Θάνος Αδαμόπουλος: «Νοικοκυρέψαμε» τα οικονομικά του Δήμου

«ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΗΤΑΝ 9,5 ΕΚΑΤ. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 19 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ «ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 22:10

«Τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβαμε τον Δήμο Λαρισαίων ήταν 9,5 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 28 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 19 εκατ. ευρώ» τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων Θάνος Αδαμόπουλος.

Ο κ. Αδαμόπουλος, μιλώντας σήμερα στην «Ε», εξηγεί πώς η δημοτική αρχή «νοικοκύρεψε» τα οικονομικά του Δήμου Λάρισας, ενισχύοντας με προσωπικό τα εμπλεκόμενα Τμήματα και κυρίως το Τμήμα Προμηθειών «έτσι ώστε όλες οι προμήθειες πλέον να γίνονται από ένα μόνο τμήμα και όχι το κάθε τμήμα να κάνει τον δικό του διαγωνισμό».

Εξηγεί πως «ο χρόνος αποπληρωμής όλων των προμηθευτών του Δήμου είναι περίπου στις 60 με 70 μέρες, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και οι εργολάβοι πληρώνονται στις 10 με 20 ημέρες», προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει και την αξιοπιστία του Δήμου» αφού «έχουν εκλείψει τα φαινόμενα του παρελθόντος, έργα να είναι απλήρωτα για έναν χρόνο».

Ο κ. Αδαμόπουλος κάνει εκτενή αναφορά στα ανταποδοτικά τέλη και στις μειώσεις, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τη Συμπαράταξη και τον Απόστολο Καλογιάννη «που είναι ένα πράος άνθρωπος, εργατικός». Τέλος με αφορμή τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής καλεί τους Λαρισαίους «να ψηφίσουν και κυρίως τους νέους ανθρώπους για να βγούνε στο προσκήνιο τα νέα παιδιά όπου και αν ανήκουν». Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Αδαμόπουλο έχει ως εξής:

 

* Πόσα ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβατε τον Δήμο και πόσα είναι σήμερα;

- Τα ταμειακά διαθέσιμα όταν παραλάβαμε τον Δήμο Λαρισαίων ήταν 9,5 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 28 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 19 εκατ. ευρώ».

 

* Έχετε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι δεν κάνατε έργα για να αυξήσετε τα αποθεματικά…

-Αυτό που λένε δεν είναι σωστό, καθώς ο Δήμος έχει 20 εκατ. σε συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι είτε πληρώνονται αυτή τη στιγμή ή ότι θα πληρωθούν στο μέλλον. Όπως όμως είπαμε και παραπάνω από τα 28 εκατ. που είχε σε αποθεματικά ο Δήμος Λαρισαίων τώρα πλέον έφτασε στα 19 εκατ. ευρώ, ήδη δηλαδή μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ. Τα έργα δεν πληρώνονται σε μία ημέρα, ένα έργο μπορεί να έχει διάρκεια αποπληρωμής δύο χρόνων. Μία σωστή ανάλυση είναι να δούμε τι συμβάσεις έχει ο Δήμος, τι δουλειά έχει κάνει και τι χρήματα έχει να αποδώσει στο μέλλον για τα έργα. Για παράδειγμα η εργολαβία του Αγίου Κωνσταντίνου θα αρχίσει να αποπληρώνεται το επόμενο διάστημα, αυτό το έργο είναι δύο χρόνων περίπου. Οπότε μία σωστή ανάλυση της οικονομικής κατάστασης δεν είναι τι ταμειακά διαθέσιμα έχουμε σήμερα αλλά και τι συμβάσεις έχουμε για να πληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Τα έργα της δημοτικής αρχής δεν μετριούνται μόνο από τα διαθέσιμά της αλλά τι έχει δημοπρατηθεί και τι έχει συμβασιοποιήσει. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Λαρισαίων έχει πάνω από 20 εκατ. σε συμβάσεις έργων».

 

* Πόσα εκατ. ευρώ σε έργα έχετε υλοποιήσει, έχετε σε εξέλιξη και πόσα έχετε συμβασιοποιήσει;

- Όπως προαναφέραμε ο Δήμος έχει κάνει συμβάσεις έργων που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι για όλα αυτά τα έργα υπάρχουν τιμολόγια, δεν ακολουθούμε πρακτικές του παρελθόντος με απλήρωτα έργα. Όπως για παράδειγμα η πρώτη εργολαβία των ασφαλτοστρώσεων που άγγιζε το 1,6 εκατ. ευρώ έχει πληρωθεί, τα έργα στη Μεγ. Αλεξάνδρου, στην Ηπείρου, στη Μανδηλαρά, στη Βενιζέλου έχουν πληρωθεί, οι μεγάλες ασφαλτοστρώσεις έχουν πληρωθεί. Συνεπώς δεν έχουμε τιμολογηθέντα έργα και μη πληρωθέντα, αλλά έχουμε τιμολογηθέντα και πληρωθέντα το ίδιο. Δεν έχουμε δηλαδή έργα που σέρνονται. Η πληρωμή των εργολάβων γίνεται σε 10 με 15 μέρες από τη στιγμή που θα κοπεί το τιμολόγιο. Αυτό είναι χρόνος ρεκόρ, ποτέ ο Δήμος δεν είχε στο παρελθόν τέτοιους χρόνους πληρωμής των τιμολογίων».

 

* Πληρώνετε τους προμηθευτές και τους εργολάβους ή ακολουθείτε τη συνταγή του κράτους με τις πολύμηνες καθυστερήσεις;

-Ο χρόνος αποπληρωμής όλων των προμηθευτών του Δήμου είναι περίπου στις 60 με 70 μέρες, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και οι εργολάβοι πληρώνονται στις 10 με 20 ημέρες ειδικά όταν πρόκειται για έργα στο κέντρο της πόλης γιατί πρέπει να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό δείχνει και την αξιοπιστία του Δήμου και έχουν εκλείψει τα φαινόμενα του παρελθόντος να βλέπουμε έργα να είναι απλήρωτα για έναν χρόνο. Επίσης, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη προσέλευση εργολάβων και την επίτευξη μεγάλων εκπτώσεων διότι δείχνουν εμπιστοσύνη στον Δήμο γνωρίζοντας ότι θα πληρωθούν άμεσα. Πλέον έχουμε αναπτύξει καλές σχέσεις με όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους θεωρούμε συνεργάτες μας και έτσι έρχεται και το καλό αποτέλεσμα».

 

* Λοιπόν, πώς προκύπτει να έχετε τόσα αποθεματικά και τόσα εκατ. έργων σε εξέλιξη;

- Αυτή τη στιγμή -όπως είπαμε- ο Δήμος Λαρισαίων έχει σε αποθεματικά 19 εκατ. ευρώ. Έχουμε έργα σε εξέλιξη, έργα που έχουν πληρωθεί και έργα που έρχονται το επόμενο διάστημα τα οποία θα αποπληρωθούν, όπως είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι ασφαλτοστρώσεις που εκτελούνται διαδοχικά, οι υπόγειοι κάδοι που είναι μεγάλη εργολαβία, οι παιδικές χαρές. Από τις συμβάσεις που έχουμε και όσα αναμένεται να συμβασιοποιηθούν θα μειώσουν και άλλο στο μέλλον τα διαθέσιμα.

Στις επενδύσεις του Δήμου βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι τα έργα, στο επόμενο διάστημα, στην επόμενη θητεία θα υπάρξουν έργα που θα υλοποιηθούν με τη χρηματοδότηση τρίτων, με χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος είτε είναι από το ΕΣΠΑ, είτε είναι από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», είτε είναι από το «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», είτε από το «Πράσινο Ταμείο». Αυτά τα έργα δεν τα είχαμε στην πρώτη μας θητεία, καθώς ως Δήμος, ως Οικονομική Διεύθυνση και ως Τεχνική Υπηρεσία κάναμε έργα κυρίως από ιδίους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος έπρεπε να κάνει συχνές αναμορφώσεις στον προϋπολογισμό του για να μπορεί να αντεπεξέρχεται.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια σειρά από χρηματοδοτούμενα έργα και ο Δήμος δεν θα ξοδεύει χρήματα από ιδίους πόρους. Είναι έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους όπως για παράδειγμα το Πολιτιστικό Κέντρο στο Αβέρωφ το οποίο έχει δημοπρατηθεί και είναι από το ΕΣΠΑ, από το ΒΑΑ είναι η αναμόρφωση της οδού Κολοκοτρώνη και της οδού Ιουστινιανού, τα 5 εκατ. για το Θέατρο ΟΥΗΛ, η πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι από το «Πράσινο Ταμείο», οι καινούργιες παιδικές χαρές χρηματοδοτούνται σε ένα μεγάλο μέρος τους από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», άρα στο επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή θα έχει μια σειρά έργων που προέρχονται από χρηματοδοτήσεις».

 

* Πώς "νοικοκυρέψατε" δηλαδή, όπως είχε πει ο κ. Καλογιάννης τα οικονομικά του Δήμου;

- Έγινε μια σημαντική προσπάθεια, ελέχθησαν κωδικοί – κωδικοί, και κυρίως ασχοληθήκαμε σε καθημερινή βάση με τον προϋπολογισμό του Δήμου για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και για να γίνουν όλα αυτά τα έργα που έγιναν. Το «νοικοκύρεμα» ήρθε με την έγκυρη πληρωμή των προμηθευτών, θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα που έγιναν και αυτό επετεύχθη με την τοποθέτηση επιπλέον προσωπικού στο τμήμα Προσωπικού. Παράλληλα, ενισχύσαμε και το τμήμα Προμηθειών που το θεωρώ τη ραχοκοκαλιά του Δήμου, έτσι ώστε όλες οι προμήθειες πλέον να γίνονται από ένα μόνο Τμήμα και όχι το κάθε Τμήμα να κάνει τον δικό του διαγωνισμό.

Επίσης, στα οικονομικά του Δήμου συνέβαλε η μείωση των ανταποδοτικών τελών. Όπως γνωρίζετε, τα ανταποδοτικά τέλη, υπολογίζονται ξεχωριστά. Βλέπουμε ποια είναι τα ανταποδοτικά έσοδα, ποια τα ανταποδοτικά έξοδα και τι περισσεύει ως καθαρό απόθεμα από τη συγκεκριμένη πηγή εσόδων, διότι λειτουργικά έξοδα του Δήμου πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη όπως είναι η καθαριότητα και οι ηλεκτρολόγοι. Η πρώτη μείωση που κάναμε στα ανταποδοτικά τέλη είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει τα ανταποδοτικά του Δήμου περίπου στα 1.200.000 εκατ. ευρώ. Είχαμε μείωση 10% στις κατοικίες και 20% στις επαγγελματικές στέγες. Να σας θυμίσω ότι ο Δήμος τα τελευταία 15 χρόνια δεν είχε κάνει μειώσεις ανταποδοτικών τελών.

Φτάνει αυτό; Όχι, δεν φτάνει γι' αυτό προχωρήσαμε σε μειώσεις στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Μεγάλη αδικία υπήρχε στις επαγγελματικές στέγες καθώς γραφεία στο κέντρο πλήρωναν αυξημένα ανταποδοτικά τέλη και την ίδια ώρα είχαν ελάχιστους ρύπους, ελάχιστα σκουπίδια. Όπως και στους επαγγελματικούς χώρους που έχουν μεγάλες εκτάσεις, εκθέσεις αυτοκινήτων και επίπλων πιστεύω ότι επήλθε μια σημαντική μείωση.

 

* Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες ποιο πιστεύετε τελικά πως είναι το δίλημμα των εκλογών;

- Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αξιολογήσουν και θα κρίνουν το έργο που έγινε και έτσι θα στηρίξουν τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» και τον Απόστολο Καλογιάννη που είναι ένας πράος άνθρωπος, εργατικός και αυτό έχει απήχηση σε όλους τους Λαρισαίους. Για να μπορεί η δημοτική αρχή να παρουσιάζει σήμερα αυτό το έργο, εργάστηκαν όλοι πάρα πολύ, δούλεψαν σκληρά. Υπήρξαν παραλείψεις και λάθη αλλά έγινε και δουλειά που επέφερε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα».

 

* Και ποιο είναι το μήνυμά σας;

- Καλούμε τους Λαρισαίους στις κάλπες, να έρθουν να ψηφίσουν και κυρίως τους νέους ανθρώπους, για να βγουν στο προσκήνιο τα νέα παιδιά από όπου και αν ανήκουν. Η δημοτική αρχή πρέπει να συνεχίσει το έργο της, για να υλοποιήσει και όλα εκείνα που έχει δρομολογήσει γιατί γνωρίζουμε πώς πρέπει να δουλέψουμε. Η νίκη της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» και του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη θα είναι για το καλό όλων των Λαρισαίων, μια νίκη όλων των Λαρισαίων».

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass