Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ζητώ καθαρή εντολή να συνεχίσω για ένα καλύτερο αύριο"

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΧΩΣΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2019 22:30

Τα χαρτιά του ανοίγει σήμερα με συνέντευξή του στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου και εκ νέου υποψήφιος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Ο κ. Σαρχώσης ξεκινά τη συνέντευξή του από τις δεσμεύσεις που έδωσε το 2014, οι οποίες όπως σημειώνει υλοποιήθηκαν κάτω από δύσκολες συγκυρίες. Ειδική αναφορά κάνει στον Αμπελώνα και στον αγώνα των δημοτών του για φθηνό νερό ύδρευσης, δέσμευση η οποία υλοποιήθηκε στο σύνολο του Δήμου με την κατάργηση του τέλους 80%, καθώς επίσης και στα μεγάλα έργα των αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών Αργυροπουλίου και Αμπελώνα.

Για τη νέα τετραετία ο κ. Παναγιώτης Σαρχώσης και τα μέλη της «συνΠολιτείας» δημιουργούν με όραμα και αισιοδοξία το μέλλον του Δήμου Τυρνάβου.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Τσόλα

 

*Κύριε δήμαρχε, το 2014 προτείνατε ένα πρόγραμμα για το οποίο οι δημότες σας επιβράβευσαν και σας έδωσαν εντολή υλοποίησης. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε πως υλοποιήσατε τις προγραμματικές σας θέσεις;

Κύριε Τσόλα, το 2014 αυτό που έκανε τη διαφορά από τους άλλους συνδυασμούς ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού μας. Ιδιαίτερα ο προγραμματικός λόγος, οι προτάσεις και οι ολοκληρωμένες λύσεις που προτείναμε. Πολλοί ήταν τότε εκείνοι που θεωρούσαν το πρόγραμμά μας ουτοπικό και ανέφικτο. Τολμώ όμως τώρα να πω, πως όχι μόνο φέραμε σε πέρας τις βασικές μας δεσμεύσεις, αλλά μέσα από τις δυνατότητες που μας δόθηκαν αυτά τα χρόνια κατορθώσαμε να αναλάβουμε και νέες και να τις υλοποιούμε. Θα μου επιτρέψετε να γίνω απολύτως συγκεκριμένος κάνοντας αναφορά σε τρία παραδείγματα:

-Πρώτον. Το μεγάλο πρόβλημα για την πόλη του Τυρνάβου είναι η διέλευση από το κέντρο της πόλης της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας- Κοζάνης. Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει το κέντρο της πόλης, λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και δημιουργεί πολύ μεγάλη όχληση στους πολίτες. Εμείς στο πρόγραμμα του 2014 προβάλλαμε τη λύση της βορειοδυτικής περιμετρικής οδού. Μια πρόταση κοστολογημένη, εφικτή και ικανή να υλοποιηθεί και μάλιστα γρήγορα. Καταρτίσαμε τις μελέτες και το έργο «κουμπώνει» με την κατασκευή του κόμβου στη βόρεια είσοδο της πόλης και πλέον υλοποιείται.

-Δεύτερον. Όταν ανέλαβα, βρήκα έναν Δήμο διαιρεμένο και μια ΔΕΥΑΤ που πήγαινε στα βράχια. Οι πολιτικές της παράταξης του προηγούμενου δημάρχου στα θέματα του νερού, είχαν εξοργίσει την πλειοψηφία των δημοτών, ιδιαίτερα του Αμπελώνα αλλά και άλλων οικισμών. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή, να υποβαθμιστεί το κύρος του Δήμου και να απαξιωθεί η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης. Εμείς υποσχεθήκαμε την κατάργηση του ειδικού τέλους 80% στο νερό, τότε που κάποιοι δεν πίστευαν πως θα ήταν εφικτό. Τηρώντας την υπόσχεση προς τους δημότες καταργήσαμε την επιβολή του τέλους και μάλιστα επιστρέψαμε χρήματα σε πολίτες από τους οποίους η προηγούμενη δημοτική αρχή παράνομα είχε εισπράξει. Χρειάστηκε ένας επίμονος αγώνας τριών ετών περίπου, μέχρι να κλείσει οριστικά το θέμα μέσω νομοθετικής ρύθμισης και πλέον η αναστολή επιβολής του τέλους 80% να ισχύει όχι μόνο για τον Δήμο Τυρνάβου αλλά για όλη την Ελλάδα.

-Τρίτον. Σαν τελευταίο παράδειγμα θα αναφέρω την περίπτωση των σφαγείων. Υπήρχε μια διαδημοτική επιχείρηση σφαγείων η οποία δημιουργήθηκε μέσα από λογικές περασμένων δεκαετιών. Όμως λόγω του τρόπου διαχείρισης (μη ορθολογικός θα έλεγα, επιεικώς) και της οικονομικής κρίσης, έφθασε σε σημείο να έχει πολύ μεγάλες υποχρεώσεις, να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές και να απειλείται η βιωσιμότητά της. Βασανίστηκα και δούλεψα πολύ και εγώ και οι συνεργάτες μου. Αλλά παρά το ότι δουλεύαμε σε καθεστώς πίεσης από εργολάβους, τράπεζες κ.λ.π. κατορθώσαμε να δώσουμε βιώσιμη λύση και να μετατραπεί σε δημοτική υπηρεσία χωρίς να σταματήσει τη λειτουργία της ούτε μία ημέρα. Προστατεύσαμε έτσι την ντόπια κτηνοτροφική παραγωγή, εξασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων και φυσικά των εκδοροσφαγέων του Δήμου.

Με αυτό τον τρόπο πολιτεύτηκα όλα τα χρόνια. Με τη βάσανο να υπηρετήσω όλες τις δεσμεύσεις προς τους πολίτες. Και νιώθω ικανοποίηση που το κατάφερα σε μεγάλο βαθμό.

 

*Κύριε Σαρχώση είστε επικεφαλής ενός Δήμου όπου καταγράφουμε σημαντικά πράγματα στον τομέα της ενέργειας. Περιγράψτε μας τις κινήσεις και το όφελος που θα έχουν οι δημότες από αυτές;

-Είναι γεγονός πως η αναπτυξιακή πορεία ενός Δήμου περνάει μέσα από το ενεργειακό πλαίσιο που κινείται. Το ενεργειακό κόστος του Δήμου, των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας είναι πολύ μεγάλο. Επομένως οι πολιτικές για την ενέργεια είναι καθοριστικές. Εμείς αφού καταγράψαμε τις πραγματικές ανάγκες και διερευνώντας το ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα φτιάξαμε τη δική μας ενεργειακή ατζέντα. Στοχεύσαμε στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παραγωγή ενέργειας. Έτσι φέραμε το φυσικό αέριο στον Δήμο και μάλιστα σε μας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διανομή του, με εγκατάσταση αποσυμπιεστή. Εντάξαμε δύο σχολικά κτίρια και θα ακολουθήσουν και άλλα στο πρόγραμμα εξοικονομώ. Παράλληλα μέσω του έργου αντικατάστασης λαμπτήρων οδοφωτισμού που υλοποιείται στο 2019 θα έχουμε μεγάλο οικονομικό όφελος που θα το διοχετεύσουμε στους πολίτες. Ακόμη μέσω έργου που υλοποιεί η ΔΕΥΑΤ θα παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Και τέλος μέσω της ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας θα παράγεται ρεύμα από το οποίο θα ωφεληθούν και οικογένειες που αντιμετωπίζουν ενεργειακή ένδεια. Το όφελος λοιπόν για τους δημότες είναι, η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, αλλά και καλύτερες και με μικρότερο κόστος παρεχόμενες υπηρεσίες από τον Δήμο.

 

*Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο στοίχημα της αυτοδιοίκησης. Πώς έχετε κινηθεί μέχρι σήμερα και πώς βλέπετε το μέλλον σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα;

-Μετά από 20 χρόνια καταρτίσαμε νέο κανονισμό καθαριότητας στον Δήμο. Η ανάγκη νέου κανονισμού δεν προέκυψε μόνο από το γεγονός ότι πέρασαν πολλά χρόνια από την ψήφιση του παλιού αλλά, επιβάλλεται από τη νέα πραγματικότητα που σχεδιάζεται στη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο μας. Ο νέος κανονισμός εισάγει στην καθημερινότητα των δημοτών, το Τοπικό Σχέδιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τυρνάβου. Εισάγονται έννοιες όπως πρόληψη, επανάχρηση, ανάκτηση, επεξεργασία, κομποστοποίηση. Είναι έννοιες που καθορίζουν δράσεις και στάδια επεξεργασίας των απορριμμάτων μέχρι οι εναπομένουσες ποσότητες που θα οδηγηθούν για ταφή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Αυτό είναι το στοίχημα του Δήμου Τυρνάβου και θα εργασθεί τα επόμενα χρόνια για να το κερδίσει.

Επιχειρείται η εφαρμογή ενός συστήματος με έμφαση στον διαχωρισμό των αποβλήτων στην πηγή που στην πλήρη ανάπτυξή του θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα, οργανικά και σύμμεικτα απορρίμματα. Δηλαδή στις κατοικίες, στα καταστήματα και στις επιχειρήσεις θα τοποθετούνται τα απορρίμματα σε ξεχωριστούς ατομικούς κάδους και θα συλλέγονται από την υπηρεσία με διαφορετικά μηχανήματα και διαφορετικές ημέρες. Δημιουργείται (έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη) «Πράσινο Σημείο» όπου θα διαχειρίζονται απορρίμματα που θα μεταφέρουν οι πολίτες και οι υπηρεσίες του Δήμου όπως πράσινα υπολείμματα, ογκώδη αντικείμενα, αδρανή υλικά τα οποία θα επεξεργάζονται με σκοπό να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ετοιμάζουμε τον Δήμο για τη νέα εποχή.

Έγινε καταγραφή των προγραμμάτων και των κάδων και όλων των σημείων αποκομιδής.

Εγκαταστάθηκαν GPS στα απορριμματοφόρα και όλα τα οχήματα του Δήμου.

Διανέμονται ατομικοί κάδοι στα νοικοκυριά.

Τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι συλλογής γυαλιού.

Τοποθετήθηκαν κάδοι συλλογής καθαρού χαρτιού στα σχολεία.

Τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι συλλογής ρούχων και παπουτσιών.

Διαθέτουμε χωριστό ρεύμα συλλογής ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων.

 

*Οι πολίτες από τον εκάστοτε Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή αναζητούν λύσεις κυρίως σε θέματα καθημερινότητας που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους. Αν μπορούσατε να κάνετε έναν απολογισμό της θητείας σας, σε ποιες πρωτοβουλίες θα στεκόσασταν που θεωρείτε πως κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση;

-Είναι τόσοι πολλοί οι τομείς που δραστηριοποιείται ο Δήμος (Δήμαρχος, δημοτική αρχή και δημοτικές υπηρεσίες) και κάθε έναν από αυτούς προσπαθήσαμε να τον βελτιώσουμε και να τον αναβαθμίσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Όμως υπήρξαν προτεραιότητες που επιβλήθηκαν είτε από τα πράγματα, όπως επείγουσες και έκτακτες καταστάσεις είτε ως απόρροια της πολιτικής μας.

Πρώτα από όλα αλλάξαμε τον τρόπο επικοινωνίας των δημοτών με τον Δήμο. Εγκαταστήσαμε -και τρέχει μια εφαρμογή- που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγράφουν και να επικοινωνούν ζωντανά με τον Δήμο μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Εκπονούμε μελέτη για τη σύνταξη του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την ικανοποίηση των αναγκών για την κινητικότητα των δημοτών.

Τα έργα αστικής ανάπλασης στις πόλεις του Τυρνάβου και Αμπελώνα δημιουργούν ένα φιλικό και λειτουργικό περιβάλλον για τους πολίτες. Επιχειρείται η οργάνωση και διευθέτηση της κίνησης πεζών και ποδηλάτων, διαμόρφωση ζωνών πρασίνου, χώρων στάθμευσης και τέλος λειτουργική οργάνωση των λαϊκών αγορών.

Αναβαθμίσαμε τους κοινόχρηστους χώρους και κυρίως τις υποδομές τους. Να λάβετε υπόψη σας πως τα περισσότερα πάρκα δεν ποτίζονταν και κάναμε εκατοντάδες υπόγεια και αυτοματοποιημένα δίκτυα. Το ίδιο έγινε και με τις παιδικές χαρές όπου αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη διασπορά και την κακή ποιότητά τους. Κατασκευάσαμε και αναβαθμίσαμε εννέα παιδικές χαρές ώστε να είναι ασφαλείς και με δυνατότητα πιστοποίησης και σε ενεστώτα χρόνο θα κατασκευαστούν επιπλέον μία νέα παιδική χαρά για κάθε οικισμό του Δήμου. Δημιουργήσαμε, ανακαινίζοντας όλους τους χώρους που διαθέτει ο Δήμος( από το Δημοτικό Θέατρο, το Εμμανουήλειο, το κτίριο πρώην Μπολερό κ.λ.π.), νέες αίθουσες φιλικές, κατάλληλες και εξοπλισμένες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτιστικών συλλόγων. Να επισημάνω πως όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν πλέον τον δικό τους χώρο. Και επιτέλους ο Αμπελώνας αποκτά αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας.

Ο κατάλογος των ενεργειών είναι μεγάλος αλλά θα ήθελα να αναφέρω πως η προτεραιότητα όλων ήταν και είναι τα σχολεία.

Δημιουργήσαμε με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μια σχέση εμπιστοσύνης. Διαχειριστήκαμε τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών με συνεννόηση και διαφάνεια. Κάναμε εκατοντάδες παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, όπου χρειάστηκε μεγάλες (όπως αντικατάσταση στεγών) και αλλού μικρότερου μεγέθους. Σήμερα ο Δήμος διαθέτει σχολικά κτίρια που κοσμούν και αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε οικισμό. Η κατάσταση των σχολικών κτιρίων και η σωστή λειτουργία των σχολείων ήταν ένα στοίχημα πού καταφέραμε να κερδίσουμε.

 

*Αναλάβατε τον Δήμο την εποχή που η χρηματοδότησή του μειώθηκε κατά 65% σε σχέση με το παρελθόν. Πείτε μας πώς μπορέσατε και διαχειριστήκατε τα δημοτικά πράγματα με τόσα λίγα χρήματα;

-Πραγματικά όταν ανέλαβα τον Δήμο ήμουνα επιφυλακτικός σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομικής του κατάστασης. Σιγά-σιγά όμως κατορθώσαμε να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες που προσέφεραν όλα τα υπουργεία σε θέματα χρηματοδότησης. Καταφέραμε λοιπόν να πάρουμε πάνω από 1.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών τα οποία διαθέσαμε στην επούλωση πληγών από φυσικές καταστροφές (ήταν τεράστιες οι καταστροφές τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Αργυροπούλι και τη γύρω περιοχή) και βελτιώσαμε τις υποδομές που εξυπηρετούν τον πρωτογενή τομέα. Ήμασταν αποτελεσματικοί και κατορθώσαμε να επωφεληθούμε από τα προγράμματα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου με αποτέλεσμα να ανακουφιστούν τα οικονομικά του Δήμου αλλά και να πάρουν τα χρήματά τους κυρίως ντόπιοι επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τον Δήμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποπληρωμή χρεών της ΚΕΔΗΤ που είχε μεγάλες και παλιές υποχρεώσεις προς διάφορους προμηθευτές. Παράλληλα ρυθμίσαμε χρέη του Δήμου μέσω εξωδικαστικών συμβιβασμών. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε και βιώνει η τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, καταφέραμε να κρατήσουμε όλες τις υποδομές όρθιες και να παρέχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους δημότες. Η μεγάλη όμως προσπάθεια που έγινε με φανερά πλέον αποτελέσματα είναι στον τομέα των έργων. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΤ είναι οι μεγάλοι επενδυτές στην περιοχή υλοποιώντας έργα πάνω από 44.000.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η περιοχή να αποκτήσει τις υποδομές ώστε ο Δήμος Τυρνάβου να γίνει πρότυπο ανάπτυξης αποκαθιστώντας την εικόνα του που είχε θολώσει αρκετά.

 

*Διεκδικείτε ξανά τη διοίκηση του Δήμου στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες ενόψει των εκλογών;

-Απευθύνομαι στους δημότες και ζητάω εντολή να συνεχίσω ένα έργο που ξεκίνησε το 2014 και αλλάζει τον Δήμο και τον τόπο. Μαζί οι πολίτες και ο Δήμος μπορούμε και δημιουργούμε. Δημιουργούμε με όραμα, αισιοδοξία, πρόγραμμα, οργάνωση και διαφάνεια το μέλλον του τόπου.

Αυτά τα χρόνια «δοκιμάζονται» όλοι. Οι πολίτες αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι, οι υπηρεσίες να μην χάσουν την επιχειρησιακή τους δυνατότητα και όλοι μαζί ζούμε και εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Υπηρετώ τον Δήμο με ακεραιότητα βάζοντας μπροστά το συμφέρον των πολλών. Είμαι ανοιχτός και καθαρός δίπλα σε κάθε πολίτη. Συγκρούστηκα με ιδιοτελείς συμπεριφορές. Καταλαβαίνω την αγωνία όλων για το αύριο και δουλεύω κοιτώντας μπροστά στο μέλλον. Η αγωνία για το μέλλον μάς ενώνει. Βάλαμε τον τόπο σε δρόμο ανάπτυξης. Γυρίσαμε σελίδα. Αφήσαμε πίσω την αδράνεια, την απραξία και τη στασιμότητα. Γι’ αυτό ζητώ καθαρή εντολή να συνεχίσω. Για ένα καλύτερο αύριο.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα