ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο Θεολόγος με το μόνιμο χαμόγελό του

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 17:45

Ο Κων/νος Αθανασόπουλος φεύγει από την παρούσα ζωή πλήρης ημερών και με τη βεβαιότητα ότι ως Θεολόγος προσέφερε τα μέγιστα στο χριστιανικό έργο, στην εκπαίδευση και την Εκκλησία γενικότερα. Είναι δύσκολο να αποτιμήσει κανείς το διδακτικό, εκπαιδευτικό, κατηχητικό και συγγραφικό του έργο, διότι είναι μακροχρόνιο, πολύπλευρο και σοβαρό.

Γεννήθηκε το έτος 1930 στα Γιαννιτσά σε πολυμελή οικογένεια, φοίτησε στο Γυμνάσιο Γιαννιτσών και στη συνέχεια αποφοίτησε από Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. Εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε απ' αυτήν με άριστη επίδοση. Αργότερα, ως καθηγητής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας παρακολούθησε και πήρε και το μεταπτυχιακό του από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από τα φοιτητικά του χρόνια διέμενε στην Αθήνα, στο κοινόβιο της Αδελφότητας Θεολόγων «Η ΖΩΗ», στην οποία στρατεύτηκε ως άγαμος θεολόγος από ζήλο και επιθυμία προσφοράς εκ νεότητός του. Έγινε δόκιμο και στη συνέχεια τακτικό μέλος της Αδελφότητας μέχρι τον θάνατό του. Εργάσθηκε στο Κατηχητικό και κηρυκτικό έργο της Αδελφότητας στην Αθήνα, το Αγρίνιο, τη Θεσ/κη, την Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα τα περισσότερα χρόνια. Δεν υπάρχει επαρχία και πόλη της Ελλάδος που να μην την επισκέφτηκε και να μην κήρυξε τον λόγο του Θεού.

Άνθρωπος ευφυής, με πλατειά θεολογική κατάρτιση και ευρύτερη παιδεία, είχε ως στόχο της ζωής του να κατηχεί τη νεολαία σ' όλες τις βαθμίδες, να συμπαραστέκεται στους νέους, να τους δείχνει υπερβολική αγάπη, να τους διαφωτίζει και να τους κατανοεί και συγχωρεί όταν σφάλλουν.

Τα νήπια, τα μικρά παιδιά του Δημοτικού, οι μαθητές του γυμνασίου και του Λυκείου και οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Παιδαγωγικών Ακαδημιών, που δίδαξε, τον θεωρούσαν ως τον αγαπημένο τους πατέρα, σύμβουλο και προστάτη. Υπήρξε ο πιο μειλίχιος, χαρούμενος και ειλικρινής συμπαραστάτης των νέων αγοριών και κοριτσιών. Ειδικά η Λάρισα ευεργετήθηκε περισσότερο από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, διότι εδώ υπηρέτησε τη θητεία του ως Ανθυπολοχαγός, εδώ ξεκίνησε την Οργάνωση των νέων στις Χριστιανικές

Μαθητικές Ομάδες (ΧΜΟ), οργάνωσε πολλούς κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής γυναικών και ανδρών, κύκλους φοιτητών και φοιτητριών, κύκλους επιστημόνων, κύκλους φιλανθρωπικής δράσης, ίδρυσε και έθεσε σε λειτουργία τις κατασκηνώσεις του Απόστολου Παύλου στο Στόμιο και οργάνωσε αμέτρητες προσκυνηματικές εκδρομές σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος και πολλές χώρες του εξωτερικού (Μ. Ασία, Αγιοι Τόποι, Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία κ.λπ.). Στη Λάρισα είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί με τον αείμνηστο π. Ανάργυρο Σταματόπουλο, μετέπειτα Προϊστάμενο της ΖΩΗΣ, τον μακαριστό Επίσκοπο Πενταπόλεως Ιγνάτιο Μανδελίδη και όλους τους Μητροπολίτες και κληρικούς της Μητροπόλεώς μας. Η αναγνώρισή του ως λαμπρού λαϊκού ιεροκήρυκα και ανθρώπου με πολλή υπομονή και πολλή αγάπη ήταν πανελλήνια.

Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω ότι οι σπουδαστές και οι μεταπτυχιακοί εκπαιδευτικοί των Παιδαγωγικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Λάρισας, όπου δίδαξε ως τακτικός καθηγητής των θρησκευτικών, τον υπεραγαπούσαν και τον σέβονταν, διότι πλην της άρτιας επιστημονικής του κατάρτισης διακρινόταν για την ευρύτερη και πολύπλευρη μόρφωσή του, το ανοιχτό του μυαλό, τη δυνατότητα διαλόγου υψηλού επιπέδου με τους διαφωνούντες και προ πάντων την ειλικρινή και έμπρακτη αγάπη του προς μικρούς και μεγάλους. Πλην του κατηχητικού του έργου ο αποβιώσας διακρίθηκε και στη συγγραφή σπουδαίων συγγραμμάτων θεολογικού περιεχομένου και ειδικών εργασιών ώστε τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα στελέχη της Εκκλησίας και του χριστιανικού έργου να βοηθούνται εμπράκτως στην κατήχηση των νέων και στη σωστή καλλιέργεια της ορθόδοξης πίστης. Μεταξύ άλλων συνέγραψε: την «Ορθόδοξο Λειτουργική», «Σκοπός του μαθήματος των θρησκευτικών εις τας Παιδαγωγικάς Ακαδημίας», «Η ιστορική εξέλιξη της Κυριακής μέχρι των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου», «Κατηχητικά Βοηθήματα της Ζωής-9 τόμοι» και πολλές δημοσιεύσεις του για επίκαιρα θέματα σε Εφημερίδες και περιοδικά.

Με τον θάνατό του η Λάρισα και η τοπική Εκκλησία στερούνται από έναν λαμπρό και εξαίρετο αφιερωμένο στον Θεό Θεολόγο. Το χριστιανικό έργο Λάρισας και το σωματείο ο «Απόστολος Παύλος», με τις πολλές επί μέρους δραστηριότητές τους χάνουν τον Προϊστάμενο, τον εμπνευστή και καθοδηγητή τους, τον πατέρα και αδελφό τους. Όλοι όσοι ωφεληθήκαμε από την τεράστια πνευματική του προσφορά και μυηθήκαμε στο σωτήριο έργο της Ορθόδοξης πίστης οφείλουμε μαζί με τις προσευχές μας προς τον Θεό «όπως τάξη αυτόν εν σκηναίς δικαίων», να συνεχίσουμε το έργο του μακαριστού Κων/νου Αθανασόπουλου. Έτσι θα αγάλλεται η ψυχή του στον Ουρανό. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Από τον Φεραίο Νάνη

τέως πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass