Εργα 2,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Τεμπών

Μιλά στην «ΕτΔ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κ. Τσεργάς * Τι λέει για το ενδεχόμενο μείωσης τελών, κακοπληρωτές, Ευρυμενές και «Κλεισθένη»

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:20
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED, λέει στην «ΕτΔ» ο Αμπελακιώτης βιολόγος κ. Κ. Τσεργάς Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED, λέει στην «ΕτΔ» ο Αμπελακιώτης βιολόγος κ. Κ. Τσεργάς

Είναι εκπαιδευτικός και συνάμα τεχνοκράτης σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση του Δήμου Τεμπών αλλά είναι και ο άνθρωπος που κατά τεράστιο ποσοστό είναι ο κύριος εισηγητής της δημοτικής αρχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών

. Ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Τσεργάς ανοίγει την καρδιά του σήμερα στην «ΕτΔ» και μιλάει για πολλά.

Δίνει απαντήσεις για την παρουσία της σημερινής δημοτικής αρχής, τα έργα στον Δήμο Τεμπών, τις πιθανές μειώσεις των δημοτικών τελών αλλά και σε ότι αφόρα στον ίδιο στην παρουσία του στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με τον νυν δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο

Συνέντευξη στον Κώστα Τσόλα

* Κύριε Τσεργά είστε αντιδήμαρχος Οικονομικών σε έναν επαρχιακό αγροτοκτηνοτροφικό αλλά και συνάμα τουριστικό Δήμο, με βουνά και θάλασσα, όπως είναι ο Δήμος Τεμπών. Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες που συναντήσατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας;

-Ο Δήμος Τεμπών προήλθε από τη συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων Κάτω Ολύμπου, Γόννων, Νέσσωνα , Μακρυχωρίου και της Κοινότητας Αμπελακίων.

Ο δήμαρχος Κώστας Κολλάτος με όρισε αντιδήμαρχο Οικονομικών τη χρονιά 2011-2012. Έζησα από κοντά την επίμονη και περίπλοκη διαδικασία συγχώνευσης των πρώην Δήμων και της δημιουργίας του Δήμου Τεμπών. Ανέλαβα ξανά αντιδήμαρχος Οικονομικών το 2015 και παραμένω στη θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Το βασικότερο πρόβλημα και τότε και τώρα είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων. Η πολιτεία από την αρχή φρόντισε να μεταβιβάσει στους Δήμους αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους, σε ένα θολό νομικό πλαίσιο.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις προσλήψεις εξαιτίας των μνημονίων.Το πρόβλημα αυτό μόλις τώρα έχει αρχίσει κάπως, αμβλύνεται με τη διαδικασία της κινητικότητας και τον διορισμό επιτυχόντων από παλιούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.

 

 

* Οικονομικά ο Δήμος σε ποια κατάσταση είναι σήμερα και πόσο αυτή η οικονομική κατάσταση σάς επιτρέπει να προβείτε σε έργα που είναι και η απαίτηση των συνδημοτών σας;

-Παρά τη συστηματική μείωση των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δυσκολία πληρωμής των τελών από τους δημότες μας, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας , συνεχώς προσπαθούμε για τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου μας μειώνουμε και ένα μικρό πλεόνασμα παρουσιάζουμε στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Σε κάθε περίπτωση χωρίς καμιά έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες μας.

Σε ό,τι αφορά στα έργα, η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από ιδία έσοδα είναι περιορισμένη. Άρα μονόδρομος είναι η εξεύρεση πόρων μέσω χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων: ΕΣΠΑ, LEADER,ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, Π.Α.Α. κ.α.

Από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν η επικαιροποίηση όλων των μελετών που παραλάβαμε από τους πρώην Δήμους καθώς και η εκπόνηση νέων.

Έτσι στον τομέα αυτό ο Δήμος Τεμπών έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Απόδειξη αποτελεί ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 στα οποία έχουν εγγραφεί έργα ύψους δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

 

 

* Οι συνδημότες εξοφλούν τους λογαριασμούς τους; Και ποια μέτρα παίρνετε για τους τυχόν κακοπληρωτές;

-Όπως ανέφερα και παραπάνω λόγω της γενικότερης κακής οικονομικής κατάστασης οι δημότες του Δήμου Τεμπών δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Σαν αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημοτών προς τον Δήμο αυξάνονται.

Πέρα από την έγκαιρη βεβαίωση των οφειλών και την τακτική αποστολή ειδοποιητηρίων για την εξόφλησή τους, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο πλαίσιο της νομιμότητας προχωρά στη δέσμευση του ΑΦΜ των υπόχρεων για ποσά περίπου από τριακόσια ευρώ και άνω.

 

 

* Λόγω της χρόνιας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, είναι στις προθέσεις του Δήμου Τεμπών κάποιες μειώσεις δημοτικών τελών;

-Η μείωση των τελών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Όμως στην παρούσα φάση αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με μείωση των εξόδων μια που τα τέλη είναι ανταποδοτικά.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά σώματα τύπου LED με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί και ξεκινά άμεσα η δημοπράτηση της προμήθειας. Η εξοικονόμηση που θα προκύψει (μειωμένο κόστος ενέργειας και συντήρησης) θα οδηγήσει σε ανάλογη μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

 

 

* Ποια είναι η προσωπική σας θέση για το ζήτημα που προέκυψε με το αίτημα πολιτών για την απόσχιση του πρώην Δήμου Ευρυμενών (Στόμιο, Καρίτσα, Ομόλιο κ.λπ.) και την ενσωμάτωσή του στον Δήμο Τεμπών;

-Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την τοπική κοινωνία του πρώην Δήμου Ευρυμενών, η οποία μπορεί και πρέπει να εκφραστεί μέσω των θεσμικών οργάνων όπως είναι τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων και το Δημοτικό Συμβούλιο του όμορου Δήμου Αγιάς.

Όλοι οι υπόλοιποι θεωρώ πως με τις παρεμβάσεις μας κακή υπηρεσία προσφέρουμε στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ευρυμενών.

 

 

* Κύριε Τσεργά, θα είστε εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ. Κώστα Κολλάτου στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές; Πώς βλέπετε τον νέο νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Το αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος ξανά δεν είναι της παρούσης.

Καταρχήν θα πρέπει να είμαι επιλογή του δημάρχου του Κώστα του Κολλάτου. Κυρίως όμως θα πρέπει να είμαι επιλογή των κατοίκων και δημοτών της Ιστορικής Κοινότητας Αμπελακίων από την οποία κατάγομαι και ζω.

Σε ό,τι αφορά στον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση:

Περιέχει πολλές και ενδιαφέρουσες αλλαγές.

-Καταρχήν καθιερώνει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα εγχείρημα το οποίο χωρίς τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες διασφάλισης της κυβερνησιμότητας μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ενώ μέχρι τώρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας αντιμετωπίζαμε προσκόμματα στην υλοποίηση των αποφάσεων , είναι πιθανό τώρα να υπάρχει πρόβλημα και στη λήψη των αποφάσεων αυτών.

-Η κατηγοριοποίηση των Δήμων με νέα κριτήρια είναι καλοδεχούμενη, αλλά από μόνη της δεν εξασφαλίζει μια πιο δίκαιη διοικητική και δημοσιονομική μεταχείριση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους.

-Σημαντική κατά τη γνώμη μου είναι η συγκρότηση της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ, η οποία παίρνει τη θέση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ. Το αν θα επιτευχθεί μείωση στους χρόνους διεκπεραίωσης των διαδικασιών χωρίς εκπτώσεις στον έλεγχο νομιμότητας μένει να αποδειχτεί στην πράξη.

-Τέλος η γενική εντύπωση είναι ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιζητείται ριζική αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς να συνοδεύεται από ανάλογη μεταφορά πόρων. Επιπλέον το εγχείρημα αυτό χωρίς ριζική αλλαγή στον ρόλο της δημόσιας διοίκησης θα μείνει κενό γράμμα. 

Ποιος είναι ο Κώστας Τσεργάς

 Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Τεμπών κ. Κώστας Τσεργάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στα ιστορικά Αμπελάκια, όπου και τελείωσε το Λύκειο.

Είναι απόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Από το 2000 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αρχικά ως αναπληρωτής και από το 2004 ως μόνιμος.

Ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για δεκαέξι χρόνια ως κοινοτικός σύμβουλος στην Κοινότητα Αμπελακίων και ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Τεμπών.

Ζει με την οικογένειά του στα Αμπελάκια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass