Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Ο Μακρόν μας δείχνει τον δρόμο της επιτυχίας

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2017 23:00 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτ 2017 23:46

«Η νέα παράταξη χρειάζεται ένα γερό τιμόνι, που θα αποφύγει δεξιούς υφάλους και αριστερούς σκοπέλους…», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του «Ποταμιού» και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου πολιτικού Κινήματος, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Λάρισα.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα, στις 12 Νοεμβρίου, υποστηρίζει: «Αν ηγηθώ αυτού του καινούργιου, μεγάλου, προοδευτικού χώρου θα υπάρχει θέση για όλους. Ο προοδευτικός αυτός χώρος, χωράει κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντρώους, αλλά και όλους τους ακτιβιστές του κέντρου».

Αισιόδοξος ότι το νέο κίνημα θα κατακτήσει το 15% των Ελλήνων και θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, καθώς εκτιμά ότι «ο κόσμος είναι έτοιμος για κάτι νέο», ο κ. Θεοδωράκης ανοίγει τα χαρτιά του για την πολιτική στάση που θα κρατήσει στην πορεία του, μέσα στον νέο φορέα, αφήνει αιχμές για την κ. Φώφη Γεννηματά που δεν συμμετείχε στην πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση υποψήφιων προέδρων λέγοντας ότι «δεν θέλουμε ενότητα με σιωπή, αλλά με αντιπαραθέσεις», και απαντά στο ερώτημα «με Τσίπρα ή με Μητσοτάκη μετά τις βουλευτικές εκλογές»;

* Κύριε Θεοδωράκη, είστε ευχαριστημένος από την προσωπική σας απόδοση στο πρώτο τηλεοπτικό «debate» υποψήφιων προέδρων, για το υπό ίδρυση κόμμα του Κέντρου; Θα γίνουν και άλλα;

- «Η βαθμολογία των πολιτικών είναι δουλειά των δημοσιογράφων και των πολιτών. Εγώ είπα τις απόψεις μου. Χωρίς φιοριτούρες και στρογγυλά λόγια. Αν κρίνω πάντως από το κλίμα στα κοινωνικά δίκτυα μάλλον ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος από τις απαντήσεις μου. Ελπίζω να γίνουν και άλλα debate. Και ελπίζω αυτή τη φορά να είναι παρούσα και η κυρία Γεννηματά. Δεν θέλουμε ενότητα με σιωπή. Θέλουμε ενότητα με αντιπαραθέσεις».

* Στο debate είπατε ότι στον νέο φορέα μπορεί να είσαστε και στρατηγός και στρατιώτης. Το εννοείτε;

- «Είπα και το ξαναλέω, ότι όποιοι μπαίνουν σε αυτή τη μάχη, πρέπει να είναι έτοιμοι και να χάσουν. Να δεχθούν το αποτέλεσμα και να αφήσουν τον νικητή να κυβερνήσει την παράταξη. Κάλεσα και τους άλλους υποψηφίους να πουν το ίδιο. Και κυρίως η κυρία Γεννηματά, γιατί είναι καθοριστική η στάση που θα κρατήσουν οι αρχηγοί των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει ενότητα. Ας το πούμε λοιπόν. Η παράταξη δεν έχει ανάγκη μόνο από στρατηγούς, έχει ανάγκη και από στρατιώτες».

* Τι θα εμποδίσει όμως κάποιον από τους άλλους υποψηφίους να διασπάσει αργότερα το νέο Κίνημα;

- «Η δική μου ηθική, γιατί μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω, δεν μου επιτρέπει παλινδρομήσεις. Έχω δεσμευτεί ότι θα παραμείνω σε κάθε περίπτωση στον νέο φορέα. Αλλά πιστεύω και ότι οι συνυποψήφιοί μου θα πράξουν το ίδιο.

Η μεγαλύτερη εγγύηση για τη μακροημέρευση και την προοπτική του νέου Κινήματος, είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Αν ψηφίσουν μαζικά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κανείς δεν θα τολμήσει να διασπάσει μια παράταξη που γεννήθηκε στην κοινωνία και όχι στους κομματικούς διαδρόμους».

* Η πρότασή σας για ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως, δεν έγινε τελικά δεκτή. Μήπως τελικά όλη αυτή η συζήτηση κούρασε τον κόσμο του Κέντρου και θα έρθουν λιγότεροι να ψηφίσουν;

- «Το αντίθετο πιστεύω. Θα έρθουν πολλοί περισσότεροι για να δώσουν μια απάντηση σε αυτούς που θέλουν ένα μικρό μίζερο κόμμα και όχι ένα δυνατό και μεγάλο Κίνημα.

Έπρεπε να είχαμε δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να συμμετάσχουν, στους επιστήμονες και στους εργάτες που έχουν φύγει τα χρόνια της κρίσης. Τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν τις κάλπες στις πρωτεύουσες των χωρών που βρίσκονται.

Τους υπόσχομαι όμως ότι το νέο Κίνημα θα καθιερώσει την ηλεκτρονική ψήφο για να παίρνουμε μαζί τις αποφάσεις, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα».

* Κάποιοι λένε, ότι όλα αυτά που αφορούν τους κανόνες μιας αναμέτρησης, θα έπρεπε να είχαν ξεκαθαριστεί πριν εσείς και η κυρία Γεννηματά δώσετε τα χέρια και συμφωνήσετε ότι πάτε για έναν νέο φορέα, ένα νέο Κίνημα.

- «Ας μην μείνουμε άλλο σε αυτή την άχαρη συζήτηση. Πάντως να ξέρετε ότι ο μόνος όρος που είχα βάλει, για να δώσω τα χέρια με την κυρία Γεννηματά – όπως λέτε- ήταν ότι θα κάνουμε το παν για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Χωρίς τον λαό της προοδευτικής παράταξης, δεν υπάρχει παράταξη.

Η μεγάλη συμμετοχή είναι και η μεγάλη εγγύηση ότι αυτό που κάνουμε θα είναι δυνατό και νικηφόρο».

* Στον νέο φορέα πώς θα μπορέσουν να συνυπάρξουν πολιτικοί και κόμματα με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικές αντιλήψεις;

- «Ο προοδευτικός χώρος χωράει κεντροαριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, κεντρώους, αλλά και όλους τους ακτιβιστές του κέντρου.

Τα κόμματα αυστηρής ιδεολογίας, είναι μικρά κόμματα. Το μέλλον θέλει ενώσεις στο Κέντρο και τολμηρές προτάσεις. Αν ηγηθώ αυτού του καινούργιου, μεγάλου, προοδευτικού χώρου θα υπάρχει θέση για όλους. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο του Μακρόν, δηλαδή να μας ενώσουν οι λύσεις για τα προβλήματα και όχι οι προηγούμενες ιδεολογίες. Όχι μονολιθικά κόμματα, αλλά μεγάλα κόμματα με τάσεις, με ζωντανές απόψεις και τελικά με πολλές λογικές, τολμηρές λύσεις».

* Πώς όμως θα συνεργαστείτε; Στη Βουλή εσείς ψηφίσατε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, ενώ η ΔΗΣΥ όχι. Πώς θα τα καταφέρετε να βρείτε κοινή γραμμή;

- «Όταν πρόκειται για ζητήματα δικαιωμάτων ή όταν η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως το καλοκαίρι του 2015, δεν έχουμε καμιά δεύτερη σκέψη για τη στάση μας.

Θα ψηφίζουμε και αυτό δεν είναι παραχώρηση προς καμία κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή μας προς τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε μειονότητες. Η προοδευτική παράταξη άλλωστε έχει παράδοση στην τολμηρότητα στα κοινωνικά θέματα. Θυμηθείτε τον Ανδρέα και τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Τον Σημίτη και τη σύγκρουση με τις ταυτότητες. Τον Γιώργο που έθεσε το θέμα της καύσης των νεκρών. Κανείς τους δεν υποχώρησε στις πιέσεις των ακραίων εκκλησιαστικών κύκλων και των συντηρητικών».

* Ποια προοπτική όμως μπορεί να έχει ο νέος φορέας μέσα σε ένα σκηνικό πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Δεν φοβάστε ότι θα συμπιεστεί μέσα στον δικομματισμό;

- «Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για κάτι νέο. Η διάψευση που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Δεν θέλει όμως να επιστρέψει στο παρελθόν. Θέλει μια νέα πρόταση. Αυτή που κάνουμε.

Νέο Κίνημα, νέο όνομα, νέα ηγετική ομάδα, νέες προτάσεις.

Κάτι τέτοιο θα φτάσει το ποσοστό μας στο 15% οπότε όλα αλλάζουν στο πολιτικό σκηνικό».

* Και μετά τις βουλευτικές εκλογές με ποιον θα πάτε; Με τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα;

- «Στην Ελλάδα, λόγω του εκλογικού νόμου, δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Όμως για μένα οι συνεργασίες δεν είναι ζήτημα αριθμητικής.

Ούτε «τι μου δίνεις – τι σου δίνω», στο παρασκήνιο. Γίνονται στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου. Αυτό πιστεύω. Δείτε τι κάνουν τα κόμματα στη Γερμανία, στην Ολλανδία. Για μήνες συζητούν ένα - ένα τα σημεία της συνεργασίας τους, ιεραρχώντας προτεραιότητες και ανάγκες.

Εμείς πριν από τις εκλογές θα είμαστε ξεκάθαροι για τους όρους και τα σημεία που θα μας επιτρέψουν ή όχι, μια κυβερνητική συνεργασία».

* Ναι αλλά η δική σας προτίμηση ποια είναι; Με την ίδια ευκολία θα συνεργασθείτε με τον κ. Μητσοτάκη, το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

- «Η νέα παράταξη χρειάζεται ένα γερό τιμόνι που θα αποφύγει δεξιούς υφάλους και αριστερούς σκοπέλους. Και που θα χαράξει καθαρή πορεία για να πάει τη χώρα στα ανοιχτά.

Είμαστε απέναντι στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό είναι σαφές, και με την παρούσα πολιτική τους δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας.

Ο συντηρητισμός όμως της ΝΔ και τα βαρίδια του παρελθόντος, που φέρνει μαζί της, όποιες και αν είναι οι προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, δεν κάνει κανέναν πολύ αισιόδοξο».

* Τον Ιανουάριο του 2015 είχατε παρουσιάσει στη Λάρισα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σας. Μπορεί και να σας φέρνει γούρι η πόλη μας...

- «Ίσως να είναι και οι ποταμοί και οι παραπόταμοι, που κάνουν θελκτικό το μέρος για μας. Πάντως η Λάρισα είναι μια πόλη μεγάλης δύναμης. Και αν θέλουμε να αλλάξουμε ζωή πρέπει να δυναμώσουμε την περιφέρεια.

Πολλές από τις προτάσεις μας σε αυτό αποσκοπούν. Μείωση του κράτους των Αθηνών και τοπική ανάπτυξη».

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ELEFTHERIA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1