Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ 60% ΕΚΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Θέρμανση με pellet: Νέα τεχνολογία με παλιά συνταγή

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:56

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Η βιομάζα είναι η πιο παλιά και διαδεδομένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Πρόκειται ουσιαστικά για ηλιακή ενέργεια την οποία δεσμεύουν οι φυτικοί οργανισμοί κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης. Αυτή η ενέργεια, την οποία μπορούμε να βρούμε στα ξύλα, στα κλαδιά των δέντρων, στα κουκούτσια των φρούτων, στον πυρήνα της ελιάς ή στο κομμένο γκαζόν του κήπου μας, μέσα από ειδική επεξεργασία μετατρέπεται σε στερεό βιοκαύσιμο. Αυτό ακριβώς είναι το pellet, ένα καύσιμο που δημιουργείται από μη επεξεργασμένο ξύλο. Το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης για την παραγωγή pellet προέρχεται από υπολείμματα της υλοτομίας, των εργοστασίων επεξεργασίας ξύλου και της επιπλοποιίας, τα οποία συμπιέζονται σε υψηλή πίεση με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μικρούς κυλίνδρους. Το pellet δεν υπόκειται σε καμία χημική διαδικασία και για αυτό είναι απόλυτα αβλαβές για τον άνθρωπο και κυρίως με μηδενικό αποτύπωμα CO₂ για το περιβάλλον.

ΕΥΚΟΛΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

Οι συσκευές καύσης pellet είναι μοντέρνες , ασφαλείς, εύκολες στη χρήση και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες. Παράγονται σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανόνες και μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του καταναλωτή, από την πιο μικρή κατοικία μέχρι το μεγαλύτερο εργοστάσιο. Οι συσκευές διακρίνονται σε αερόθερμες σόμπες, σόμπες-λέβητες, τζάκια-λέβητες και λέβητες pellets, που μπορούν να λειτουργήσουν ως αποκλειστικό μέσω θέρμανσης (σε νεόδμητες κατοικίες), είτε να συνδεθούν με τις υπάρχουσες υδραυλικές εγκαταστάσεις και καλοριφέρ, σε περίπτωση που θέλουμε να περάσουμε από το πετρέλαιο στο pellet. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να δουλέψουν παράλληλα με έναν λέβητα πετρελαίου.

ΟΙ ΣΟΜΠΕΣ

 Κατά την τοποθέτηση μιας σόμπας pellet, χρειάζεται να ανοιχθεί μια έξοδος διαμέτρου 8εκ. στον τοίχο, έτσι ώστε η σόμπα να τροφοδοτείται με αέρα. Η χρήση είναι εξίσου απλή. Σε ένα ειδικό συρτάρι, τοποθετείται η απαραίτητη ποσότητα pellet και εν συνεχεία η πυροδότηση γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Το pellet από ξύλο καίγεται εντελώς, χωρίς να παράγει καπνό και αφήνει ελάχιστα υπολείμματα στάχτης , πάντοτε κάτω από 1 % τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμο λίπασμα για τον κήπο. Η θερμιδική του αξία είναι 4250- 4500 cal/ Κgr. Ενδεικτικά, ένα σακουλάκι των 15 κιλών, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει τη σόμπα για περισσότερες από 30 ώρες, ανάλογα με τον καιρό, στοιχίζει περίπου 4 ευρώ.

ΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ

Τι διαφορά όμως έχει στη χρήση ένας λέβητας pellet από έναν λέβητα πετρελαίου; Όπως σημειώνουν ο κύριος Εμμανουήλ Αθανάσιος και οι κύριοι Κωνσταντίνος Παντάζος και Αντώνης Κυρίτσης υπεύθυνοι διπλωματούχοι μηχανικοί της εταιρίας Synergon Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην πώληση, διάθεση , εγκατάσταση και τεχνική υποστήριξη λεβήτων και σομπών βιοκαυσίμων, η μόνη διαφορά είναι ότι σε έναν λέβητα pellet, θα πρέπει να τροφοδοτούμε τη δεξαμενή με στέρεο καύσιμο και όταν αυτό καίγεται, να αδειάζουμε τη στάχτη περίπου ανά εβδομάδα. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία είναι ίδια με ένα λέβητα πετρελαίου. Το σύστημα λειτουργεί με θερμοστάτη ο οποίος ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας όπως και σήμερα . Eίναι αθόρυβο και συνήθως θέλει λίγο μεγαλύτερο χώρο στο λεβητοστάσιο. «Είναι αλήθεια, ότι η θέρμανση με pellet, αποτελεί κάτι καινούργιο για τον Έλληνα καταναλωτή και ίσως να τον φοβίζει, υπογραμμίζει ο κ. Παντάζος, για αυτό όμως υπάρχουν οι εξειδικευμένοι τεχνικοί βιοκαυσίμων.Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πελάτης μου ρώτησε, τι θα πρέπει να κάνει αν σβήσει ο λέβητας μέσα στη νύχτα. Θα πρέπει- λέει- να κατέβει με τις πυτζάμες στο λεβητοστάσιο να τον ξανανάψει; Σαφώς και όχι. Οι λέβητες pellet ανάβουν και σβήνουν αυτόματα. Μας ρωτάνε επίσης αν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί έλλειψη σε pellet ή να ακριβύνει και απαντάμε ότι το pellet, είναι ένα παγκόσμια εμπορεύσιμο προϊόν με σχετικά σταθερή τιμή. Ακόμη και αν στο μέλλον, ενδεχομένως, υπάρξει μικρή αύξηση στην τιμή, αυτή θα είναι λόγω της εισαγωγής του από άλλες μακρινές χώρες, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετά πιθανό, αν αναλογιστούμε το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται τα εργοστάσια pellet στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Επιπλέον υπάρχουν λέβητες pellet που καίνε και άλλα βιοκαύσιμα όπως καλαμπόκι, τσόφλια, βρώμη, agropellet κ.α. , με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και φθηνότερη τιμή. Για να συνοψίσουμε, η εταιρία μας εγγυάται ότι η θέρμανση με βιοκαύσιμα είναι μία ώριμη τεχνολογία που έχει λύσεις για όλες τις περιπτώσεις , χωρίς δυσκολία στη χρήση και οι τεχνικοί που πουλάνε και εγκαθιστούν τα μηχανήματα έχουν εκπαιδευτεί στα εργοστάσια και στις χώρες παραγωγής των συσκευών θέρμανσης.»

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

 Ο κ. Βασίλης Καφαντάρης, ιδιοκτήτης της εταιρίας Καφαντάρης Pellets, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία λεβήτων και σομπών βιοκαυσίμων, μιλά για ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν, το οποίο κάνει πραγματικότητα την οικονομία που υπόσχεται. Προκειμένου δε, να αμβλύνει τους όποιους προβληματισμούς, μας προτρέπει να δούμε τους αριθμούς. Όπως θα μας πει: «Η θερμογόνος δύναμη 1lt. πετρελαίου αντιστοιχεί με τη θερμογόνο δύναμη 2kg pellets. Αν θεωρήσουμε ότι με την επικείμενη εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η τιμή τους θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ περίπου, η αντιστοιχία έχει ως εξής: Για θέρμανση με πετρέλαιο το κόστος μας θα είναι 1,40 €/lt ενώ για να παράγουμε την ίδια θερμότητα με pellet θα δαπανήσουμε από 0,50- 0,54 €/2kg pellet. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση της τάξης του 60%.» Οι σόμπες Pellet, μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε σπίτια, διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, εστιατόρια και χώρους εστίασης φούρνους θερμοκήπια ξηραντήρια εργοστάσια καθώς είναι σε θέση όχι μόνο καλύψουν πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης χώρων μέχρι 1000 τ.μ αλλά και να παράγουν ζεστό νερό χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες σωληνώσεις και σώματα ενός συστήματος πετρελαίου. Για οικιακή χρήση, τα pellet διατίθενται σε μικρές σακούλες των 15 κιλών, που καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο κατά την αποθήκευση. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλης Καφαντάρη, το βασικό για κάθε συσκευή καύσης pellet είναι η τεχνική εξυπηρέτηση μετά την πώληση. «Όταν λοιπόν κάποιος αποφασίσει να στραφεί στη θέρμανση με pellet, είναι πολύ σημαντικό να προτιμήσει επώνυμα- πιστοποιημένα προϊόντα, να ρωτήσει την εταιρία αν υπάρχει εξειδικευμένος τεχνικός που να ασχολείται με τη λειτουργία της συσκευής και το στήσιμο την εγκατάστασης καθώς και εάν μπορούν να υποστηρίξουν τον ανεφοδιασμό σε Pellet. Αυτός ακριβώς είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος ως εταιρία, προσφέροντας πλήρη after sales κάλυψη, ενώ με ένα τηλεφώνημα μπορούμε να εφοδιάσουμε με pellet, κάθε ενδιαφερόμενο εντός ή εκτός Λάρισας.»

 ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η εταιρία Alpha wood, αποτελεί την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα, η οποία γρήγορα αντιλήφθηκε την ανταγωνιστικότητα του pellet στην ενεργειακή αγορά, δημιουργώντας στο Νευροκόπι -μέσω της θυγατρικής alphapellets- το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Νασίκας- οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρίας Βιομάζας και σύμβουλος της Alpha Wood- alphapellets, η ελληνική πολιτεία φαίνεται απρόθυμη να υποστηρίξει τη χρήση ΑΠΕ και πολύ περισσότερο την επενδυτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτές. «Παρότι η Βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα εξαιτίας των αντικινήτρων και της αδιαφορίας της Πολιτείας βρίσκεται στην τελευταία! Ο λόγος που τα προηγμένα κράτη επέλεξαν τη βιομάζα, είναι το γεγονός ότι δημιουργεί αναμφισβήτητα τις περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας σε παραγωγή και εφοδιαστική αλυσίδα. Σε περιοχές όπως η Θράκη, η Μακεδονία, όπου οι ανεργία αποτελεί τη χειρότερη μάστιγα, οι μονάδες παραγωγής pellet που δημιουργούνται η μια πίσω από την άλλη, προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε ένα προϊόν με οικολογική συνείδηση. Οι προεκτάσεις τις χρήσης Pellet, δεν περιορίζονται μόνο εδώ. Φανταστείτε για παράδειγμα το δήμο Λάρισας, να έχει εγκαταστήσει σύστημα περισυλλογής φυτικών υπολειμμάτων, τόσο για τις κατοικίες όσο και την υπηρεσία πρασίνου. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες τόνους βιομάζας με τους οποίους θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης όλων των σχολείων της πόλης. Αντί αυτού στη χώρα μας και δη στη Θεσσαλία, προτιμάμε να καίμε αλόγιστα χιλιάδες τόνους αγροτικών υπολειμμάτων, όπως κλαδοδέματα, στελέχη καλαμποκιού, σιταριού κ.α. Σε αντίθεση με την πολιτεία όμως, οι ιδιώτες επαγγελματίες φαίνεται ότι έχουν καταλάβει ότι η καύση pellet αποτελεί ιδανική λύση για τη βιομηχανία, τα τυροκομεία , ξηραντήρια, αρτοποιία κλπ. Συγκεκριμένα θα σας πω ότι η alphapellets προμηθεύει με pellet πάνω από 40 αρτοποιία σε όλη την Ελλάδα – ακόμα και στην Κρήτη- τα οποία για την καθημερινή παραγωγή 400 κιλών ψωμιού έχουν εξοικονόμηση της τάξεως των 10.000 ευρώ ετησίως».

ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ .... ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΑ

 Η εταιρία Ξυλεία Κοσμάς παράγει ξυλεία για στέγες, βεράντες, κιόσκια, πατώματα και παρκέ τα τελευταία 40 χρόνια, όπως επίσης ασχολείται και με την εμπορία καυσοξύλων. Τον τελευταίο καιρό εισήλθε δυναμικά και στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας pellet, αξιοποιώντας τους δεκάδες χιλιάδες τόνους υποπροϊόντων που προκύπτουν από την επεξεργασία του ξύλου. Όπως τονίζει ο κ. Ανδρέας Κοσμάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, έχοντας δύο μονάδες παραγωγής ξύλου, στη Λάρισα και στην Ανάβρα Αγιάς και κυρίως τη διάθεση για ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης των βιομηχανικών υπολειμμάτων, στραφήκαμε προς την κατεύθυνση της παραγωγής pellet. Έτσι αντί να τα πετάμε, όπως μέχρι πρότινος έκαναν όλες οι βιομηχανίες ξύλου στην Ελλάδα, μπήκαμε σε ένα νέο εργασιακό κύκλο, με ένα ανταγωνιστικό προϊόν προς εξαγωγή και με άπειρη πρώτη ύλη στη διάθεση μας. Για το λόγο αυτό, κατασκευάζουμε μια καινούργια μονάδα Pellet επί της παλαιάς εθνικής οδού Λαρίσης Βόλου, ενώ δραστηριοποιούμαστε και στην εμπορία καυστήρων, λεβήτων pellet και ξύλου, σομπών και τζακιών pellet καθώς και ενεργειακών τζακιών ξύλου, αποκλειστικά από αυστριακούς και ιταλικούς οίκους. Να τονίσω άλλωστε ότι από αυτή τη δραστηριότητα, δεν ωφελούμαστε μόνο εμείς αλλά και το ελληνικό δημόσιο καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές, δυνητικά μπορεί να μειωθεί η εισαγωγή πετρελαίου και κυρίως ανακυκλώνουμε ένα πλήρως οικολογικό προϊόν. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να προχωρήσουμε στην επένδυση, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο συμβαίνει όμως και στο χώρο της ξυλείας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από όλες τις βιομηχανίες πριστής ξυλείας που υπήρχαν στη Λάρισα, η μοναδική που απέμεινε είναι η δική μας. Και αυτό δεν ωφελεί ούτε εμάς ούτε το ελληνικό κράτος. Γιατί άραγε πρέπει να εισάγουμε ξυλεία, όταν -για παράδειγμα - το ελληνικό πεύκο για στέγη είναι ανθεκτικότερο και αποδεδειγμένα πιο ποιοτικό από το εισαγόμενο βουλγάρικο; Γιατί πολύ απλά το κράτος, όσο και αν μιλάμε για ανάπτυξη, δεν στέκεται αρωγός στους επιχειρηματίες. Και είναι κρίμα γιατί σαφώς έχουμε το αβαντάζ της πρώτης ύλης».

 ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

H εταιρία ΜΑΚΗ Α.Ε, δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων σε μορφή pellet από το 2007 και το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας μηχανήματα και τεχνικές υψηλής τεχνολογίας, η ΜΑΚΗ Α.Ε παράγει σήμερα pellet από έξι διαφορετικά είδη βιομάζας και συγκεκριμένα από ξύλο, άγρια αγκινάρα, βαμβακιά, τσόφλι αμυγδάλου, άχυρο και καλαμποκιά δημιουργώντας προϊόντα διαφορετικής θερμιδικής αξίας με τα οποία τροφοδοτεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ευάγγελος Ξηρομερίτης, το pellet, είναι μια μορφή ενέργειας η οποία απαντά σ’ ένα βασικό ζήτημα: στην απόπειρα αποδέσμευσης από το πετρέλαιο μ’ ένα τρόπο που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα. «Αυτοί ακριβώς ήταν και οι λόγοι για τους οποίους επενδύσαμε στα βιοκαύσιμα- θα πει- λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι πρόκειται για μια καλπάζουμε αγορά στην Ευρώπη. Σήμερα, η υψηλή τεχνογνωσία της εταιρίας μας μπορεί να προτείνει λύσεις θέρμανσης για κάθε χώρο, είτε πρόκειται για βιομηχανία, για κατοικία ή ακόμη και για γεωργικές- κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, σε μια περιοχή όπως η Θεσσαλία, επιτρέψτε μου να πω ότι η αξιοποίηση της βιομάζας θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού όπως ακριβώς και η καύση pellet για την κάλυψη των αναγκών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Δυστυχώς όμως η πολιτεία αδυνατεί να δει στο pellet αυτό που βλέπουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες. Φοβάμαι πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι απλά η είσπραξη των ειδικών φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Δεν έδειξε ποτέ να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος με έμπρακτο τρόπο, ούτε για την καινοτομία, ούτε βέβαια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Κατά συνέπεια είναι περίπου «φυσιολογικό» να μη βλέπει τι γίνεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά, πόσο μάλλον στην ελληνική. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πήραμε το ρίσκο να επενδύσουμε στο Pellet και σήμερα, μετά από πέντε χρόνια με συστηματική δουλειά, διορατικότητα και γνώση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πραγματικότητας καταφέραμε να δημιουργήσουμε την πρώτη και τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα εταιρια, τη ΜΑΚΗ Α.Ε. η οποία σ’ αυτό το διάστημα έχει εξελιχθεί σε μια υγιή εξαγωγική επιχείρηση, που αξιοποιεί αποκλειστικά ελληνικά ξύλα και έτσι στηρίζει την ελληνική οικονομία».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

 Η εταιρία Εστία Θέρμανση είναι μια νέα εταιρία με έδρα τον Τύρναβο, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας στερεών καυσίμων, όπως επίσης και στην πώληση σομπών ξύλου και pellet. Όπως θα μας πει ο ιδιοκτήτης, μηχανολόγος μηχανικός κ. Ζερβός, ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στο κομμάτι της εμπορίας βιοκαυσίμων, ήταν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως ο Τύρναβος, όπου έχουμε πολλές μονοκατοικίες και κατ’ επέκταση ευχέρεια στην επιλογή. Εκτός όμως από τα νέα σπίτια, στον Τύρναβο υπάρχουν και πολλά παλαιότερα που ακόμη χρησιμοποιούν ξυλόσομπες. Και σε αυτή την περίπτωση η αντικατάσταση τους με ενεργειακές σόμπες pellet και ξύλου, θα επέφερε ακόμη μεγαλύτερο όφελος και καλύτερη θέρμανση. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ενεργειακές σόμπες έχουν απόδοση μεγαλύτερη του 85% όταν οι κλασικές σόμπες δεν ξεπερνούν το 35% Για όσους δε το επιλέξουν, σημειώνει ο κ. Ζερβός, η εταιρία μας, μπορεί να προσφέρει απεριόριστη τροφοδοσία ανά πάσα στιγμή, τόσο σε pellets όσο και σε ξύλο.» Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Το θέμα δεν είναι αν θα επιλέξουμε το pellet, ή φυσικό αέριο , ή πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε λογική γύρω από την ενεργειακή διαχείριση και ως άτομα – σε ότι αφορά στο σπίτι μας- αλλά και ως χώρο, σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής, τονίζει ο κ. Παναγιώτης Σταυρόπουλος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της θέρμανσης και του κλιματισμού από το 1990. Πράγματι το pellet, είναι καλό καύσιμο και πραγματικά οικολογικό, η χρήση του οποίου μπορεί να σημάνει την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι που θα έπρεπε να έχει καταλάβει πρωτίστως η ελληνική πολιτεία, επιδοτώντας το. Αντιθέτως στη χώρα μας, η συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από to pellet, δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον οικολογικό του χαρακτήρα αλλά την φθηνή του τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο. Κι αν κάποια στιγμή ακριβύνει και αυτό; Θέλω να πω, ότι αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε το κατάλληλο για τις ανάγκες μας σύστημα θέρμανσης, τότε θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή κατάσταση του κτηρίου μας και όχι να κυνηγάμε το πιο φθηνό καύσιμο, γιατί αν είναι έτσι ας γυρίσουμε στις ξυλόσομπες που είναι πράγματι ότι φθηνότερο. Είναι η ίδια λογική βάση της οποίας πάμε και αγοράζουμε Βουλγάρικους ή Τουρκικούς λέβητες, που είναι για πέταμα. Από την άλλη, τι νόημα έχει να καις pellet για παράδειγμα, όταν δεν έχεις φροντίσεις για τη σωστή μόνωση των κουφωμάτων; Προσωπικά αυτό που κάνω στους πελάτες μου είναι να εξετάζω τι είδους θέρμανση έχουν και πως μπορούν με δυο τρία πραγματάκια να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία της. Από εκεί και πέρα, όταν κάποιος είναι κοντά στο δίκτυο του φυσικού αερίου τότε αξίζει να συνδεθεί με αυτό, είναι απλό, εύκολο λειτουργικό. Αν κάποιος έχει μια μονοκατοικία με μεγάλο λεβητοστάσιο του συστήνω το pellet, μια αντλία θερμότητας ή ακόμη και έναν λέβητα πετρελαίου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass