Ψηφίζοντας Ευρώπη από την Ευρώπη

ΤΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2019 20:00 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαϊ 2019 20:09

Από την κλιματική αλλαγή ως την οικονομία και από τις κοινωνικές ανισότητες ως τη διαχείριση του προσφυγικού, οι Ευρωεκλογές αποτελούν κάτι μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο από μία δημοσκόπηση ενόψει των εθνικών εκλογών, δίνοντας ουσιαστικά στους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να αποφασίσουν για τις προοπτικές και το μέλλον της Ευρώπης.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο- μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία- με 427 εκατ. ψηφοφόρους οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν τους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενός πανίσχυρου δημοκρατικού νομοθετικού σώματος του οποίου οι αποφάσεις έχουν άμεση νομική ισχύ σε 28 κυρίαρχα κράτη.

Σε αντίθεση μάλιστα με το νομικό κενό που υφίσταται στην Ελλάδα- στερώντας από τους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις εθνικές βουλευτικές εκλογές- στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκαιρη εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της χώρας καταγωγής τους, ή της χώρας διαμονής τους, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν αντίστοιχα και τους υποψηφίους της χώρας που επιθυμούν να ψηφίσουν.

Έτσι, ένας Ευρωπαίος υπήκοος που διαμένει στην Ελλάδα μπορεί να ψηφίσει στη χώρα μας έως τέσσερις από τους 1440! υποψήφιους Έλληνες ευρωβουλευτές και αντίστοιχα, ένας Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό μπορεί να επιλέξει είτε τους υποψηφίους στη χώρα διαμονής του, είτε Έλληνες υποψήφιους, στις κάλπες που στήνονται στις κατά τόπους προξενικές αρχές.

Φέτος στην Ελλάδα έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αναζητήσαμε και συνομιλήσαμε με Έλληνες πολίτες που τα τελευταία χρόνια ζουν στην Ευρώπη καθώς και Ευρωπαίους υπηκόους που διαμένουν στη Λάρισα, καταγράφοντας τις απόψεις τους τόσο για τις εκλογές όσο και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τα συμπεράσματα από τη συζήτηση να επιβεβαιώνουν το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας προς τους θεσμούς και τις μέχρι τώρα εφαρμοσμένες πολιτικές, κάτι που εκφράζεται εξάλλου και από τα μέχρι σήμερα υψηλά ποσοστά αποχής.

Ταυτόχρονα όμως και παρά τις προκλήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της, για αρκετούς η συμμετοχή στις εκλογές αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και φυσικά την ανάσχεση της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών ρευμάτων.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒRΕXIT

13393900 10153544321077051 1870330596531678030 n

Η Παναγιώτα Φουντή είναι χειρουργός οφθαλμίατρος και από το 2012 ζει με τον σύζυγο της, αρχιτέκτονα Φάνη Αναστασιάδη, στο Λονδίνο όπου και εργάζονται. Η συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι - όπως θα πουν - καθοριστικής σημασίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επέλεξαν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Αγγλίας προκειμένου να υποστηρίξουν με την ψήφο τους - όχι έναν Έλληνα- αλλά έναν Βρετανό υποψήφιο ευρωβουλευτή, προσδοκώντας να συμβάλλουν έτσι στην ανακοπή του Brexit.

Όπως επισημαίνουν, με ή χωρίς συμφωνία, η έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί ένα ασφυκτικό και χωρίς προηγούμενο οικονομικό περιβάλλον με προεκτάσεις στην κοινωνία, τον εργασιακό τομέα αλλά και ευρύτερα στο μέλλον της χώρας.

«Εκτός από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, τον κίνδυνο της ανεργίας και ό,τι άλλο συνεπάγεται η έξοδος από την ευρωζώνη, για εμάς υφίσταται κι ένα ακόμη μείζον ζήτημα», θα πουν. «Πριν από 7 χρόνια μετακομίσαμε στο Λονδίνο με τη λογική ότι θα ζούμε σε μια μητρόπολη της Ευρώπης, ένα κέντρο πολιτισμού, ανθρώπων και ιδεών και όχι σε μια εσωστρεφή κοινωνία. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν οι ευρωεκλογές είναι ένας από τους τρόπους να δηλώσουμε τη διαμαρτυρία μας, επιλέγοντας τους υποψήφιους που ξεκάθαρα επιθυμούν να σταματήσουν το Brexit».

 

ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

2SAMSARELOS ROMH

Ο Παναγιώτης Σαμσαρέλος είναι Λαρισαίος εικαστικός ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια ζει στη Ρώμη με την Ιταλίδα σύζυγό του και τις δύο τους κόρες. Στην ερώτηση τι θα ψηφίσει την Κυριακή απαντά με σκεπτικισμό, δηλώνοντας αντίθετος με τη λογική του crash test των ευρωεκλογών ανάμεσα στα «μεγάλα» κόμματα, πρακτική που εκτός από την Ελλάδα επαληθεύεται και στην Ιταλία.

Για τον ίδιο η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν ταυτίζεται με εθνικά κριτήρια επισημαίνοντας την ανάγκη για ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων ικανών να διαχειριστούν τα δομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια φεντεραλιστική βάση.

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

3GKAKOYDHS BRYJELES

Ο Χρήστος Γκακούδης είναι νομικός- ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ο οποίος ζει στις Βρυξέλλες από τα τέλη του 2012, όταν με τη σύζυγό του Γαλάτεια Γιαλιτάκη, νομικό του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να αφήσουν τη Λάρισα μετά το κλείσιμο της Νατοϊκής μονάδας του Τυρνάβου, όπου εκείνη εργαζόταν.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής είναι η δεύτερη φορά που θα ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα των Βρυξελλών, Έλληνες υποψηφίους.

Για εκείνoν, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πλέον σημαντικότερη από την ψήφο στις εθνικές εκλογές, γεγονός που καθιστά τα υψηλά ποσοστά αποχής που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη, ένα λυπηρό γεγονός.

Σημαντικότερη, γιατί οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της νομοθεσίας που εφαρμόζεται στα κράτη-μέλη και επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη συναποφασίζεται σε αυτό.

«Επιπλέον – όπως σημειώνει- συγκυριακά με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών σχηματισμών, η ψήφος φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του πιο «δημοκρατικού» από τους τρεις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής προοπτικής».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, οι Έλληνες, ότι παρά την ύπαρξη αρνητικών στοιχείων και δυσλειτουργιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης και τον μόνο δρόμο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα και οι προκλήσεις της εποχής που, μεμονωμένα τα κράτη έχουν χάσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν», καταλήγει.

Χαρίκλεια Βλαχάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass