«Λάρισα πόλη ελληνική και όχι πολυπολιτισμική»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΚΩΝ. ΒΑΪΟΥΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2019 22:10

«Η παρουσία του συνδυασμού «Λαρισαίων Κοινόν» προκαλεί αμηχανία, επειδή είναι μία σοβαρή ανένταχτη πατριωτική κίνηση προερχόμενη από τη βάση.

Είναι δημιούργημα της ανάγκης, δημιούργημα των καιρών. Στην προσπάθειά τους τα κομματικά επιτελεία να αντιδράσουν, προσπαθούν να μας προσδώσουν χαρακτηριστικά που δεν έχουμε. Να μας χαρακτηρίσουν ως “ακραίους” και ως ενεργούμενα» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Κώστας Βαϊούλης.

Μιλώντας σήμερα στην «Ε», ο κ. Βαϊούλης εξηγεί πώς εννοεί τον «πατριωτισμό, τον κοινοτισμό και τον ταυτοτισμό», όροι που κυριαρχούν στις θέσεις της «Λαρισαίων Κοινόν». Μιας παράταξης που αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτική» και που ως τέτοια για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες συμμετέχει σε εκλογές για τον Δήμο Λαρισαίων.

Στη θέση της παράταξης για μια «Λάρισα πόλη ελληνική και όχι πολυπολιτισμική», ο κ. Βαϊούλης σημειώνει την αντίθεσή του στη «μη ελεγχόμενη παρουσία “μεταναστών”» και στη δημιουργία hotspots που «μπορεί να κάνουν την πόλη σε λίγα χρόνια να μοιάζει με πρωτεύουσα ασιατικής χώρας» όπως λέει.

Ο κ. Βαϊούλης καταθέτει άξονες τους προγράμματος, που χαρακτηρίζει «ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο» ενώ στο ερώτημα περί «χαμένης ψήφου», απαντά πως «η ψήφος στην «Λαρισαίων Κοινόν» είναι ψήφος αντίστασης, συνείδησης και προοπτικής». Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Βαϊούλη, έχει ως εξής:

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Κακάρα

* Κύριε Βαϊούλη, πριν πούμε οτιδήποτε για τις θέσεις του συνδυασμού σας να πούμε για την ίδια την παράταξη. Επειδή αυτοπροσδιορίζεστε ως πατριώτες, τι εννοείτε όταν λέτε πως είστε πατριωτική παράταξη;

- «Εννοούμε πως είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός εκτός από την αγάπη στην πατρίδα, περιλαμβάνει την αγάπη στην πόλη μας, στον συμπολίτη μας, στο περιβάλλον με αναφορές στην πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση του τόπου μας».

 

* Αυτοπροσδιορίζεστε επίσης ως «Κοινοτιστές». Δηλαδή;

- «Πιστεύουμε στον Κοινοτισμό και στον Ταυτοτισμό, δύο έννοιες που μπορούν να μετατρέψουν τη δομή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης από μια οικιστική ρουτίνα σε μια πραγματικά αξιοκρατική και αλληλέγγυα νέα κατάσταση που θα βαδίζει στο μέλλον. Θέλουμε να επαναφέρουμε τις αξίες του ελληνικού κοινοτισμού στη σύγχρονη πόλη.

Να ξαναζωντανέψει η γειτονιά και να καταστεί κέντρο δράσεων και αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη δεν είναι «φιλανθρωπική υποχρέωση» επιδοτούμενων ΜΚΟ. Είναι ο ακατάλυτος οργανικός δεσμός των μελών της ίδιας Κοινότητας. Ο Συνεργατισμός υλοποιεί την αλληλεγγύη σε άμεσο και πρακτικό επίπεδο. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να συνδέεται αλληλένδετα και συνδυαστικά με τις πρωτοβουλίες των ενεργών πολιτών, τις δομές του Δήμου και τις δράσεις της Εκκλησίας μέσα από την Ενορία.

Είμαστε Ταυτοτιστές: Η Κοινότητα χωρίς Ταυτότητα στερείται ουσίας. Λάρισα πόλη ελληνική και όχι πολυπολιτισμική. Λάρισα με πολιτικές που θα αναδεικνύουν τη μακραίωνη ιστορία της με σημείο αναφοράς τα τοπόσημά της: Αρχαίο Θέατρο, Πηνειός, Λόφος Φρουρίου και τα εναπομείναντα νεοκλασικά και όχι τα κατάλοιπα της κατοχής (οθωμανική αγορά και χαμάμ). Τιμώντας την παράδοσή μας νοηματοδοτούμε με εξωστρέφεια το μέλλον μας. Το πρόσωπο της Λάρισας του αύριο δεν είναι η δυστοπική μεγαλούπολη συγκροτούμενη από ένα οικιστικό συγκρότημα αλλά μία ζωντανή πόλη με ιστορική συνέχεια και προοπτικές δημιουργίας και ανάπτυξης».

 

* Τι σας διαφοροποιεί από άλλους συνδυασμούς; Έχετε «συγγενικές» σχέσεις με άλλον συνδυασμό;

- «Η «Λαρισαίων Κοινόν» δημιουργήθηκε από πολίτες που τους ενώνει η πίστη σε κοινές αξίες που εκφράζονται με την αναφορά μας στη Ελληνική Κοινότητα και Παράδοση. Αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα στις προγραμματικές μας θέσεις, γεγονός που μας διαφοροποιεί από τους άλλους συνδυασμούς που δημιουργήθηκαν μέσα σε κομματικά γραφεία, για ευκαιριακούς λόγους και συγκυρίες από «επαγγελματίες» πολιτικούς. Εμείς, αντιθέτως, δεν είμαστε πολιτικοί «καριέρας» ούτε έχουμε άλλη φιλοδοξία παρά μόνο να μπούνε στον δημόσιο διάλογο και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρισα. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν θεωρούμε κανέναν από τους υπόλοιπους συνδυασμούς ως “συγγενικό”».

 

* Σας χαρακτηρίζουν ως ακραίους…

- «Η παρουσία του δημοτικού συνδυασμού «Λαρισαίων Κοινόν» προκαλεί αμηχανία, επειδή είναι μία σοβαρή ανένταχτη πατριωτική κίνηση προερχόμενη από τη βάση. Είναι δημιούργημα της ανάγκης, δημιούργημα των καιρών. Στην προσπάθειά τους τα κομματικά επιτελεία να αντιδράσουν, προσπαθούν να μας προσδώσουν χαρακτηριστικά που δεν έχουμε.

Να μας χαρακτηρίσουν ως «ακραίους» και ως ενεργούμενα. Οι θέσεις μας αλλά και η πολιτική μας διαδρομή τους αποστομώνουν. Εξάλλου, είμαστε οι μόνοι που έχουμε ως βασική πρόταση διαχειρίσεως των προβλημάτων την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας, μέσα από διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας με την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων για μείζονος σημασίας ζητήματα που μόνο ακραία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

 

* «Λάρισα, πόλη ελληνική και όχι πολυπολιτισμική» λέτε στην ιδρυτική σας διακήρυξη. Δηλαδή πώς θα το καταφέρετε αυτό σε μια Λάρισα που θεωρείται «χωνευτήρι» πολιτισμών εδώ και χρόνια;

- «Ιστορικά αυτό που λέτε δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάνουμε με αυτή τη δήλωση είναι να κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου διότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα.

Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με τις αμβλώσεις και τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων μας από τη μία πλευρά, η μη ελεγχόμενη παρουσία «μεταναστών» από μουσουλμανικές χώρες και η δημιουργία hotspots που φιλοξενούν χιλιάδες άτομα από την άλλη πλευρά, μπορεί να κάνουν την πόλη σε λίγα χρόνια να μοιάζει με πρωτεύουσα ασιατικής χώρας.

Δεν επιθυμούμε λοιπόν δημιουργία hotspot στο στρατόπεδο «Μπουγά» στη Λάρισα και θα παλέψουμε μέσα από το νέο δημοτικό συμβούλιο ώστε να μην έχουμε ένα γκέτο στην περιοχή, αλλά αντίθετα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο ζωής».

 

* Εσείς, στην περίπτωση που εκλεγείτε δημοτική αρχή, πού θα δώσετε προτεραιότητα, τι θα θέλατε να «φτιάξετε» πρώτο; Τι πιστεύετε πως λείπει σήμερα από την πόλη; Έργα υποδομής ή δράσεις για τον πολίτη;

- «Από τη Λάρισα λείπει μια σειρά πραγμάτων που την εμποδίζουν να γίνει η πραγματική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας ξανά. Υστερούμε δυστυχώς και στο κομμάτι των έργων αλλά και στις δράσεις για τον πολίτη οι οποίες πρέπει να αφορούν σε όλους τους τομείς της ζωής του. Εμείς στη «Λαρισαίων Κοινόν» έχουμε ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα με χαρακτηριστικά σημεία αιχμής τη διάσωση του ΤΕΙ καθώς δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη να μην έχει ισχυρό και αυτόνομο τριτοβάθμιο ίδρυμα εκπαίδευσης.

Η καθιέρωση πολιτιστικής αμφικτυονίας που θα φέρει στη Λάρισα δεκάδες χιλιάδες τουρίστες και η προσπάθεια συνθηκών στήριξης κι επιστροφής των νέων Λαρισαίων που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν. Επιπλέον προτείνουμε, μείωση των δημοτικών τελών κατά 50%. Μηδενισμός τους για ανέργους, ΑμεΑ και τρίτεκνους – πολύτεκνους. Αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου και τη φύλαξη των πάρκων και των σχολικών κτιρίων.

Όχι στην αλόγιστη πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης μας. Ναι σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Επιβολή Δημοτικού Τέλους σε όλες τις εταιρείες ενέργειας - τηλεφωνίας. Κατασκευή Δημοτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων – δεκάδες σταθερές νέες θέσεις εργασίας. Δημιουργία του Κέντρου Ορθοδοξίας Θεσσαλίας «Θεόκλητος Φαρμακίδης» με έδρα τη Λάρισα. «Ιπποκράτεια» - Καθιέρωση όρκου ιατρών από όλο τον κόσμο σε ειδικό συνεδριακό χώρο δίπλα από το μνημείο.

Δημιουργία και λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στη Λάρισα. ΑΕΛ: Αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του γηπέδου. Το γήπεδο ανήκει στη Λάρισα. Διασύνδεση των πολιτιστικών Μνημείων της Λάρισας. Ενίσχυση δεσμών Εθνικών Κοινοτήτων. Δημιουργία Βορειοηπειρωτικής Εστίας.

 

* Για ποιο λόγο εκτιμάτε πως το εκλογικό σας κέντρο δέχθηκε επίθεση;

- «Επειδή ενοχλούμε με τις πατριωτικές μας θέσεις. Ενοχλούμε με τη σοβαρότητά μας. Ενοχλούμε με τη δυναμική μας. Κι ακριβώς γι' αυτό, γίναμε στόχος άνανδρης επίθεσης. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε στην προσπάθειά τους να δυναμιτίσουν το κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα συνεχίσουμε με σύνεση, ηρεμία και αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για το καλό της Λάρισας. Δηλώνουμε όμως προς κάθε κατεύθυνση πως τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν μας φοβίζουν ούτε μας τρομοκρατούν. Αντίθετα χαλυβδώνουν την πίστη μας για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά την προσπάθειά μας. Η Λάρισα είναι συνυφασμένη με αγώνες αντίστασης και δημιουργίας και θα παραμείνει τέτοια».

 

* Η ψήφος στη “Λαρισαίων κοινόν” είναι «χαμένη» ψήφος;

- «Σε καμία περίπτωση. Όπως προανέφερα διαθέτουμε ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα με το οποίο επιθυμούμε να εκφράσουμε μεγάλα τμήματα της λαρισινής κοινωνίας , όπως τους πολύτεκνους που έχουμε μια σειρά μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης γι' αυτούς, τους νέους άνεργους , τις νοικοκυρές, τους επαγγελματίες και τη μεγάλη πλειοψηφία των Λαρισαίων που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα κι από κανέναν.

Η ψήφος στην «Λαρισαίων Κοινόν» είναι ψήφος αντίστασης, συνείδησης και προοπτικής. Ψηφίζοντας τον συνδυασμό μας οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα την πρώτη Κυριακή να επιλέξουν τους ανθρώπους που θα είναι η δικιά τους φωνή και θα τους εκπροσωπήσουν επάξια και αταλάντευτα στο νέο δημοτικό συμβούλιο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass