Ο ΠΡ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΟΝΙΖΕΙ:

Νίκος Καρδούλας: Αναξιόπιστη η αποτύπωση των δασικών χαρτών

* Χαρακτηρίζει κίνηση εντυπωσιασμού την τροπολογία των ΑΝ.ΕΛ.

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2017 10:12

Τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας και ορθότητας, ως αποτέλεσμα της έλλειψης σχεδιασμού και της προχειρότητας, διαπιστώνει στην κατάρτιση των δασικών χαρτών ο πρώην διευθυντής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού,

αγρονόμος τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. κ. Νίκος Καρδούλας υποστηρίζοντας πως η διαδικασία δεν στοχεύει στην απόκτηση ενός εργαλείου για την ανάπτυξη της χώρας αλλά έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις αγωνίες φορέων και πολιτών στις ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον νομό, όπου παρευρίσκεται ως ομιλητής, μιλώντας για πλήθος διαμαρτυριών για τα λάθη που εντοπίζουν στους ανηρτημένους δασικούς χάρτες καθώς φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές. Αναφέρεται μάλιστα για τις περιπτώσεις χρησικτησιών, νομιμοποίησης αυθαιρέτων αποκαλύπτοντας τραγελαφικές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων νεκροταφείο και υδραγωγείο σε περιοχές του Δήμου Τεμπών χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις!

Παράλληλα χαρακτηρίζει την τροπολογία τριών σημείων των βουλευτών των ΑΝΕΛ με πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη «κίνηση εντυπωσιασμού και λαϊκισμό», εξηγεί για ποιους λόγους δεν δίνει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα και αναδεικνύει τον κίνδυνο να εξαιρεθούν δεκάδες χιλιάδες αγρότες από τις ενισχύσεις του 2017 καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές». Δηλώσεις, που, ο κ. Καρδούλας εκτιμά, «αδειάζουν τον υφυπουργό και την πρωτοβουλία του…».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξηγεί γιατί η ΝΔ δεν κατάφερε ως κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στην κατάρτιση του δασικού κτηματολογίου τόσο επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή με τον τότε υπουργό Γιώργο Σουφλιά, όσο και στη διετία 2012-2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά ενώ αναφερόμενος στη σημερινή στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπει σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπεύθυνου τομεάρχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. και βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα στην οποία προτείνονται συγκεκριμένες τροπολογίες σε άρθρα των δασικών νόμων, προς όφελος των πολιτών.

 

Η συνέντευξη:

* Κύριε Καρδούλα, σειρά αντιδράσεων και αντιρρήσεων, τις οποίες – αν όχι όλες τουλάχιστον κάποιες από αυτές υιοθετείτε- έχει προκαλέσει και στη Λάρισα, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ωστόσο δεν νομίζετε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και χρόνια για να έχει η χώρα μας ένα Εθνικό Κτηματολόγιο με αποτυπωμένη τη δημόσια περιουσία;

- Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί ένα σημαντικό έργο, η αξία του οποίου και η συμβολή του στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είναι κοινά αποδεκτή και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η σημερινή ανάρτησή τους όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα www.ktimanet.gr προκαλεί πολλά προβλήματα, καθώς η αποτύπωση δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ορθότητα. Αυτό έχει ως πιθανό αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες να οδηγηθούν αναιτίως και αδίκως στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων με δυσβάσταχτο κόστος, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία και όπως έχουν αναρτηθεί ουδόλως υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το δίκαιο του πολίτη.

* Υποστηρίζετε δηλαδή ότι ολόκληρη η διαδικασία έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Εάν αναπροσαρμοστούν παράβολα και πρόστιμα θα καμφθούν οι αντιρρήσεις σας ως προς την αναγκαιότητα ανάρτησης των δασικών χαρτών;

- Ολόκληρη η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών έχει εισπρακτικό χαρακτήρα διότι:

α. Στις αεροφωτογραφίες του 1945 είναι αποτυπωμένες οι δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με το Ν. 998/1979, όπως ισχύει σήμερα. Από το 1945 μέχρι σήμερα έχουν γίνει διανομές, αναδασμοί, πολεοδομήσεις, οριοθετήσεις οικισμών και αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων είτε δικαστικά, είτε με αποφάσεις δασαρχείων. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, στις αεροφωτογραφίες 2007 -2009, οι αποτυπωμένες δασικές εκτάσεις να είναι λιγότερες, αν αφαιρεθούν οι παραπάνω εκτάσεις. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο, γεγονός που βάζει τους πολίτες να πληρώνουν για λάθη και παραλείψεις της διοίκησης, για να αποδείξουν το αυτονόητο και στη συνέχεια να δικαιώνονται. Αντί λοιπόν το Κράτος να υπηρετεί τους πολίτες, εδώ έρχονται οι πολίτες να υπηρετήσουν το Κράτος και να διορθώσουν τα μακροχρόνια λάθη και παραλείψεις της Διοίκησης, πληρώνοντας δυσβάσταχτα ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φαίνεται στο χάρτη, όπου περιοχή αναδασμού του Κραννώνα Λάρισας, χαρακτηρίζεται δασική έκταση και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλλουν αντίρρηση, πληρώνοντας το ειδικό τέλος για να δικαιωθούν.

β. Σύμφωνα με το νόμο όσες ιδιοκτησίες έχουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν το 1885 (ταπιά), και οι ιδιοκτησίες που προήλθαν με έκτακτη χρησικτησία λόγω νομής 30 ετών προ της 11/9/1915, για τις οποίες δεν απαιτείται ταπί σύμφωνα με δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου του 2013, οι ιδιοκτησίες θεωρούνται ιδιωτικές. Στην περίπτωση αυτή όμως (τίτλοι 100 και πλέον ετών!) πρέπει να υποβληθεί αντίρρηση, η οποία γίνεται αποδεκτή, καταβάλλοντας το ανάλογο ειδικό τέλος.

γ. Σε κανένα δασικό νόμο και υπουργική απόφαση δεν αναφέρεται ότι το Ε9 ενέχει θέση τίτλου, αλλά αναφέρεται ως συμπληρωματικό δικαιολογητικό. Σε οδηγία του ΥΠΕΚΑ στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του, σχετική με τη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, αναφέρεται ότι ένα από τα στοιχεία που θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον είναι και το Ε9, η οποία όμως δεν είναι νομοθετημένη. Έτσι για τους πολίτες που υποβάλλουν αντίρρηση καταθέτοντας μόνο το Ε9 χωρίς άλλο τίτλο και πληρώνοντας το ανάλογο ειδικό τέλος, υπάρχει περίπτωση η αντίρρησή τους να απορριφθεί από την επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων και θα έχουν υποστεί μία αχρείαστη οικονομική επιβάρυνση. Στην περίπτωση αυτή θα πρότεινα τους πολίτες να συμβουλευτούν τον δικηγόρο τους.

Όσον αφορά στο ειδικό τέλος υποβολής αντιρρήσεων οι τιμές του οποίου κυμαίνονταν από 20 € έως 3600 € και πριν ένα μήνα υποτίθεται ότι μειώθηκαν από 10 € έως 3300 €, η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να μειωθούν περαιτέρω.

* Από τη συμμετοχή σας στις ενημερωτικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον νομό πού εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα για την εφαρμογή της διαδικασίας; Πού δυσκολεύονται οι πολίτες και ποιοι είναι οι προβληματισμοί τους;

- Από τις ημερίδες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που διοργανώνουν οι δήμοι του νομού Λάρισας για την ενημέρωση των πολιτών, όπου παρευρίσκομαι ως εισηγητής, διαπιστώνω ότι μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών, για τα λάθη που εντοπίζουν στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, καθώς φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές. Επιπλέον, σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν όποιοι υποβάλλουν αντίρρηση, επειδή το κτήμα, η καλλιεργήσιμη έκταση, το σπίτι ή το οικόπεδό τους εμφανίζεται στους χάρτες ως δασική έκταση.

Τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της διαδικασίας, περιγράφονται στις παρακάτω χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β' 767/22-03-2016), η χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας δε συνιστά τίτλο, ούτε οι βεβαιώσεις, οι υπεύθυνες δηλώσεις καθώς και οι βεβαιώσεις−πιστοποιητικά προέδρων Κοινοτήτων. Σύμφωνα με άλλη Υπουργική Απόφαση του ίδιου Υπουργού (ΦΕΚ Β' 3532/3-11-2016), η έκτακτη χρησικτησία συνιστά τίτλο. Φαίνεται λοιπόν ότι ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννης Τσιρώνης και σήμερα αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναιρεί τον εαυτό του μέσα σε 7 μήνες. Για την ενημέρωση των πολιτών, αν και δεν έχει δοθεί διευκρίνιση από το αρμόδιο Υπουργείο, η χρησικτησία ως τρόπος κτήσης κυριότητας συνιστά τελικά τίτλο για υποβολή αντιρρήσεων, αφού αφενός μία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να καταργεί τον νόμο και αφετέρου ισχύει πάντα η τελευταία υπουργική απόφαση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

β. Οι πολίτες εκτός από το ειδικό τέλος αντίρρησης θα πρέπει να πληρώσουν και τον τεχνικό σύμβουλο για την υποβολή αντίρρησης, εάν δεν είναι σε θέση να την υποβάλλουν μόνοι τους. Σύμφωνα με πρόχειρη έρευνα αγοράς, στην περίπτωση που δεν χρειάζεται τοπογραφικό, έκθεση φωτοερμηνείας και νομική συμβουλή, αλλά μόνο ο εντοπισμός του ακινήτου, η γνωμάτευση και η υποβολή αντίρρησης, οι τιμές κυμαίνονται από 50 € έως 150 €. Για το τοπογραφικό και τις νομικές συμβουλές οι τιμές ποικίλλουν ανά περίπτωση. Για την έκθεση φωτοερμηνείας με στεροσκοπική παρατήρηση, η οποία απαιτείται σε δασικές εκτάσεις του 1945, οι τιμές αρχίζουν από 400 €.

γ. Υπάρχουν πολίτες που έχουν κάνει νομιμοποίηση αυθαιρέτου σύμφωνα με τον νόμο, πληρώνοντας σεβαστά ποσά και η ιδιοκτησία τους εμφανίζεται δασική. Στην περίπτωση αυτή σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση όλα τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά ο νόμος δεν απαιτούσε πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου. Επομένως η νομιμοποίηση αυθαιρέτου για τους ανυποψίαστους πολίτες ακυρώνεται, αν δεν αποδείξουν ότι η ιδιοκτησία τους δεν είναι δασική, άσχετα αν το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το ποσό νομιμοποίησης.

δ. Μου έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου νεκροταφείο και υδραγωγείο σε περιοχές του Δήμου Τεμπών χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Επίσης στην Κρανέα Λαρίσης μου ανέφεραν ότι είχε καεί όλο το αρχείο των τίτλων ιδιοκτησίας από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μην έχουν τίτλους. Ποια η αντιμετώπιση αυτών των πολιτών;

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ.

* Προ ημερών κατατέθηκε από τους ΑΝΕΛ με πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού τροπολογία με την οποία διευθετούνται ως αγροτικές όσες εκτάσεις αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες αλλά έχουν ενταχθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ διπλασιάζει και τον χρόνο υποβολής των ενστάσεων από 60 σε 120 ημέρες. Δεν λύνει σημαντικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στον νομό Λάρισας;

- Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης ψήφισε το Μάιο του 2016 τον νόμο 4389, που μεταξύ των άλλων περιλάμβανε και την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ως βουλευτής των ΑΝΕΛ. Έρχεται τώρα μετά από εννέα μήνες και αφού έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες σε 33 περιοχές της χώρας και οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων τρέχουν, να διαπιστώσει ότι αυτό που ψήφισε δεν είναι σωστό, καταθέτοντας τροπολογία, ενώ σαν υφυπουργός της Κυβέρνησης θα μπορούσε να το νομοθετήσει σε κάποιο σχέδιο νόμου. Επί της ουσίας πρόκειται για προχειρότητες σχεδιασμού και ατέλειες που δημιούργησε η νομοθέτηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και είναι καθαρά κινήσεις εντυπωσιασμού και λαϊκισμός.

 Όσον αφορά στην κατάθεση τροπολογίας από τους ΑΝΕΛ για τους δασικούς χάρτες, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 2/3/2017, έχω να αναφέρω τα παρακάτω:

α. Οι δασικοί χάρτες, παράλληλα με την ανάρτηση, κοινοποιούνται και στον ελληνικό οργανισμό για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να εξαιρεθούν πολλές εκτάσεις από τις ενισχύσεις έως ότου εξετασθούν οι αντιρρήσεις τους. Στην περίπτωση δε που αποδειχθεί ότι επιδοτήθηκαν δασικές εκτάσεις ως γεωργικές, μπορεί να ζητηθεί από την ΕΕ η επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ.

β. Η κατάθεση τροπολογίας για τον διπλασιασμό της προθεσμίας (4 μήνες) υποβολής αντιρρήσεων δεν είναι εφικτή, διότι ο προϊστάμενος υπουργός του κ. Κόκκαλη, σε συνέντευξή του στις 2/3/2017, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας σας, δήλωσε ότι εάν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες και με δεδομένο ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα, προλαβαίνει να καταβάλει τις ενισχύσεις.

Δεν είναι λοιπόν εφικτή η παράταση, διότι για παράδειγμα στον νομό Λάρισας η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων λήγει στις 18/4/2017, συν οι 4 μήνες το ελάχιστο βάσει νόμου, που θα κάνει η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων για να γνωμοδοτήσει επ’ αυτών, από τη στιγμή που της διαβιβασθούν οι αντιρρήσεις, φθάνουμε στα τέλη Αυγούστου 2017 και είναι πλέον οριακή η 30/9/2017 ώστε να έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εξαιρεθούν δεκάδες χιλιάδες αγρότες από τις ενισχύσεις του 2017.

γ. Για τις εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο σύστημα ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός σε αυτές που έχουν τίτλους και σε αυτές που δεν έχουν. Αν δεν γίνει αυτό θα δοθεί «συγχωροχάρτι» σε όσους εκχέρσωσαν παρανόμως δημόσιες δασικές εκτάσεις, γεγονός που θα αποτελεί πολιτικό στρουθοκαμηλισμό, που απαξιώνει το έργο των χαρτών και πετά τα χρήματα του Δημοσίου που ξοδεύτηκαν.

δ. Όπως είναι διατυπωμένη η κατάθεση τροπολογίας, θα πρέπει οι έχοντες έννομο συμφέρον να αποδείξουν με σχετική έκθεση φωτοερμηνείας ότι οι εκτάσεις τους ήταν αγροτικές προ του 1975, επιβαρυνόμενοι με ανάλογα αξιοσέβαστα ποσά. Θα μπορούσε να γίνει μία ρύθμιση για τους εν λόγω ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν τίτλους και όχι για τους καταπατητές, να μπορούν να προβούν μετά την κύρωση των δασικών χαρτών σε εξαγορά των εκτάσεών τους σε χαμηλή τιμή και όχι στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, η οποία μπορεί και να στοιχίσει λιγότερο από τις αχρείαστες δαπάνες υποβολής αντιρρήσεων, που πρέπει να υποβληθούν σήμερα.

ε. Σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου στις 2/3/2017, αδειάζοντας τον υφυπουργό του, δήλωσε ότι «Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές».

Το φαινόμενο δε αυτό δεν παρατηρείται για πρώτη φορά, αλλά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι το να μη συνεννοούνται μεταξύ τους πριν τις όποιες δηλώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί, δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν το θαύμα για να αρχίσουν την υποβολή αντιρρήσεων.

* Πέραν της επαγγελματικής σας δραστηριότητας ανήκετε και στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για ποιους ακριβώς λόγους η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε επί σειρά ετών την ανάρτηση των δασικών χαρτών αν και είχε την υποχρέωση και πώς θα χειριστεί το θέμα από τη θέση της αντιπολίτευσης;

- Η Νέα Δημοκρατία, η οποία θεωρεί την κατάρτιση του δασικού κτηματολογίου ή δασολογίου ως ένα εργαλείο ανάπτυξης για τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, προσπάθησε τόσο επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή με τον τότε υπουργό Γιώργο Σουφλιά, όσο και στη διετία 2012-2014 επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, να δώσει οριστική λύση, αλλά με τα εμπόδια της αριστερής ιδεολογίας και της αριστερής νοοτροπίας της μετριοκρατίας, τα οποία φρέναραν οποιαδήποτε αναπτυξιακού χαρακτήρα νομοσχέδια, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και αυτή είναι η ιδεολογία που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Όσον αφορά στη στάση της ΝΔ, σας ενημερώνω ότι ο υπεύθυνος τομεάρχης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. και βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 17/2/2017 για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, στην οποία προτείνονται συγκεκριμένες τροπολογίες σε άρθρα των δασικών νόμων, προς όφελος των πολιτών και οι οποίες είναι:

α. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της αρμόδιας δασικής αρχής, μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007 και υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα και εντός αυτής δεν υπάρχουν κτήρια/κτίσματα, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται δασικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, να επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς.

β. Για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες χορηγήθηκε άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο, οι οποίες δεν θεωρούνται δασικές και διατίθενται μόνο για το συγκεκριμένο σκοπό, να επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων ατελώς.

γ. Μέχρι το τέλος του έτους 2019 για το οποίο υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών να αναστέλλεται η επιβολή και είσπραξη προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί τις παραπάνω προτάσεις, που είναι υπέρ των πολιτών;

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ

 

2lezanta KRANNVNAS ENUETO

Περιοχή αναδασμού στον Κραννώνα Λάρισας χαρακτηρίζεται δασική έκταση και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν αντίρρηση, πληρώνοντας το ειδικό τέλος για να δικαιωθούν

 

 

Οι πολίτες πρέπει να υποβάλλουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, τα παρακάτω στοιχεία και δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή:

α. Υπογεγραμμένο το αντίγραφο της αντίρρησης, όπως αυτό παράγεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων, αφού λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

β. Τα Αποδεικτικά που θεμελιώνουν το Έννομο συμφέρον (υπό μορφή απλών φωτοαντιγράφων).

γ. Αντίγραφο του Αποδεικτικού Πληρωμής του αναλογούντος ειδικού τέλους, που εκτυπώνεται με χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής υποβολής αντιρρήσεων (όταν πληρώσω με πιστωτική κάρτα).

δ. Οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει ο ενδιαφερόμενος ότι αποδεικνύει ή υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του, για το δασικό / χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης (διοικητικές πράξεις, βεβαιώσεις αρμοδίων υπηρεσιών, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οικοδομική άδεια, φωτοερμηνείες, τεχνικές εκθέσεις κ.λπ.), τον οποίο αμφισβητεί.

ε. Τα έγγραφα που πιστοποιούν και τεκμηριώνουν τα προσωπικά μας στοιχεία, όπως απλό φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου και αποδεικτικό ΑΦΜ.

στ. Φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του αναλογούντος ειδικού τέλους σε περίπτωση πληρωμής σε τραπεζικό κατάστημα.

ζ. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, εφόσον από αυτά προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

η. Κτηματολογικό απόσπασμα ακινήτου την περίπτωση που ο δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο.

Θα συμβούλευα τα παρακάτω στους πολίτες:

α. Εάν δεν έχουν βασικές γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους και να τεκμηριώσουν συγχρόνως σε ποιο δασικό νόμο υπάγεται η περίπτωσή τους, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

β. Εάν γνωρίζουν ότι οι ιδιοκτησίες τους ήταν δασικές το 1945, δεν έχει νόημα η έκθεση φωτοερμηνείας. Είναι γνωστό ότι οι δασικές εκτάσεις του 1945 είναι πολύ δύσκολο να αποχαρακτηρισθούν, αφού προέκυψαν με στερεοσκοπική παρατήρηση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και πρέπει να αξιολογήσουν πολύ καλά όλα τα δεδομένα, ώστε να μην υποστούν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

γ. Για τους πολίτες που δεν θέλουν να υποβάλλουν αντίρρηση και ρωτάνε αν μπορούν μετά την κύρωση των δασικών χαρτών να προβούν σε εξαγορά των ιδιοκτησιών τους, διίστανται οι απόψεις και καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον δικηγόρο τους, διότι ενδέχεται να υπάρξουν ευνοϊκότερες τιμές εξαγοράς για αυτούς που υπέβαλαν αντίρρηση και είναι πιο δύσκολο να δικαιωθούν αν κάνουν προσφυγή μεταγενέστερα, αφού θα έχει γίνει ήδη η μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass