Η κλιματική αλλαγή χτυπά την πόρτα της Θεσσαλίας

Σε δημόσια διαβούλευση ο περιφερειακός σχεδιασμός, αλλά μικρό -για την ώρα- το ενδιαφέρον φορέων και ιδιωτών * Οι κυριότερες επιπτώσεις αναμένονται σε γεωργία-κτηνοτροφία, τουρισμό, αλιεία, πολιτισμό

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2020 21:00
Τουρισμός: Επιπτώσεις και στον τουρισμό θα έχει η κλιματική αλλαγή με τη μείωση της χιονοδρομικής περιόδου Τουρισμός: Επιπτώσεις και στον τουρισμό θα έχει η κλιματική αλλαγή με τη μείωση της χιονοδρομικής περιόδου

Μία από τις σημαντικότερες διαβουλεύσεις σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, από τα οποία θα κριθεί το μέλλον της οικονομίας, στη Θεσσαλία, είναι σε εξέλιξη αυτή τη χρονική περίοδο, και αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σχεδίου μέτρων και δράσεων, που όχι μόνο δεν θα μείνει στα συρτάρια, αλλά θα ορίσει και τις χρηματοδοτήσεις που θα εγκριθούν ή όχι, στις προτάσεις νέων έργων, τα οποία θα κατατεθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ.
Παράλληλα θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού μέτρων που θα λάβουν οι Δήμοι, για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με στόχο το μικρότερο οικονομικό κόστος που αυτή θα επιφέρει, καθώς εκτιμάται ότι η μη αναστρέψιμη κατάστασης του κλίματος, θα προκαλέσει μια μεγάλη οικονομική κρίση.
Οι κοινωνίες θα πρέπει να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, και αυτόν τον δρόμο στοχεύει να δείξει ο «Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ)», το οποίο έχει αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι και τις 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση που τυγχάνει σήμερα η διαβούλευση, διαπιστώνεται πως ελάχιστοι έχουν κατανοήσει τη σημαντικότητα του σχεδιασμού που εκπονείται σήμερα και ο οποίος είναι «ανοιχτός» σε πολίτες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εκπρόσωπους οργανισμών και συλλόγων, να συμμετάσχουν, καταθέτοντας σχόλια, παρατηρήσεις, διορθώσεις, προτάσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή.
Οι προτάσεις των συμμετεχόντων θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία εκπόνησης και οριστικοποίησης του «Σχεδίου Δράσης των μέτρων και δράσεων, για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Το ΠΕΣΠΚΑ αποτελεί Περιφερειακή Στρατηγική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής .Τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ), Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφερείας Θεσσαλίας, έχουν συντάξει ομάδες μελετητών της «Στυλιανάκης ΣΙΑ Ε.Ε.» (Λάρισα) και της «ΣΥΒΙΛΛΑ ΕΠΕ» (Αθήνα).
Σύμφωνα με την πρόταση των μελετητών, το κόστος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε όλους τους τομείς (γεωργία, τουρισμός, υγεία, πολιτισμός, υδατικοί πόροι, δασοπονία, ενέργεια κ.ά.), ανέρχεται στα 104.270.000 ευρώ.
Οι τομείς τρωτότητας που αφορά στο Σχέδιο Δράσης είναι οι εξής: 1) Γεωργία – Κτηνοτροφία, 2) Δασοπονία, 3) Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα, 4) Αλιεία – Υδατοκαλλιέργειες, 5) Υδατικοί πόροι, 6) Ακτές – Παράκτιες ζώνες, 7) Τουρισμός, 8) Ενέργεια, 9) Υποδομές – Μεταφορές, 10) Υγεία, 11) Δομημένο περιβάλλον, 12) Εξορυκτική βιομηχανία, 13) Πολιτιστική κληρονομιά, 14) Ασφαλιστικός τομέας.
Οι στόχοι και οι Πυλώνες – Άξονες Προτεραιότητας του ΠΕΣΠΚΑ Θεσσαλίας είναι οι εξής: «1) Συστηματοποίηση και βελτίωση της διαδικασίας λήψης (βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων) αποφάσεων σχετικών με την προσαρμογή. 2 ) Σύνδεση της προσαρμογής με την προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου μέσα από περιφερειακά/τοπικά σχέδια δράσης. 3) Προώθηση δράσεων και πολιτικών προσαρμογής σε όλους τους τομείς της Ελληνικής και Περιφερειακής οικονομίας με έμφαση στους πλέον ευάλωτους.
4) Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής.
5) Ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας της κοινωνίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Σύμφωνα με τη μελέτη οι στόχοι του ΠΕΣΠΚΑ είναι οι ακόλουθοι:
* «Συστηματοποίηση και βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην Κλιματική Αλλαγή (Κ.Α.).
* Σύνδεση της προσαρμογής στην ΚΑ με την προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου μέσα από περιφερειακά/τοπικά σχέδια δράσης.
* Προώθηση δράσεων και πολιτικών προσαρμογής σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στους πλέον ευάλωτους στην ΚΑ τομείς.
* Δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης, αξιολόγησης και επικαιροποίησης του Σχεδίου.
* Ενδυνάμωση της προσαρμοστικής ικανότητας στην Κλιματική Αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass