Ελβίρα Φόρτε

«Αυτή τη φορά αποφασίζουμε σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε»

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2019 22:02 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Απρ 2019 11:20

«Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών του 2019 είναι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη φορά αφού έχει υπαρξιακή διάσταση. Αυτή τη φορά, είναι κοινή παραδοχή ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε αμφισβήτηση μέσα και έξω από την Ένωση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα σε ποια Ευρώπη αποφασίζουμε να ζήσουμε».

Με αυτά τα λόγια η υπεύθυνη Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Ελβίρα Φόρτε μιλώντας στην «Ε» δίνει το στίγμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου. Ευρισκόμενοι στην τελική ευθεία των εκλογών το εν λόγω γραφείο του Ε.Κ. έχει πολλαπλασιάσει τις δράσεις του. Γι’ αυτόν τον λόγο διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους πολίτες και σεμινάρια για δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα. Το ερχόμενο Σάββατο 20 Απριλίου μάλιστα σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει και στη Λάρισα ειδικό σεμινάριο.

«Αρχή μας είναι να επιδιώκουμε συνέργειες με πλήθος φορέων, όπως οι Δήμοι και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης (EDIC), παρέχοντας τη στήριξή μας σε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις» μάς εξηγεί και προσθέτει ότι σε κάθε τέτοια ευκαιρία «συναντούμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της ΕΕ, μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες, προβληματισμούς και ανησυχίες, ενώ ταυτόχρονα συζητάμε προτάσεις και λύσεις». Συμπληρώνει πως καθημερινά δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στους δημοσιογράφους ενώ δεν ξεχνάνε και τους νέους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως αυτό των «Σχολείων- Πρέσβεων», του Euroscola, αλλά και του Erasmus+.

Συνέντευξη: Κώστας Γκιάστας

*Μπήκαμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών του Μαΐου και θέλουμε να μας περιγράψετε τι έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα για να είναι έτοιμο;

-Βρισκόμαστε όντως στην τελική ευθεία για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 26ης Μαΐου και το Γραφείο μας έχει πολλαπλασιάσει τις δράσεις του τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους πολίτες και σεμινάρια για δημοσιογράφους στους Δήμους Κηφισιάς, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Αιγάλεω, Αργυρούπολης, Αθήνας στην Αττική, αλλά και σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Γιάννενα, ενώ στον άμεσο προγραμματισμό μας βρίσκονται δράσεις και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Μάλιστα, το προσεχές Σάββατο 20 Απριλίου σε συνεργασία με την Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διοργανώσουμε στη Λάρισα ειδικό σεμινάριο για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τη δημοσιογραφική κάλυψη των επερχόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Αρχή μας είναι να επιδιώκουμε συνέργειες με πλήθος φορέων, όπως οι Δήμοι και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης (EDIC), παρέχοντας τη στήριξή μας σε ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις. Σε κάθε τέτοια ευκαιρία συναντούμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της ΕΕ, μοιραζόμαστε απόψεις, ιδέες, προβληματισμούς και ανησυχίες, ενώ ταυτόχρονα συζητάμε προτάσεις και λύσεις.

Από την άλλη, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δημοσιογράφους από όλη την χώρα είτε διά ζώσης είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, με ενημερώσεις, σεμινάρια όπως προαναφέραμε, και άλλες δράσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή ενημέρωση των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και τους θεσμούς της συνολικά, σαφώς πιο εμφατικά ενόψει των επερχόμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Τέλος, μια άλλη παράμετρος είναι η επικοινωνία με τους νέους, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως αυτό των «Σχολείων- Πρέσβεων», του Euroscola, αλλά και του Erasmus+.eyrwpaiko koinoboulio1

*Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι έχει ενημερωθεί το ελληνικό κοινό σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες;

-Ο Έλληνας πολίτης είναι καλά ενημερωμένος σε σχέση με τις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, όπως καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου του 2018. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο ενημερωμένοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, καθώς το 63% δηλώνει ότι γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο κατά 20 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν αισθητά χαμηλότερος, στο 41%.

Πλησιάζοντας στις ευρωεκλογές, η πεποίθηση του Έλληνα πολίτη ότι είναι σημαντικό για εκείνον να ψηφίζει στις ευρωεκλογές φέρεται να ενισχύεται (48% έναντι 41% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018). Αυτός άλλωστε είναι και ο δικός μας στόχος. Να φέρουμε τον Έλληνα πολίτη πιο κοντά στην ΕΕ, πιο κοντά στους θεσμούς της, ώστε να καταλάβει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι μακρινό και απροσπέλαστο. Η ΕΕ είναι προϊόν δημοκρατίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απάντησης σε προβλήματα της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής που απασχολούν τους πολίτες. Το είδος και την ποιότητα της δημοκρατίας βεβαίως, την καθορίζουμε εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες, με την ψήφο μας στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Μαΐου του 2019.

*Πού πέφτει το μεγάλο βάρος της ενημέρωσης του κοινού πλέον. Στα παραδοσιακά ΜΜΕ ή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

-Αναντίρρητα ζούμε σε έναν νέο κόσμο, σε μία υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα. Η καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδος αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, την οποία δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Η επικοινωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και οι πολιτικές που ψηφίζονται και εφαρμόζονται, προσαρμόζονται αναλόγως. Όλες οι σχετικές έρευνες για τις συνήθειες ενημέρωσης των πολιτών συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η κατανάλωση ειδησεογραφικού περιεχομένου παρουσιάζει σαφή στροφή προς τα νέα μέσα (online media και social media) και ειδικότερα στις πιο νέες ηλικίες τα ποσοστά είναι κατά πολύ αυξημένα.

Επομένως, αφουγκραζόμενο αυτή την τάση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρει υψηλής ποιότητας ενημέρωση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα τόσο του Γραφείου μας στην Ελλάδα (μας βρίσκετε: ephellas σε Facebook και Instagram, ep_hellas στοTwitter) όσο και μέσω των κεντρικών λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η δουλειά των δημοσιογράφων είναι αναντικατάστατη. Η δική σας αξιολόγηση των πηγών, των γεγονότων, η ερμηνεία, η ανάλυση της επικαιρότητας, η σύνθεση εν τέλει όλων των διαφορετικών πληροφοριών σε ένα τελικό προϊόν δεν πρέπει επ’ ουδενί να παρακάμπτεται ή να θεωρείται περιττή.

*Αποτελεί για εσάς στοίχημα η αυξημένη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην εκλογική διαδικασία;

-Στην Ελλάδα η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία υποβοηθείται από την ταυτόχρονη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο δικός μας στόχος λοιπόν διαφοροποιείται και είναι οι πολίτες να πάνε στις κάλπες όσο το δυνατόν πιο σωστά ενημερωμένοι. Το ζητούμενο δηλαδή, δεν είναι απλώς η αύξηση της συμμετοχής, αλλά η συνειδητοποιημένη ψήφος.

Ο πολίτης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη φορά η ψήφος του δεν μπορεί να είναι «χαλαρή», έχει τεράστια σημασία, έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη δική του ζωή, εδώ στην Ελλάδα, όχι κάπου μακριά. Μην ξεχνάμε ότι άνω του 80% των νομοθετημάτων που επηρεάζουν τη ζωή μας αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Μάλιστα σημαντικό μέρος της νομοθεσίας που υιοθετείται στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί στην ουσία ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο οδηγιών που έχουν ψηφιστεί στην ΕΕ. Άρα την ημέρα των εκλογών, πρέπει να γνωρίζει ότι η επιλογή που θα κάνει σε εθνικό επίπεδο έχει ευθεία σχέση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άρα επιλέγει συγκεκριμένη κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα και το μέλλον του.

*Κατά τη δική σας άποψη οι Έλληνες ψηφοφόροι ψηφίζουν βάσει κομματικών ιδεολογιών ή στις ευρωεκλογές ξεφεύγουν από αυτά τα όρια και σκέφτονται με άλλον τρόπο την ψήφο τους;

-Η ψήφος είναι πολιτική πράξη και για πολλούς έχει και συγκεκριμένο κομματικό πρόσημο. Το ζήτημα δεν είναι να αφαιρέσουμε από τον πολίτη αυτό το πρόσημο - την όποια πολιτική τοποθέτηση μπορεί να έχει- αλλά να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει ότι τις φωνές που θα επιλέξει να προασπίζουν τα δικαιώματα, τα κεκτημένα και τα αιτούμενά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να τις επιλέξει με βασικό κριτήριο την ικανότητά τους να φέρουν σε πέρας αυτή την απαιτητική αποστολή.

Κάθε φορά λέμε ότι αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές, ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες. Όμως το διακύβευμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών του 2019 είναι πράγματι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλη φορά, έχει υπαρξιακή διάσταση.

Αυτή τη φορά, είναι κοινή παραδοχή ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε αμφισβήτηση μέσα και έξω από την Ένωση. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα σε ποια Ευρώπη αποφασίζουμε να ζήσουμε.

Απέναντι στις τρομακτικές προκλήσεις της επόμενης μέρας, επιλέγουμε να είμαστε όλοι μαζί ή να κλειστούμε ο καθένας στον δικό του μικρό κόσμο; Μπροστά στον εύλογο φόβο -την αγωνία θα πω- για το αβέβαιο μέλλον, θα σταθούμε μόνοι μας ή μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους; Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία θα κληθούν οι πολίτες να δώσουν απάντηση με την ψήφο τους. Γιατί τελικά στις 26 Μαΐου δεν επιλέγουμε απλώς υποψήφιους και κόμματα, αλλά αποφασίζουμε σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

*Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές ή τις βλέπουν μόνο ως ένα κρας τεστ ενόψει εθνικών εκλογών;

-Η δική μας κουβέντα εδώ αποτελεί μέρος της απάντησης στο ερώτημά σας. Οι δημοσιογράφοι όχι μόνο στην Αθήνα -όπως θα υπέθετε κανείς- αλλά και στην περιφέρεια, δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για τις φετινές Ευρωπαϊκές Εκλογές. Ενδεικτικό είναι ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η κάλυψη της σχετικής θεματολογίας τον Δεκέμβριο του 2018 βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με τον Μάιο του 2014, μήνα διεξαγωγής των προηγούμενων Ευρωεκλογών.

Πιστεύουμε ότι σε αυτό έχουν συμβάλει πολλοί παράγοντες: οι δικές μας προσπάθειες ως Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα να βρισκόμαστε σε όλη την επικράτεια, η ίδια η υπαρξιακή σημασία των Ευρωπαϊκών Εκλογών, αλλά και το περιεχόμενο και οι ειδήσεις που παράγει η προεκλογική περίοδος.

Ενδεικτικά θα σταθώ στην άνευ προηγουμένου παραγωγή νομοθετικού έργου την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR), και ακόμα πιο πρόσφατα η Οδηγία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (γνωστή ως οδηγία για το copyright), η νομοθεσία για την κατάργηση των πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης, η Οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές και πλείστα άλλα. Δεν παραβλέπουμε το ενδιαφέρον για τις έντονες πολιτικές διεργασίες για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κορύφωση την τηλεοπτική αναμέτρηση των Κορυφαίων Υποψηφίων των πολιτικών ομάδων στις 15 Μαΐου, αλλά και την ώθηση και τη ζωντάνια που δίνει στην προεκλογική μας εκστρατεία η κοινότητα εθελοντών που δημιουργήθηκε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «Αυτή τη φορά ψηφίζω» και την οποία τα ΜΜΕ αγκάλιασαν και ανέδειξαν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass