Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ «Ε»:

Με υπομονή και σιωπή καταφέραμε να δικαιωθούμε

Δημοσίευση: 16 Νοε 2017 23:00

Δικαιωμένος από τη δικαστική του αθώωση για το περίφημο «σκάνδαλο του Βατοπαιδίου», συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Λαρισαίοι στην Τίμια Ζώνη της Παναγίας και πεπεισμένος ότι μέσα από τον πόλεμο που δέχεται η Ορθόδοξη εκκλησία, αυτή με τη χάρη του Κυρίου θα βγει κερδισμένη, εμφανίστηκε με συνέντευξή του στην «Ε», ο Γέροντας Εφραίμ.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, με αφορμή τη δικαστική του περιπέτεια για τις εκτάσεις που ανήκουν στη Μονή, ευχαριστεί ακόμη και αυτούς που τον κατηγόρησαν και υποστηρίζει ότι «η περιουσία της Μονής δεν ανήκει στους μοναχούς, αλλά χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των ιερών κειμηλίων και για φιλανθρωπίες». Ο γέροντας Εφραίμ, μιλά ακόμη για τα θαύματα της Παναγίας και της Τίμιας Ζώνης, για τον αγώνα των μοναχών, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για την πρόσφατη απόφασή της για τις έμφυλες ταυτότητες.

* Γέροντα Εφραίμ, περιμένατε μια τέτοια εντυπωσιακή υποδοχή των Λαρισαίων στην προχθεσινή τελετή υποδοχής της Τίμιας Ζώνης αλλά και αυτή την αθρόα προσέλευσή τους στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, για να την προσκυνήσουν;

- Κατ’ αρχάς, χαίρομαι που ήρθαμε στη Λάρισα, διότι στη Μονή Βατοπαιδίου, όταν ψάξαμε στα αρχεία μας, διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε έρθει ποτέ στην πόλη σας. Πράγματι ο λαρισαϊκός λαός μας υποδέχθηκε με θέρμη, με αλαλαγμούς και δάκρυα, με πόθο και αγάπη για την Τίμια Ζώνη της Παναγίας. Θεωρώ ότι πολλοί θα ανακουφιστούν και θα παρηγορηθούν, προσκυνώντας Την. Με συγκίνηση πληροφορήθηκα ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τη Ζώνη στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της ηγεσίας της Αεροπορίας και για λόγους ευλάβειας, το συνόδευαν 2 μαχητικά F-16. Προερχόμαστε από την Αττική, όπου εκεί πάνω από 300.000 κόσμου προσκύνησαν την Τίμια Ζώνη. Τους ευχαριστώ θερμά. Να ξέρετε ότι εμείς οι μοναχοί ζούμε μακριά σας, αλλά νοητά με τις συνεχείς μας προσευχές, συμπορευόμαστε μαζί σας και παρακαλούμε τον Ύψιστο για τη σωτηρία του λαού. Κάθε βράδυ γίνονται περίπου 200 θείες λειτουργίες υπέρ της Οικουμένης.

* Οι άνθρωποι παρηγορούνται με το προσκύνημα των ιερών κειμηλίων, καθώς η μόνη μας παρηγοριά βρίσκεται σε αυτά. Αυτό όμως δεν το αντιλαμβάνονται όλοι έτσι…

- Κοιτάξτε, τα θαύματα της Παναγίας και της Τίμιας Ζώνης είναι ντοκουμέντα και δεν αμφισβητούνται. Άλλωστε πρόσφερα στην εφημερίδα σας ένα βιβλίο που περιγράφει τα θαύματα αυτά, τα οποία πιστοποιούνται από επιστολές που μας έστειλαν αυτόπτες μάρτυρες και άνθρωποι, οι οποίοι ευεργετήθηκαν και σώθηκαν χάρη αυτής και χάρη στην πίστη τους. Η Τιμία Ζώνη δεν είναι απλώς μια εικόνα της Παναγίας, που είναι έτσι κι αλλιώς θαυματουργή και δημιουργήθηκε από άγια χέρια ανθρώπων που αγάπησαν τον Θεό, αλλά είναι δημιούργημα της ίδιας της Παναγίας, με τα ίδια της τα χέρια, μέρος του ενδύματός της. Διότι μέσα στον εβραϊκό νόμο και στην εβραϊκή παράδοση οι κοπέλες ύφαιναν τη ζώνη τους και την πρόσφεραν στον μελλοντικό τους σύζυγο, ως τεκμήριο της παρθενίας τους. Η Παναγία, ως Παρθένος που ήταν, έφτιαξε τη Ζώνη Της, αλλά επειδή δεν είχε κάποιον επίγειο άνδρα, τη φορούσε μέχρι την εσχάτη της επί γης ανατολής. Στη Μονή Βατοπαιδίου θεωρούμε την παρουσία της Τίμιας Ζώνης, ως ευλογία, την οποία οφείλουμε να μεταδώσουμε στους ορθόδοξους. Αυτή την περίοδο της ανησυχίας και της αμφιβολίας, που διερχόμεθα σαν Έθνος, εμείς προβάλλουμε αυτά τα θαύματα με συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν υπερβάλλουμε, αλλά καταγράφουμε την ακριβή μαρτυρία των θαυμάτων. Έτσι ισχυροποιείται και η πίστη του κόσμου, η οποία βάλλεται από τον δυτικό τρόπο ζωής και από τις άλλες θρησκείες.

* Θεωρείτε ότι η Ορθοδοξία έχει στοχοποιηθεί κι από ποιους;

- Κάποιοι προσπαθούν να μας εξισώσουν με τις άλλες θρησκείες, αλλά εμείς δεν αποκαλύπτουμε απλά κάποια θρησκεία, αλλά την Αποκάλυψη του Θεού ως Θεανθρώπου. Μέσα από την προβολή των θαυμάτων, με συγκεκριμένο τρόπο, η εκκλησία προβάλλει την παρουσία του Θεού ως ενσαρκωμένου θεολόγου, δηλαδή την ανθρώπινη παρουσία του Θεανθρώπου. Γι’ αυτό και μέσα από τον μοναχισμό, εμείς οι Αγιορείτες και οι συνεργαζόμενοι με την κοσμική εκκλησία, την οποία σεβόμαστε παρά πολύ για το έργο που επιτελεί, οφείλουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αύξηση της πίστεως. Σίγουρα η οργανωμένη επίθεση κατά της Ορθοδοξίας μάς λυπεί, μας στεναχωρεί, αλλά δεν μας φοβίζει, διότι η εκκλησία καθοδηγείται από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο. Όπως είπε και ο Άγιος Χρυσόστομος «η Εκκλησία πολεμουμένη, νικά» και αυτό το απέδειξε από τους πρώτους κιόλας αιώνες με τους ατέλειωτους διωγμούς των χριστιανών. Ακόμη και στα έσχατα, όπως στη Ρωσία με τον αθεϊσμό και τον Κομμουνισμό, είδατε πώς έπεσαν. Σαν χάρτινος πύργος. Δεν χρειάστηκαν εξεγέρσεις, ούτε να χυθεί αίμα.

* Για τους παραπάνω λόγους εκτιμάτε ότι στοχοποιήθηκε με τις γνωστές κατηγορίες η Μονή κι εσείς προσωπικά;

- Σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο πολέμου προφανώς εντασσόταν και ο πόλεμος που δέχθηκε η Μονή Βατοπαιδίου, αλλά με την υπομονή και τη σιωπή μας, καταφέραμε να δικαιωθούμε. Γι΄αυτό ευχαριστώ όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν, αλλά και που με κατηγόρησαν, με έθιξαν και με μείωσαν. Ίσως να μην ήξεραν την αλήθεια, η οποία έλαμψε τελικά και δικαστικώς. Εύχομαι όλοι αυτοί κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι εμείς οι μοναχοί δεν αγωνιζόμαστε για το δικό μας συμφέρον. Ένας μοναχός εντάσσεται στον μοναχισμό με θεμέλιο την ακτημοσύνη και αφιερώνεται στον Θεό για να πετύχει τον αγιασμό του και εφόσον τον επιτύχει, να βοηθήσει τον λαό του. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί άνθρωποι που κάνουν ελεημοσύνη, που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά άνθρωποι που έχει δύναμη η προσευχή τους, είναι ελάχιστοι. Ένας μοναχός που εξέρχεται του κόσμου, μέσα στη σιωπή, την αγρυπνία και την αδιάλειπτη μετάνοιά του, καθαρίζει την καρδιά του, δυναμώνει την προσευχή του και εύχεται για τη σωτηρία του λαού του.

* Αυτή η δικαστική περιπέτεια συσπείρωσε τη Μονή, τόνωσε το ηθικό των μοναχών. Συνήθως όταν έρχεται μια δοκιμασία κι αυτή αντιμετωπίζεται σωστά, ακολουθούν τα οφέλη…

- Ας πούμε ότι μία από τις δοκιμασίες που μου έστειλε ο Θεός, ήταν κι αυτός ο πειρασμός.

* Η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται, αυτή τη φορά για το ιδιοκτησιακό της Μονής. Αισιοδοξείτε για ανάλογη απόφαση;

- Η υπόθεση κρίνεται στα αστικά δικαστήρια και πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα μας δικαιώσει. Δεν θέλουμε να μας χαριστεί τίποτα. Η περιουσία της Μονής δεν ανήκει στους μοναχούς, αλλά την αξιοποιούμε για τη συντήρηση του μοναστηριού, την αναστήλωση των ιερών κειμηλίων που είναι πάρα πολλά και να προωθούμε τη φιλανθρωπία, που τόσο πολύ ανάγκη έχουν οι συνάνθρωποί μας. Πάντοτε οι μονές είναι το καταφύγιο των πονεμένων.

* Τέλος Γέροντα Εφραίμ, πώς σχολιάζετε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση με τις έμφυλες ταυτότητες;

- Είναι δυνατόν να συμφωνούμε με αυτές τις αποφάσεις; Είναι δυνατόν η ορθόδοξη εκκλησία να συμφωνήσει με αυτές τις νομοθεσίες; Αυτό είναι όνειδος και εύχομαι να το καταλάβουν και οι βουλευτές που το ψήφισαν κι όσοι μιλούν για δήθεν εκσυγχρονισμό, ώστε να προχωρήσουμε με ταπεινότητα όπως μας έπλασε ο Θεός. Κι έτσι θα ευτυχήσει. Όταν προχωρά με παρά φύση λογισμούς, μπορώ να πω ότι δεν πρόκειται να προοδέψει στη ζωή του, θα αμφιβάλει συνεχώς γι’ αυτή του την απόφαση και δεν θα  ησυχάσει ποτέ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass