Βασιλική Πιλάτου: Η Νίκαια χρειάζεται όραμα και ικανούς ανθρώπους

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΜΕ ΤΟ «ΕΝΩΜΕΝΟ ΚΙΛΕΛΕΡ» ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥΣΙΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2019 22:00

«Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική μου διαδρομή είναι να κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια, να λέω αλήθειες, να ενώνω, να μη διαιρώ και να παλεύω πάντα για το καλύτερο, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες».

Η Βασική Πιλάτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας είναι εκ νέου υποψήφια σύμβουλος της Κοινότητας Νίκαιας, με τον συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου Κιλελέρ, Θανάση Μούσιου. Μιλώντας στην «Ε» παρουσιάζει την πολύχρονη δράση και την ενεργό συμβολή και συμμετοχή της σε πλειάδα αποφάσεων και παρεμβάσεων που αφορούσαν στη Νίκαια, χάρη στην οποία απέκτησε σημαντική πείρα στα αυτοδιοικητικά θέματα, απαντά στο γιατί διαφοροποιείται από τον δήμαρχο Κιλελέρ και εκ νέου υποψήφιο Θαν. Νασιακόπουλο και διαβεβαιώνει τους συνδημότες της ότι συνεχίζει με μεγαλύτερη όρεξη και πάθος με ένα και μόνο γνώμονα: να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου της.

Η συνέντευξη

*Κυρία Πιλάτου, αν και θεωρώ ότι είστε πια αρκετά γνωστή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου Κιλελέρ, με την ενεργό δράση σας και τις συνεχείς παρεμβάσεις, πείτε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική σας δραστηριότητα.

-«Είμαι εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχω διδάξει/διδάσκω παράλληλα ως εντεταλμένη καθηγήτρια στο Π.Τ.Δ.Ε. του Π.Θ., στο Π.Τ.Δ.Ε. του Δ.Π.Θ. και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Είμαι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Πιστοποιημένη επιμορφώτρια Εκπαιδευτικών στις Τ.Π.Ε., ανήκω στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. καθώς και σε μια σειρά άλλων επιστημονικών Μητρώων. Έχω συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πολλά διεθνή/ελληνικά συνέδρια/ημερίδες, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα ελληνικά/ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Φοιτώ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ενώ παρακολουθώ ΜΠΣ στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης».

*Έχοντας μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία, τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

-«Μα φυσικά η αγάπη για τον τόπο μου, τη Νίκαια, στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα».

*Μιλήστε μας για το έργο σας στη Δημοτική Κοινότητα Νίκαιας.

-Ως Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας ασχοληθήκαμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με όλα τα ζητήματα της περιοχής ευθύνης μας, αν και δεν συμμετείχαμε στην εκτελεστική επιτροπή του Δήμου, όπως ο νόμος ορίζει, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Συγκεκριμένα:

-Βιολογικός καθαρισμός: Λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις (2016 και 2019), για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης (Λιβάδι Νίκαιας), την κατασκευή αντλιοστασίων και την τοποθέτηση αδρανών υλικών. Ωστόσο, η Κοινότητα δεν έχει επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο για την εξέλιξη του έργου.

-Κοιμητήριο Νίκαιας: Ομόφωνη απόφαση για διευθέτηση ζητημάτων του Κοιμητηρίου το 2016. Από το 2017 ζητήσαμε να κατασκευαστούν οστεοθήκες, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια εκ μέρους του Δήμου.

-Παράκαμψη Λάρισας-Φαρσάλων: Ομόφωνη απόφαση (2015) καταγραφής παρατηρήσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας-Φαρσάλων (Δυτική Παράκαμψη). Επίσης, καμία επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο για την εξέλιξη του έργου.

-Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας: Διαπιστώνεται έλλειψη χώρων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, ενώ στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου καταγράφονται ζητήματα παλαιότητας και στατικότητας. Λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις (2017) ανέγερσης νέου-σύγχρονου-πολυδύναμου Διδακτηρίου. Το Υπ.Π.Ε.Θ διατύπωσε παρατηρήσεις επί του αιτήματος εκπόνησης κτηριολογικού προγράμματος του σχολείου. Καμία επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο για την εξέλιξη του θέματος.

-Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Νίκαιας: Είχαμε συμμετάσχει αποσπασματικά σε 2-3 σχετικές συζητήσεις. Το θέμα το χειρίζεται ο Δήμαρχος και «οι στενοί του συνεργάτες».

-Αντιπλημμυρικά έργα: σε έκτακτο Συμβούλιο εισηγηθήκαμε ομόφωνα (2017) καθαρισμό φρεατίων, ρέματος, κατασκευή νέου αγωγού ομβρίων, μικροφράγματος, κ.ά.

Μας αναφέρθηκε (2017) ότι κακώς συγκαλέσαμε το Συμβούλιο, την απόφαση δεν θα τη δει κανείς και ότι το ζήτημα το χειρίζεται αποκλειστικά ο Δήμαρχος!

-Νέα Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΛ: λάβαμε γνώση από τα ΜΜΕ για την υπογραφή της Σύμβασης που αφορά στους 4.000 (περίπου) δημότες της Νίκαιας. Δεν ζητήθηκε καμία γνωμοδότηση από την Κοινότητα.

-Έργα οδοποιίας: εισηγηθήκαμε ομόφωνα (2016) την υλοποίηση αιτημάτων δημοτών που μας κοινοποιήθηκαν μέχρι το 2016. Νέα αιτήματα δεν περιήλθαν επίσημα σε γνώση μας. Η αποκατάσταση της οδοποιίας έχει καθυστερήσει σημαντικά, ενώ τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν.

-Παιδικές χαρές: ομόφωνες αποφάσεις (2016 και 2018) για επαναλειτουργία/πιστοποίηση όλων των παιδικών χαρών. Το αποτέλεσμα ήταν, τρεις μήνες πριν τις εκλογές, να δημιουργηθούν μικροί χώροι παιχνιδιού με πανομοιότυπα όργανα.

-Ανάπλαση «Ράχης»: ομόφωνη απόφαση (2018) για ανάπλαση της περιοχής. Καμία ενέργεια.

-Αδέσποτα ζώα: ομόφωνη απόφαση (2018) για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Επίσης δεν έγινε καμία ενέργεια από τον δήμο.

-Άλλα έργα-εργασίες: ομόφωνες αποφάσεις (2016 και 2018) για ολοκλήρωση του γηπέδου στίβου-κολυμβητηρίου ως έργο προτεραιότητας, καμία επίσημη απάντηση, επί συγκεκριμένης πρότασης (2018) για ανάπλαση πεζοδρομίων στις οδούς Χάλκης, Φαρσάλων και Πάρκο Καλλιθέας, το έργο δεν έχει προχωρήσει, συντήρηση και επαναλειτουργία (2015) του σιντριβανιού (αποκαταστάθηκε μέρος), να αντικατασταθούν (2017, 2018, 2019) τα κατεστραμμένα παγκάκια -το 2018 τοποθετήθηκαν τέσσερα καινούρια, ενώ τον τελευταίο μήνα συντηρήθηκαν κάποια-, συντήρηση και επαναλειτουργία (αιτήματα: 2015, 2016, 2017, 2018) των μεγαφώνων, δεν έγινε καμία ενέργεια, επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού (2018) στην οδό Χάλκης δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, και πάρα πολλά άλλα!

Επιπλέον, δεν κληθήκαμε ποτέ να συμμετέχουμε στον προγραμματισμό καθημερινών ζητημάτων καθαριότητας της Κοινότητάς μας και δεν έχουμε ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας πολλών άλλων διαδικασιών που αφορούν στην περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητάς μας.

-Αναφορικά με ζητήματα Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: παρά τις πολιτικές αντιξοότητες, αναβιώσαμε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, το έθιμο του «μαντηλιού» προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, πρωταγωνιστήσαμε στη διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, υλοποιούμε έρευνα για ήθη-έθιμα της Νίκαιας, δημιουργούμε λεύκωμα φωτογραφιών από τη Νίκαια του 20ού αιώνα, συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς και τους συλλόγους της Νίκαιας, κ.ά.».

*Εχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση η διαφοροποίησή σας από τον απερχόμενο Δήμαρχο, δεδομένου ότι, είχατε συμβάλει τα μέγιστα στην εκλογική νίκη του 2014. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

-«Η διαφωνία μου με τον απερχόμενο Δήμαρχο έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Πάρα τις προεκλογικές εξαγγελίες για πανίσχυρα τοπικά συμβούλια, εγκατέστησε ένα άκρως συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τους λίγους. Με αυτή την πολιτική προσέγγιση διαφώνησα από την πρώτη στιγμή. Η συγκεντρωτική αυτή πολιτική επέτρεψε σε συγκεκριμένους ανθρώπους, από το περιβάλλον του Δημάρχου, να συμπεριφέρονται αλαζονικά και να υπονομεύουν συστηματικά κάθε πρωτοβουλία της Κοινότητας. Έτσι, ενώ παραγόταν σημαντικό έργο στο σχεδιασμό δράσεων από την Κοινότητα, σχεδόν το σύνολο αυτών σταμάτησαν λόγω ιδιοτελών πολιτικών προσεγγίσεων».

 

*Πώς ακριβώς θα περιγράφατε το πλαίσιο της συνεργασίας σας με τον υποψήφιο δήμαρχο Κιλελέρ κ. Θανάση Μούσιο;

-«Η πολιτική πλατφόρμα συνεργασίας που συζητήσαμε με τον κ. Μούσιο αφορά στη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία των Κοινοτήτων και στον σεβασμό στις αποφάσεις των συμβουλίων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το «Ενωμένο Κιλελέρ» δημιουργήθηκε για να εκφράσει την ανάγκη ανθρώπων, που προέρχονται μεν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, τους ενώνει δε η βαθιά πίστη για περισσότερη αποκέντρωση, συμμετοχικότητα στη λήψη των αποφάσεων και εν τέλει περισσότερη δημοκρατία. Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι δημότες, είναι εάν επιθυμούν ένα προσωποπαγές, απόμακρο, συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης ή ένα αποκεντρωμένο σύστημα συμμετοχικό και δημοκρατικό».

*Τι θα θέλατε να πείτε στους δημότες της Νίκαιας;

-«Καταρχήν, τους ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη που μου δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει την πολιτική μου διαδρομή είναι να κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια, να λέω αλήθειες, να ενώνω, να μην διαιρώ και να παλεύω πάντα για το καλύτερο, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες.

Τους ζητάω λοιπόν να συστρατευτούν, σε μια συλλογική προσπάθεια χωρίς διακρίσεις και κομματικά στεγανά. Να γυρίσουν την πλάτη τους στον συγκεντρωτισμό, να κοιτάξουν το μέλλον σε μια ενωτική προσπάθεια, το «Ενωμένο Κιλελέρ». Τους καλώ να μου δώσουν τη δύναμη να δημιουργήσουμε τη Νίκαια που όλοι θέλουμε και όλοι αγαπάμε!».

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass