ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑ(Σ)ΤΑΣΗ

Η ευχή για «Καλή Ανάσταση» πάντα επίκαιρη

* Μιλά στην «Ε» ο πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος διακονεί στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων ως ιερατικός προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου

Δημοσίευση: 07 Απρ 2018 22:11

"Είμαστε στην εποχή του διαλόγου, της συνεργασίας και των συγκλίσεων. Ας έχουμε υπ’ όψιν ότι ο πολιτισμένος «Δυτικός» κόσμος εφαρμόζει μια συγκεκριμένη αρχή στην εκπαίδευσή του, τη γνωστή αρχή της inclusion, δηλαδή της συμπερίληψης, σε αντίθεση με τον αποκλεισμό και την παράλειψη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αξίζει να είμαστε μαζί με τον άλλο, όχι απλά να τον αντέχουμε και να τον ανεχόμαστε, αλλά να συνεργαζόμαστε μαζί του".

Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στην «Ελευθερία», ο πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος διακονεί την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων ως ιερατικός προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Β.Δ. Λονδίνου. Ο πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετεκπαιδεύθηκε στην Εκκλησιαστική Ιστορία και Λειτουργική στα Πανεπιστήμια της Ουαλίας και του Λονδίνου. Δίδαξε Ορθόδοξη Πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Κάρδιφ της Ουαλίας, καθώς και Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό σε Κολέγια Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Νότια Ουαλία. Δίνει συχνά διαλέξεις σε Πανεπιστήμια, Συνέδρια και ετερόδοξους Ναούς, με θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Σήμερα είναι διευθυντής του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου.

Η συνέντευξη

* Ποια είναι η δική σας ευχή για το φετινό Πάσχα;

- "Η ευχή για «Καλή Ανάσταση», που συνηθίζουμε να ευχόμαστε ο ένας στον άλλον αυτή την εποχή, παραμένει πάντα επίκαιρη. Συμβολίζει πρωταρχικά την Ανάσταση του Κυρίου, από την οποία απορρέουν όλα τα ευλογημένα αγαθά της πίστης και της παράδοσής μας. Για τούτο κι η Ορθόδοξη Εκκλησία ονομάζεται και Εκκλησία της Αναστάσεως. Συμβολίζει όμως και την ανάστασή μας από όλα τα κακά, τις ατέλειες, τις δυσκολίες και τις δυσαρμονίες που επικρατούν στην ανθρώπινη κοινωνία. Ιδιαίτερη μάλιστα αναφορά πρέπει να κάνουμε στις Πατρίδες μας, Ελλάδα και Κύπρο, όπου χρονίζοντα οικονομικά και εθνικά προβλήματα αντίστοιχα ταλαιπωρούν τους κατοίκους των μητροπολιτικών μας χώρων. Ο Αναστημένος Κύριος ας μας τραβήξει με τη χάρη και την αυθεντία Του προς τη ζωή του φωτός, της αλήθειας και της ευημερίας".

* Εκτιμάτε ότι ο Ελληνισμός πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που πλέον δέχεται από διάφορα μέτωπα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα;

-"Είμαστε στην εποχή του διαλόγου, της συνεργασίας και των συγκλίσεων. Ας έχουμε υπ’ όψιν ότι ο πολιτισμένος «Δυτικός» κόσμος εφαρμόζει μια συγκεκριμένη αρχή στην εκπαίδευσή του, τη γνωστή αρχή της inclusion, δηλαδή της συμπερίληψης, σε αντίθεση με τον αποκλεισμό και την παράλειψη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως αξίζει να είμαστε μαζί με τον άλλο, όχι απλά να τον αντέχουμε και να τον ανεχόμαστε, αλλά να συνεργαζόμαστε μαζί του και σιγά-σιγά να πορευόμαστε προς την κατεύθυνση της αγάπης, η οποία πάντα στέγει. Αυτή είναι η μόνη και η ασφαλέστερη οδός της προόδου".

* Μπορείτε να μας κάνετε μια αναφορά στον ελληνισμό του Λονδίνου;

- "Ο Ελληνισμός του Λονδίνου είναι μια υπέροχη φιλογενής Ομογένεια, αποτελούμενη από Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους, που μπορεί όλοι μαζί να αριθμούν περί τα 350.000 άτομα. Διαιρείται σε 22 Κοινότητες, με αντίστοιχους Ιερούς Ναούς και με πολλά Παροικιακά Σχολεία, κι επίσης αρκετούς Συλλόγους (φιλανθρωπικούς, πατριωτικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς κι επιστημονικούς). Επικεφαλής είναι ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος συμπληρώνει φέτος επαξίως και θεοφιλώς 30 συναπτά έτη στο τιμόνι της Επαρχίας αυτής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Η Ομογένεια του Λονδίνου δεν διατηρεί απλά τα κεκτημένα, δεν κρατά μόνο τις παραδόσεις και τα έθιμα, αλλά παράγει επίσης και νέο πολιτισμό, μέσα από τις επιτυχίες που έχει σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς. Η Ομογένεια του Λονδίνου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, σκεπτόμενη πάντα και φροντίζοντας όσο μπορεί για το ευ ζην της αγαπημένης Πατρίδας".

* Αποτελεί ζητούμενο σήμερα στις μέρες μας η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια;

- "Οι άνθρωποι της εποχής μας προοδευμένοι σε όλους τους τομείς δεν φαίνεται να είναι και πολύ ευτυχισμένοι. Ο κύριος λόγος είναι πως η ειρήνη είναι τόσο εύθραυστη και οι άνθρωποι σήμερα αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκινά σχεδόν όλες τις Ιερές Ακολουθίες της με τα λεγόμενα «ειρηνικά», με τις ευχές δηλαδή που αποτελούν βασικά αιτήματα της προσευχής της για επικράτηση της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και της ευημερίας σε κάθε λαό".

Συνέντευξη στη Γεωργία Κωστακοπούλου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1