεία που το κατασκεύασε ανακοίνωσε ότι σύντομα θα περατωθεί και δεύτερο φράγμα με υδροηλεκτρικό σταθμό 280-MW (Alpaslan 2) πάλι στην Ανατολική Τουρκία.

Το άρθρο σχολιάζει ότι η Τουρκία θεωρεί ότι η αξιοποίηση υδάτινων πόρων αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους για την εξάλειψη της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας. Η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί λόγω της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σμύρνης έδειξε ότι οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι η καταλληλότερη πηγή ενέργειας για την Τουρκία. Το μερίδιό τους στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των τουρκικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής είναι ήδη πάνω από 30%. Με την υποστήριξη των επενδύσεων την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο από εγχώριες πηγές ενέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν έως και τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα πιο πάνω βλέπουμε τι σκέφτονται και κάνουν οι απλώς ευφυείς λαοί όπως οι Αμερικανοί, οι Καναδοί και οι Τούρκοι. Αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό και άμεσο τρόπο τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές και εξασφαλίζουν πλούτο για τους πολίτες τους και καθαρό περιβάλλον. Εξασφαλίζουν επίσης συνθήκες λειτουργίας και ισορροπίας των συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Οι πολύ ευφυείς λαοί όπως εμείς ασχολούνται με τα Φαραωνικά Έργα και τους Μύθους της κ. Δούρου και του κ. Φάμελλου. Αντί να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται το υδατικό δυναμικό της χώρας που είναι γεμάτη βουνά, για παραγωγή ενέργειας και για άρδευση των λίγων πεδιάδων μας εμείς αξιοποιούμε μόνο το 35% του υδραυλικού δυναμικού μας και εισάγουμε το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Οι «οικολόγοι» είναι αντίθετοι στα φράγματα και τις ανεμογεννήτριες και δεν λένε τίποτα για τη χρήση γόνιμων εδαφών για τα φωτοβολταϊκά που φαίνεται να προωθεί η παρούσα κυβέρνηση και την αντικατάσταση των λιγνητικών μονάδων κυρίως από φυσικό αέριο. Προτείνουν να μην αντλήσουμε από το υπέδαφος τυχόν αποθέματα υδρογονανθράκων που θα βρούμε χωρίς να προτείνουν άμεση κατάργηση της χρήσης τους λες και τα εισαγόμενα που χρησιμοποιούμε δεν παράγουν ρύπους. Αυτά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν είσαι πολύ ευφυής!

Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass