«Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων εθνικών εκλογών»

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2018 19:15

Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, δηλώνει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής με την ολοκλήρωση της οργανωτικής του συγκρότησης στα τέλη του επόμενου μήνα μπαίνει σε εκλογική ετοιμότητα, όχι απλώς για να υπηρετήσει το αίτημα της Φ. Γεννηματά και του Κινήματος για εκλογές, αλλά κυρίως για να αποδείξει στην πράξη ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει, και πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή.

Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Χριστοδουλάκης αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί όταν, και αν τελικά, έρθει η οποιαδήποτε λύση στη Βουλή αν και εστιάζει στο ότι πρέπει να εξαλειφθούν από πλευράς Σκοπίων οποιεσδήποτε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας και στο γεγονός ότι η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει χαρακτήρα ενιαίας λύσης - πακέτο, καθολικής χρήσης, δηλαδή «erga omnes».

Όσον αφορά στο αιφνίδιο άνοιγμα Τσίπρα στον Γιάννη Μπουτάρη που εκτιμήθηκε από πολλούς ότι σηματοδοτεί προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει ότι όσα κάνει ο κ. Τσίπρας δείχνουν την πλήρη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει έρεισμα στην κοινωνία και φυσικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενώ επικρίνει την κυβέρνηση και για τον νόμο Σκουρλέτη για την εισαγωγή της απλής αναλογικής επισημαίνοντας πως «Άλλο η συνεργασία και η συνεννόηση, και άλλο η εκλογή δημάρχου – και μάλιστα με αυξημένη νομιμοποίηση σε δεύτερη Κυριακή – χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

 

* Κύριε Χριστοδουλάκη, οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων φαίνεται να είναι ραγδαίες μετά τη δήλωση του κ. Νίκου Κοτζιά ότι «το έργο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων τελείωσε». Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση του προβλήματος; Και ποια θεωρεί το Κίνημα Αλλαγής λύση όταν μεταξύ των εταίρων καταγράφονται διαφορετικές αποχρώσεις για το τι θεωρείται λύση παρά την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου;

- Καταρχάς, για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες της διγλωσσίας της κυβέρνησης, με τον κ. Κοτζιά από τη μία να δηλώνει ότι τελείωσε το έργο του, υπονοώντας τη συμφωνία για λύση, και από την άλλη το Μαξίμου να σπεύδει να δηλώσει ότι απομένει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει. Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν επικοινωνιακά παιχνίδια. Σεβόμαστε απόλυτα το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μία περίοδο διαπραγματεύσεων και ακριβώς για αυτό τον λόγο, θα τοποθετηθούμε επί του θέματος όταν, και αν τελικά, έρθει η οποιαδήποτε λύση στη Βουλή, με βάση τη θέση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Εστιάζουμε στο ότι πρέπει να εξαλειφθούν από πλευράς Σκοπίων οποιεσδήποτε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της χώρας μας και στο γεγονός ότι η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει χαρακτήρα ενιαίας λύσης-πακέτο, καθολικής χρήσης, δηλαδή «erga omnes». Και για να είμαστε σαφείς, το παιχνίδι ανάμεσα στον καλό και τον κακό πατριώτη που στήνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και ναρκοθετεί τη θέση της χώρας, δεν πρόκειται να το παίξουμε.

 

* Συμμερίζεστε τις απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι η όποια λύση πρέπει να τύχει της έγκρισης του ελληνικού λαού ακόμα και με δημοψήφισμα;

- Ως παράταξη επιλέγαμε πάντα να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Το ζητούμενο για εμάς είναι να βρεθεί μία λύση, η οποία θα συνθέτει το πατριωτικό αίσθημα του ελληνικού λαού με την ειρηνική συμβίωση στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Τυχόν νέα διχαστικά διλήμματα, όπως δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση έχει ξανακάνει στο παρελθόν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα του 2015, είναι απολύτως επικίνδυνα. Σε κάθε ευκαιρία τονίζουμε ότι το μείζον, ειδικά σε θέματα τέτοιας σημασίας όπως είναι τα εθνικά και το Σκοπιανό, απαιτούμενο στοιχείο είναι η εθνική συνεννόηση.

Δυστυχώς όμως και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση απέδειξε από την πρώτη στιγμή με την άρνηση της πρότασης της Φ. Γεννηματά για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ότι αυτή μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα, στο βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος αλλά και συγκεκριμένων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, για να κρυφτεί εντέχνως και η σαφής διαφοροποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, που στην πράξη θέτει και την ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία υπό αμφισβήτηση.

 

* Στο εσωτερικό της χώρας, το αιφνίδιο άνοιγμα Τσίπρα στον Γιάννη Μπουτάρη και το χρίσμα που εμμέσως έδωσε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας στον δήμο εκτιμήθηκε από πολλούς ότι σηματοδοτεί προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις "επιθέσεις" για επέκταση του επιτυχημένου στον Δήμο Λαρισαίων εγχειρήματος της συμπαράταξης δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος και του χώρου της κεντροαριστεράς στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης;

-Κύριε Κατσανάκη, οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Θυμούνται τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Μπουτάρη. Όσα κάνει ο κ. Τσίπρας και σε αυτό το θέμα δείχνουν την πλήρη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει έρεισμα στην κοινωνία και φυσικά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όμως όλοι τον καταλαβαίνουν πια και δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Όσοι θέλουν να κάνουν συνεργασίες, να πουν την αλήθεια για το παρελθόν και το μέλλον και να μην παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια. Ο κόσμος της παράταξης αντιλαμβάνεται τις σκοπιμότητες.

 

* Η απλή αναλογική όμως που έρχεται μέσω του «Κλεισθένη» απαιτεί συνεργασία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και ευρύτερες συναινέσεις. Είναι δυνατή η επίτευξη συνεργασιών και συναινέσεων σε μια χώρα που λειτουργεί ακόμα το άσπρο-μαύρο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επειδή δεν υπάρχει η πολιτική ωριμότητα -ίσως και η πρόθεση- για την εξεύρεση κοινών πεδίων συνεργασίας προς όφελος της χώρας;

-Προφανώς και το ζητούμενο στη δημοκρατία είναι η σύνθεση και η συνεννόηση, μέσα από τον διάλογο, με στόχο το εθνικό συμφέρον. Αυτός ο διάλογος πρέπει πάντα να βασίζεται στην αλήθεια. Ο νόμος Σκουρλέτη είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Άλλο η συνεργασία και η συνεννόηση, και άλλο η εκλογή δημάρχου – και μάλιστα με αυξημένη νομιμοποίηση σε δεύτερη Κυριακή – χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Και μάλιστα σε μία κατεύθυνση περιορισμού των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, όταν για εμάς η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών είναι το μείζον. Άλλη μία απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εκβιαστικού χαρακτήρα εξαρτήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να θολώσει τη συντριβή των εκπροσώπων του σε αυτή, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Άλλη μία απόδειξη ότι οι σκοπιμότητες μπαίνουν πάνω από την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

 

* Τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα παραμένουν αρχηγικά και οργανωτικά απαρχαιωμένοι με αποτέλεσμα να παράγουν πολιτικό λόγο κάθε άλλο παρά ελκυστικό και κυρίως πειστικό ενώ και το πολιτικό προσωπικό αμφισβητείται για την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Μήπως το πολιτικό σύστημα της χώρας ολοκλήρωσε τον κύκλο του και χρειαζόμαστε ένα νέο μέσα στο οποίο θα υπάρξει χώρος για εκσυγχρονισμένα κόμματα και σχηματισμούς εφάμιλλων των ευρωπαϊκών;

- Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα είναι όντως σε κρίση. Και για αυτό ακριβώς, η δημιουργία μιας νέας αξιόπιστης σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτική είναι για εμάς ο βασικός μας στόχος. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, τις δεσμεύσεις μας τις κάνουμε πράξη. Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για διεύρυνση, όταν ακόμα για κάποιους φάνταζε ουτοπικό, και τώρα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για πολιτική ανανέωση. Με νέα πρόσωπα εκφραστές αυτής της νέας πορείας, αλλά κυρίως με μία νέα νοοτροπία που θέλουμε να εισάγουμε στην πολιτική.

Για το πώς θα μιλήσουμε στους Έλληνες για την ουσία των προβλημάτων τους, πώς θα πούμε την αλήθεια ακόμα και αν αυτή δεν είναι αρεστή και κυρίως, πώς θα εκφράσουμε τους νέους της χώρας, τόσο αυτούς που είναι σήμερα στο εξωτερικό, όσο και εκείνους που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα. Να τους εξηγήσουμε ότι η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, ότι οι κόποι τους ανταποδίδονται, ότι η καινοτομία επιβραβεύεται, ότι οι άξιοι είναι όχι απλά καλοδεχούμενοι αλλά απαραίτητοι. Και αυτό είναι θέμα συνολικής νοοτροπίας.

 

* Ομοσπονδιακό κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με τα κόμματα που το απαρτίζουν να διατηρούν την αυτοδυναμία τους, συνεπώς και τη διαφορετικότητα των απόψεών τους. Εκτιμάτε ότι το πείραμα θα πετύχει εξασφαλίζοντας ενοποίηση και ομογενοποίηση των απόψεων όπως συνέβη με τις παλιές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή η επιτυχία του προϋποθέτει μελλοντικά τη διάλυση των κομμάτων -μελών του;

- Αυτή τη στιγμή κάνουμε τα πρώτα σημαντικά μας βήματα για την ενιαία μας λειτουργία. Με βασικό μας όπλο τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές ιδεολογικές μας αφετηρίες, οι οποίες μέσα από τη σύνθεση δίνουν το αυτόνομο πολιτικό στίγμα της νέας δημοκρατικής παράταξης. Την επιτυχία του εγχειρήματος θα την καθορίσει τελικά ο ελληνικός λαός, με τα πρώτα δείγματα γραφής να είναι ιδιαίτερα θετικά, με τον κόσμο να αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τις πρωτοβουλίες μας σε όλα τα σημαντικά εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Οι 212.000 συμπολίτες μας που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και έγιναν συνιδρυτές του εγχειρήματός μας μάς έδωσαν μία εντολή: Τον δρόμο που έχουμε χαράξει για τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα να τον πάμε μέχρι το τέλος, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Και ακριβώς αυτό θα κάνουμε, με το επόμενο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής να επισφραγίζει την ενιαία μας λειτουργία, όπως άλλωστε προβλέπει και το καταστατικό μας.

 

* Η οργανωτική συγκρότηση αποτελεί βασική προτεραιότητά σας αυτό το διάστημα. Μετά την εκλογή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών, ακολουθεί η εκλογή των δημοτικών οργανώσεων στις 24 Ιουνίου. Πότε ολοκληρώνετε την οργανωτική σας συγκρότηση; Η ολοκλήρωση αυτή θα θέσει το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα δεδομένου του αιτήματος της προέδρου Φώφης Γεννηματά για πρόωρες εκλογές;

-Μετά τη συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος Αλλαγής, η οργανωτική συγκρότηση της παράταξής μας ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου με την εκλογή των Συντονιστικών Γραφείων των Τοπικών Οργανώσεων ανά Καλλικρατικό Δήμο. Και ολοκληρώνεται με την καλύτερη δυνατή σφραγίδα που θα μπορούσε, με εκλογή από τη βάση του Κινήματος Αλλαγής και μάλιστα με ανοιχτό μητρώο με τη δυνατότητα εγγραφής νέων μελών, που θα επισφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο το άνοιγμα του Κινήματος Αλλαγής στην κοινωνία. Και ακριβώς έτσι, μπαίνουμε σε εκλογική ετοιμότητα, όχι απλώς για να υπηρετήσουμε το αίτημα της Φ. Γεννηματά και του κινήματος για εκλογές, αλλά κυρίως για να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία έχουν αλλάξει, και πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουν και στη Βουλή. Θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δημ. Κατσανάκης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass