Θεραπεία κατά περίπτωση λόγω του κορονοϊού

ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ 251 ΓΝΑ ΝΙΚΟΣ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΗΣ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2020 19:30

Αν και οι ογκολογικοί ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ενεργό θεραπεία, θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, παρόλα αυτά πρέπει να λαμβάνουν τις θεραπείες τους στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα τηρώντας τα μέτρα προστασίας και σωματικής υγιεινής, συστήνει την παρούσα χρονική περίοδο ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας κ. Νίκος Κεντεποζίδης.

Ο Λαρισαίος ογκολόγος με αφορμή τη ραγδαία διάδοση του κορονοϊού και στην Ελλάδα σε συνέντευξή του στην "Ε" αναφέρεται στους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ογκολογικούς ασθενείς, μια από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και δίνει οδηγίες και κατευθύνσεις για τη θεραπευτική τους αγωγή, ενώ αναφέρεται στα νεότερα δεδομένα στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και στις δυνατότητες που παρέχει η εγκατάσταση περισσότερων απεικονιστικών μηχανημάτων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης μιλά για τη συνεργασία του με τη Σύγχρονη Πολυκλινική και την ευκαιρία που του παρέχει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Λάρισα με την Ογκολογική του Ομάδα, υπηρεσίες που αφορούν "ολιστική ιατρική και ανθρώπινη αντιμετώπιση", θεωρεί λογικό ο τομέας της Ογκολογίας να προσελκύει το ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδύσεων όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά πανελλαδικά και χαρακτηρίζει φιλόδοξη την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κατασκευή και λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα.

 

* Κύριε διευθυντά, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί καινούρια όπλα στη φαρέτρα της ιατρικής κοινότητας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα και τι καινούριο πρέπει να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον;

- Για πολλά χρόνια, το άκουσμα και μόνο της διάγνωσης μίας κακοήθειας στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ισοδυναμούσε με μία άσχημη κατάληξη. Ευτυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, στην Ογκολογία πολλά όπλα έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των Ογκολόγων και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του συνόλου των κακοηθειών. Πολλά νέα φάρμακα έχουν πάρει έγκριση πράγμα που έχει ως συνέπεια σε πολλά νοσήματα να έχει αλλάξει η φυσική πορεία της νόσου, να έχει αυξηθεί η μέση επιβίωση των ογκολογικών ασθενών και πολλές κακοήθειες που παλιά θεωρούνταν μη θεραπεύσιμες, πλέον να έχουν καταστεί χρόνια νοσήματα. Αυτό έχει επιτευχθεί με την εισαγωγή στην καθημερινή κλινική πράξη της ανοσοθεραπείας και των στοχευμένων θεραπειών που χορηγούνται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες μπορούν να παρέχουν σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών μακροχρόνια ύφεση της νόσου, ενώ στερούνται της κλασικής τοξικότητας της χημειοθεραπείας και μπορεί να γίνονται καλύτερα ανεκτές από τους ασθενείς. Μάλιστα οι συνδυασμοί πλέον ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων μεταξύ τους αλλά και με τις κλασικές χημειοθεραπείες και την ακτινοθεραπεία δίνουν πολλές υποσχέσεις για το προσεχές μέλλον, ακόμα και σε νοσήματα με κακή επιβίωση.

Η συνεχής εκπαίδευση στη διαχείριση των τοξικοτήτων των νέων φαρμάκων είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας των νέων φαρμάκων όσο και για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ η εξεύρεση των κατάλληλων βιοδεικτών αποτελεί αντικείμενο μελέτης, ώστε πλεον να μιλάμε για εξατομικευμένη θεραπεία.

 

* Η ανάπτυξη των απεικονιστικών μηχανημάτων pet-scan με εγκατάστασή τους σε περισσότερα νοσοκομεία θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής ιδιαίτερα στις δύσκολες περιπτώσεις καρκίνων;

- Η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων. Κομβικής σημασίας στη διάγνωση και σταδιοποίηση των κακοηθειών είναι ο ρόλος του Ακτινολόγου. Προς αυτή την κατεύθυνση μόνο θετική μπορεί να είναι η εγκατάσταση μηχανημάτων pet-ct σε όλο και περισσότερα νοσοκομεία. Η pet scan είναι μία σύγχρονος μέθοδος απεικόνισης, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της λειτουργικής απεικόνισης της PET (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων) με τη λεπτομερή μορφολογική απεικόνιση της αξονικής τομογραφίας και προσφέρει ασφαλέστερη διάγνωση, ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει διαγνωστικό πρόβλημα με τις συμβατικές απεικονιστικές μεθόδους, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες στον Ογκολόγο στη λήψη της καλύτερης θεραπευτικής απόφασης για τον ασθενή.

 

* Με αφορμή την πανδημία και τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κορονοϊός στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποιες οδηγίες και κατευθύνσεις δίνετε στους καρκινοπαθείς; Πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής;

- Το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, μιας και ο κορονοϊός έχει χαρακτηρισθεί από τον ΠΟΥ ως πανδημία. Αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι Ογκολογικοί ασθενείς.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Ογκολογική Κοινότητα (American Society of Clinical Oncology- ASCO) εξέδωσε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για τους ασθενείς με νεοπλασίες. Χωρίς να υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα φαίνεται ότι σε Ογκολογικούς ασθενείς δεν έχει ένδειξη η προφυλακτική αντιιική θεραπεία. Σε ασθενείς οι οποίοι κάνουν θεραπεία (ΧΜΘ, ΑΚΘ, ανοσοθεραπεία), καλό θα ήταν να συνεχίζουν κανονικά τη θεραπεία τους χωρίς διακοπή, καθώς ακόμα και άμεση διακοπή της δεν είναι σίγουρο ότι θα μειώσει το χρονικό διάστημα της ανοσοκαταστολής τους.

Σε ασθενείς με θεραπεία συντήρησης, θα μπορούσε να καθυστερήσει λίγο η θεραπεία τους ή εναλλακτικά θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε όπου είναι δυνατό την ενδοφλέβια θεραπεία με χάπια προκειμένου να μειώσουμε τις επισκέψεις σε νοσοκομεία ή κλινικές. Από προσωπική εμπειρία πάντως, θεωρώ ότι ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ενεργό θεραπεία, θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, παρόλα αυτά όμως πρέπει να λαμβάνουν τις θεραπείες τους στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα τηρώντας τα μέτρα προστασίας και σωματικής υγιεινής.

Αντίθετα, ασθενείς με Ογκολογικό ιστορικό, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία και βρίσκονται σε τακτική Ογκολογική παρακολουθηση, έχουν τον ίδιο κίνδυνο με τον λοιπό πληθυσμό και για τους ασθενείς αυτούς ισχύουν όλα τα μέτρα αυτοπεριορισμού και προστασίας σε οποιαδηποτε μετακίνηση και επαφή τους σε δημόσιους χώρους.

 

* Με την ιδιότητά σας ως διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας ξεκινήσατε συνεργασία με την Πολυκλινική της Λάρισας. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η συνεργασία και ποιες θα είναι οι υπηρεσίες που θα παρέχετε στους Λαρισαίους ασθενείς ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας;

- Η αλήθεια είναι ότι ο κυριότερος παράγοντας στην απόφασή μου να ξεκινήσω τη συνεργασία μου με τη Σύγχρονη Πολυκλινική Λάρισας ήταν η καταγωγή μου από την πόλη της Λάρισας, μίας πόλης στην οποία γεννήθηκα και έζησα μέχρι και τα 18 έτη μου, όταν και έφυγα για τις σπουδές μου και τη μετέπειτα καριέρα μου. Πάντα όμως στο μυαλό μου είχα ότι θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω στην πόλη μου και να βοηθήσω ογκολογικά τους συμπολίτες μου και να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην αντιμετώπιση των Ογκολογικών ασθενών στην ευρύτερη περιφέρεια.

Αυτή λοιπόν την ευκαιρία μού την προσέφερε η Σύγχρονη Πολυκλινική, μία Κλινική κόσμημα για την πόλη της Λάρισας. Με την Ογκολογική μου ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τον επίσης Λαρισαίο παθολόγο - ογκολόγο κ. Ιωάννη Λίτο καθώς και από εξαίρετους συναδέλφους παθολόγους και λοιπών ειδικοτήτων, προσπαθούμε σε καθημερινή βάση να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, όσο και στο τμήμα χημειοθεραπείας. Νεότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ανοσοθεραπείες και συνδυασμοί αυτών εφαρμόζονται στην κλινική πράξη έχοντας ως στόχο το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή προσφέροντάς του ολιστική ιατρική και ανθρώπινη αντιμετώπιση.

 

* Με αφορμή αυτή τη συνεργασία εκτιμάτε ότι υπάρχει ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει σε δομές του τομέα της Ογκολογίας προκειμένου να βελτιωθεί η συνολική αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας;

- Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας έχει μεγάλη ανάγκη υποστήριξης των Ογκολογικών ασθενών. Με δεδομένα τα προβλήματα του δημόσιου τομέα, ο ιδιωτικός έρχεται να παίξει έναν επικουρικό ρόλο με στόχο πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον Ογκολογικό ασθενή. Οπότε είναι λογικό ο τομέας της Ογκολογίας να προσελκύει το ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδύσεων όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά πανελλαδικά.

 

* Πώς σχολιάζετε την κατάθεση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μια ιδιαιτέρως φιλόδοξης πρότασης για την κατασκευή και λειτουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα;

- Πραγματικά αποτελεί μία ιδιαίτερα φιλόδοξη πρόταση η κατασκευή και λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα. Προσωπικά, θεωρώ ότι οποιαδήποτε κίνηση, η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών στον Ογκολογικό ασθενή, είναι καλοδεχούμενη και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass