ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ:

Με άλλαξε η αυτοδιοίκηση αλλά και την… άλλαξα!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΗ ΜΑΚΡΑ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ, ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2019 22:14

Το βίντεο που αναρτήθηκε μόλις οριστικοποιήθηκε μια ακόμα μεγάλη και δύσκολη εκλογική νίκη, στην προσωπική του σελίδα στο facebook χαρακτηρίστηκε επικό.

Η κάθοδος του Αντώνη Γκουντάρα στην Αγιά έχοντας δίπλα του τη Χριστίνα Γιαννουλέα ανάμεσα στα βεγγαλικά, η θερμή υποδοχή του κόσμου με τα λουλούδια και τις ανθοδέσμες και ο επινίκειος χαιρετισμός από έναν άνθρωπο, που γνωρίζει να ευχαριστεί και να ανταποδίδει αλλά και να παρακινεί, να οδηγεί. Και μετά ο μεγάλος του αντίπαλος Γιάννης Αγγελάκας να του δίνει ιπποτικά το χέρι και να τον συγχαίρει και φυσικά το βαρύ ζεϊμπέκικο από τον μεγάλο νικητή της βραδιάς.

Ο δήμαρχος Αγιάς από πεποίθηση μάλλον, πολλές φορές και από έλλειψη χρόνου, αποφεύγει τις συνεντεύξεις. Σίγουρα δεν αισθάνεται άνετα όταν τον καλούν να μιλήσει για τον εαυτό του. Αυτή τη φορά δέχθηκε έστω και με μεγάλη δυσκολία να απαντήσει έχοντας καταφέρει να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Μια θητεία κοινοτάρχης, τρεις δήμαρχος Μελιβοίας, άλλες τόσες δήμαρχος Αγιάς και συνεχίζει. Σε μια χαλαρή και κυρίως ανθρώπινη συζήτηση, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λάρισα, μιλά για το μυστικό της επιτυχίας του, κάνει τον απολογισμό της τελευταίας και πιο δύσκολης ίσως εκλογικής αναμέτρησης, αναφέρεται στην απλή αναλογική και τους αντιπάλους του, θυμάται μερικές από τις πιο δύσκολες αλλά και τις πιο χαρούμενες στιγμές της θητείας του, απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει οροφή στις επιτυχίες, προσδιορίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για την παραλιακή ζώνη αλλά και για τη χώρα και καταλήγει επιχειρώντας να απαντήσει αν ο ίδιος άλλαξε την αυτοδιοίκηση ή εκείνη τον άλλαξε...  

* Τρεις θητείες Δήμος Μελιβοίας και μια θητεία στην κοινότητα Μελιβοίας, τρίτη θητεία στον Δήμο Αγιάς. Υπάρχει μυστικό επιτυχίας;

- Ναι, θεωρώ ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι η απλότητα και η συμπεριφορά. Τα πάντα μπορεί να συγχωρήσει ο κόσμος εκτός από την αλαζονία. Εάν γίνει αντιληπτή μια τέτοια συμπεριφορά τότε δεν σε σώζουν ούτε έργα ούτε τίποτε.

 

 

* Δεν βρίσκεται και στη δυνατότητα συνένωσης δυνάμεων; Τη βραδιά των εκλογών στον επινίκειο χαιρετισμό είδα Αντώνη Μαυρογιάννη, Χριστίνα Χριστούλα…

- …Κυριάκο Πατσά που ήρθαμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι και πολλούς άλλους. Με στήριξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Και να σας πω ότι έχει πεισμώσει ο κόσμος. Υπήρξε μια απίθανη κομματική συσπείρωση απέναντί μου, που κάποιες φορές ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής κριτικής. Δόθηκε μια σαφέστατη απάντηση ότι οι τοπικές εκλογές, οι εκλογές στους δήμους δεν έχουν σχέση με τις κομματικές εκλογές. Αυτός που πάει να τα συνδέσει χάνει πάντα. Δεν είχαμε εθνικές εκλογές. Εγώ ηγούμαι μιας παράταξης, μιας κίνησης εδώ και 25 χρόνια, που έχει στους κόλπους της ανθρώπους από όλα τα κόμματα. Δεν εξετάσαμε ποτέ πού ανήκει ο ένας και πού ο άλλος γιατί δεν εξυπηρετούμε αυτά τα συμφέροντα.

Το δεύτερο που αντιμετώπισα, και γι΄ αυτό ήταν τόσο ενθουσιώδης ο κόσμος, ήταν ότι κάποιοι πήγαν και ξεσήκωσαν τον κόσμο κυρίως στο Ομόλιο ότι δεν επέτρεψε ο Γκουντάρας να αλλάξουν τα όρια του δήμου, να πάνε δηλαδή το Ομόλιο και οι Ευρυμενές στον Δήμο Τεμπών. Η δική μου θέση είναι ξεκάθαρη τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά: αν η κυβέρνηση ξεκινήσει διαδικασίες για τα διοικητικά όρια των δήμων και αποφασίσει τοπικά δημοψηφίσματα, συμφωνώ, αλλά θα δώσω τη μάχη μου για τον ενιαίο Δήμο Αγιάς, που πίστεψα από την πρώτη ημέρα που τον υπηρέτησα. Το τρίτο στοιχείο είναι ένα ψευτοπρόβλημα με τοπικιστικά χαρακτηριστικά. «Θέλουμε δήμαρχο Αγιώτη» ήταν το επιχείρημα, λες και εγώ δεν είμαι από την Αγιά, δεν μεγάλωσα σε αυτόν τον τόπο, δεν πάνε τα παιδιά μου στο σχολείο της Αγιάς. Από τότε που γεννήθηκα, στον χώρο της Αγιάς κινούμαι. Τι σημαίνει αυτό «θέλουμε δήμαρχο Αγιώτη» δεν μπόρεσα να καταλάβω...

 

 

* Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επηρέασε την εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Αγιάς τη δεύτερη Κυριακή;

- Μετά τις ευρωεκλογές και το μεγάλο ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία, έπαιρναν τηλέφωνα στον κόσμο, έταξαν τα πάντα στους πάντες, τους έλεγαν "ερχόμαστε". Ποιοι είστε ρε παιδιά και έρχεστε, πού έρχεστε, τι είναι ο κόσμος λάφυρα, τι είμαστε όλοι εμείς; Μήπως δεν ξαναήρθε η Νέα Δημοκρατία, δεν ήρθε και έφυγε το ΠΑΣΟΚ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ συζητάμε για τον τόπο μας και τα χαρακτηριστικά πρέπει να είναι καθαρά αυτοδιοικητικά. Τι πρόταση έχει ο καθένας για την περιοχή και για τους πολίτες του. Δεν δίνουμε κομματικές εξετάσεις.

 

 

* Και η απλή αναλογική, πώς θα καταφέρετε να διαχειριστείτε τις υποθέσεις του δήμου χωρίς πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο;

- Βρεθήκαμε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής στην Αγιά μπροστά σε μια ανίερη όπως τη χαρακτήρισα συμμαχία, που είχε χαρακτηριστικά συναλλαγής και μοιράσματος θέσεων. Δεν είχε αυτό ο νομοθέτης όταν έκανε την απλή αναλογική, για την οποία εγώ είχα μιλήσει στο συνέδριο της Κυλλήνης το 2007. Ήμουν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά ο νομοθέτης δεν είχε αυτό στο μυαλό του. Ευελπιστούμε μέσα από την απλή αναλογική ότι θα υπάρξει συζήτηση και μέσα από αυτή θα αποδειχθεί ποιος γνωρίζει τα θέματα. Στο δημοτικό συμβούλιο πλέον θα μπούμε σε συζητήσεις ουσίας αποκτώντας πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Πολλά θέματα θα περάσουν στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

 

 

* Αυτό σημαίνει και πιο δημοκρατικές αποφάσεις;

- Η αρχή της δημοκρατίας είναι η πλειοψηφία. Και πριν ήταν δημοκρατικές οι αποφάσεις και τώρα θα είναι. Σημασία έχει ότι θα γίνεται πιο σοβαρή συζήτηση. Δεν μπορεί να επικρατεί η λογική "δεν ψηφίζω". Έκανα και εγώ αντιπολίτευση, στην ΚΕΔΕ, στην ΤΕΔΚ αλλά δεν ήμουν της λογικής "δεν ψηφίζω τίποτε" επειδή το φέρνει η άλλη παράταξη.

 

 

* Κέρδισες προέδρους, κέρδισες δημάρχους. Επιβεβαιώνεται στην περίπτωση του Δήμου Αγιάς ότι ο δήμαρχος είναι ισχυρός επειδή έχει ισχυρούς αντιπάλους;

- Η κάθε εκλογική αναμέτρηση είχε τα δικά της χαρακτηριστικά αλλά είχε πάντα την ίδια δυσκολία. Η πιο δύσκολη μάχη που δώσαμε με μεγάλη αφέλεια και άγνοια κινδύνου ήταν το 1994, όπου εκείνα τα χρόνια το να είσαι νέος και δραστήριος δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο με τον σημερινό. Σήμερα λέμε ένα νέο παιδί να το στηρίξουμε, τότε ήταν αλλιώς ήθελαν πιο μεγάλους ανθρώπους, πίστευαν ότι ο κοινοτάρχης έπρεπε να έχει μια ωριμότητα και μάλιστα σε μια μικρή κοινωνία όπως η Μελιβοία. Αυτή νομίζω ήταν η πιο δύσκολη μάχη που δώσαμε ποτέ. Αλλά και οι άλλες είχαν τις δικές τους δυσκολίες. Οι συνθήκες κάθε φορά είναι διαφορετικές. Για τη φετινή μάχη ανέλυσα διεξοδικά τι ακριβώς συνέβη. Έγιναν πράγματα που δεν συνάδουν με το αυτοδιοικητικό πνεύμα.

 

 

* Με το τέλος της παρούσα τετραετίας θα έχεις συμπληρώσει 30 συναπτά έτη στην αυτοδιοίκηση. Υπάρχει οροφή;

- Οροφή για κάτι που αγαπάς δεν υπάρχει, αλλά πάντα έρχεται για κάποια πράγματα η ώρα να τα σταματήσεις, όπως για παράδειγμα πέρυσι σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή όλα κάνουν τον κύκλο τους. Αυτή η τετραετία θα είναι μια καλή τετραετία για τον τόπο και τους πολίτες. Είναι εξασφαλισμένα 70 εκατ. ευρώ για έργα, κάποια από αυτά έχουν δημοπρατηθεί, κάποια άλλα έχουν συμβασιοποιηθεί, θα μπουν εργολάβοι, θα είναι μια καλή τετραετία.

 

 

* Σε αυτά τα 25 χρόνια παρουσίας στην αυτοδιοίκηση ποια είναι η πιο χαρούμενη και ποια η πιο δύσκολη στιγμή που έζησες;

Η πιο δύσκολη ήταν το 2007, πολύ άσχημη εμπειρία, έζησα και άλλες άσχημες αλλά αυτή ήταν η πιο χαρακτηριστική, όταν ως δήμαρχος Μελιβοίας τότε σβήσαμε μια μεγάλη πυρκαγιά στη Μελιβοία πάνω στις σκεπές των σπιτιών. Άλλη μια στιγμή που με άλλαξε, άλλαξε πολλά από όσα πίστευα, ήταν όταν στο λιμάνι του Αγιοκάμπου βγήκε ένα πλοιάριο που αν θυμάμαι καλά είχε 10 μετανάστες. Εκεί κατάλαβα πόσο απλό είναι να είσαι από την άλλη πλευρά της θάλασσας. Πόσο απλό είναι και πόσο εύκολα μπορείς να βρεθείς σε μια κατάσταση δραματική. Μιλάμε για μια εποχή πολύ πριν αρχίσουν τα κύματα της μετανάστευσης, την παραμονή των εγκαινίων του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου. Αυτή η εμπειρία με άλλαξε και ως άνθρωπο. Θα μπορούσα να είμαι εγώ ή τα οικογενειακά μου πρόσωπα μέσα σ’ αυτή τη σάπια βάρκα, που υποτίθεται πήγαινε τους ανθρώπους στην ελπίδα.

 

 

* Έχει πολλές πίκρες η θέση...

- Πάρα πολλές! Και πολύ μεγάλες ευθύνες. Απίστευτες ευθύνες. Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν θα ξυπνήσω κάποια ημέρα χωρίς να έχω ευθύνη. Γιατί πραγματικά και ο ύπνος μου είναι δύσκολος και η ημέρα μου ακόμα πιο δύσκολη. Δεν μπορώ να μου μεταφέρουν ένα πρόβλημα και εγώ να το αγνοήσω. Θα το ψάξω, θα το προσπαθήσω κάποιες φορές θα τα καταφέρω κάποιες άλλες όχι. Αυτό είναι πολύ ψυχοφθόρο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχεις στην πλάτη σου και την ευθύνη για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής.

 

 

* Έχει όμως και χαρούμενες στιγμές...

- Έχει πάρα πολλές και θα έλεγα ότι είναι πολύ περισσότερες! Θυμάμαι μια από τα παλιά χρόνια, όταν ήμουν κοινοτάρχης. Τρεις ημέρες πριν από ένα Δεκαπενταύγουστο χάλασε η πομώνα που δίναμε νερό στη Βελίκα και ξεκινήσαμε με προσωπική εργασία να βγάλουμε τα μηχανήματα από αυτή που χάλασε και να τα βάλουμε σε μια άλλη που είχαμε εφεδρία αλλά δεν είχε αγωγό για να στείλουμε νερό πάνω στη δεξαμενή. Ξεκινήσαμε και όποιος περνούσε από εκεί άφηνε το αυτοκίνητό του και ερχόταν και δούλευε δυο τρεις ώρες, όσες άντεχε, και καταφέραμε, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, να πάει νερό και να γεμίσει η δεξαμενή. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου είχε νερό όλη η παραλία όπως θα έπρεπε να έχει. Αλλά και αυτό που ζήσαμε φέτος στη Μελιβοία με την προεκλογική μας συγκέντρωση κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Εκατοντάδες άνθρωποι, παππούδες, γιαγιάδες μέσα στη βροχή να μην φεύγουν, ήταν απίστευτο.

* Η παραλιακή ζώνη όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα έχει τη δική σου σφραγίδα;

- Πιστεύω ναι. Δεν είμαι βέβαια ευχαριστημένος από το πώς προχωράνε τα πράγματα. Κάποτε ένας συνάδελφός σου από την Αθήνα, μου ζήτησε να του πω ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου μου. Του είπα με δύο λέξεις το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μου είναι οι "χρήσεις γης". Με κοίταξε, έκανε ένα μορφασμό και σηκώθηκε και έφυγε. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι αυτό. Δεν ξέρουμε πού είναι ο δρόμος. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν αντιμετωπίζεται η παράνομη οικοδόμηση. Το μόνο που δεν έκανε η κυβέρνηση το 2004 με τον νόμο της Βάσως Παπανδρέου ήταν να στήσει εκτελεστικά αποσπάσματα, όλα τα άλλα τα έκανε. Αλλά και τότε δεν σταμάτησε. Πώς αντιμετωπίζεται; Εάν δώσουμε χρήσεις γης και ξέρει ο άλλος πού πάει να αγοράσει ένα οικόπεδο, ποιες είναι οι νόμιμες δυνατότητές του.

Μ΄ αρέσει πάρα πολύ η ανάπλαση που κάναμε, το λιμάνι Αγιοκάμπου με τα λάθη του, το βασικότερο που έγινε είναι η αποχέτευση και ο βιολογικός. Ένα πολύ σπουδαίο έργο είναι ότι εξασφαλίσαμε για την επόμενη 25ετία νερό, που το θεωρούμε αυτονόητο. Αυτές είναι οι βασικές υποδομές που έγιναν στην περιοχή. Σ΄ αυτό που όμως υστερούμε είναι ότι δεν έχουμε τις πολεοδομικές μας μελέτες, τις πράξεις εφαρμογής για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να γίνει στην περιοχή. Και όσο αργούμε αυτό είναι σε βάρος του φυσικού μας περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, διότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τον τρόπο που χτίζουμε, καταπατάμε και σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους.

* Εν κατακλείδι άλλαξες την αυτοδιοίκηση ή εκείνη σε άλλαξε;

- Υπήρξαν αλληλεπιδράσεις. Κάτι που άλλαξα στην αυτοδιοίκηση ήταν όταν συζητούσαμε τον Καποδίστρια και ήμουν εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσωπώντας τους μικρούς καποδιστριακούς δήμους, και συζητούσαμε για το νομοσχέδιο είχα επιμείνει πάρα πολύ και πέρασε ότι τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να ονομαστούν Τοπικές Κοινότητες, διότι ο Έλληνας είναι συνδεδεμένος με την κοινότητά του και ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια ενδοδημοτική αποκέντρωση, που πολεμήθηκε πάρα πολύ από συναδέλφους μου. Διότι εμείς οι δήμαρχοι θέλουμε να έχουμε μια αποκέντρωση από την Αθήνα, το κράτος, τα υπουργεία προς τους δήμους αλλά εμείς να μην δώσουμε τίποτε στους προέδρους, τους αντιδημάρχους ή σε άλλα όργανα που διοικούν. Αυτό που λέει σήμερα ο Κλεισθένης το έλεγε και ο Καλλικράτης, ότι δηλαδή οι Κοινότητες μπορούν να κάνουν προϋπολογισμούς, ανεξάρτητα αν δεν βγήκαν τα Προεδρικά Διατάγματα, οι Υπουργικές Αποφάσεις. Δεν υπήρχαν και τα χρήματα για να γίνει και δεν υπάρχει η διοικητική δομή για να στηρίξει άλλους προϋπολογισμούς. Γι’ αυτά επέμενα πάρα πολύ και ως έννοιες πέρασαν. Νομίζω και στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων έχω μια πάγια θέση και την επικοινωνώ σε όλη την Ελλάδα. Αλλά με άλλαξε και εμένα η αυτοδιοίκηση. Έγινα καταρχήν πιο διαλλακτικός και άρχισα να βλέπω τα πράγματα πιο συλλογικά. Έκανα πολλούς φίλους, πολλές συνεργασίες και είδα ότι όταν υπάρχει κοινή στόχευση, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass