Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Διεκδικούμε επιπλέον κονδύλια για τον Δήμο Τεμπών

ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2020 21:00

Μειώσεις στα τιμολόγια νερού σε κοινότητες του Δήμου Τεμπών, αναγγέλλει ο δήμαρχος Γιώργος Μανώλης, καθώς παραδέχεται ότι «η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ για κάποιες κοινότητες δεν είναι δίκαιη».

«Υποσχεθήκαμε ότι θα το διορθώσουμε και σύντομα θα το κάνουμε πράξη», σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Ε», σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στη συνέντευξή του δίνει έμφαση στον τομέα των έργων, σημειώνοντας ότι αφενός ο Δήμος διεκδικεί χρηματοδοτήσεις μέσω της Περιφέρειας και των Υπουργείων και αφετέρου ετοιμάζεται για να εντάξει δεκάδες έργα στο νέο φιλόδοξο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης».
Ο κ. Μανώλης δηλώνει επίσης ότι ως δημοτική αρχή συνεχίζει την προσπάθεια κατασκευής ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού, θεωρώντας ωστόσο ότι «δεν είναι δίκαιο για ένα έργο που δεν έχει λυθεί επί μία δεκαετία και πλέον να επιρρίπτονται από κάποιους ευθύνες εγκατάλειψής του σε δημοτική αρχή λιγότερο των δώδεκα μηνών».
Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών, ο κ. Μανώλης επισημαίνει: «Θα πράξουμε το αυτονόητο, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής», για την οποία όμως αφήνει αιχμή λέγοντας: «Το πρόβλημα σ’ αυτό το έργο ήταν οι φιλόδοξες παρουσιάσεις και οι ατέρμονες συζητήσεις με αποτέλεσμα η όλη και η όποια προσπάθεια να ξοδεύεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα».

* Kύριε δήμαρχε, εκλεγήκατε από την πρώτη Κυριακή αποκτώντας έτσι απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας βοήθησε αυτό στην άσκηση της έως τώρα πολιτικής σας; Σας επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες;
-Κύριε Τσόλα, καθ’ ομολογία η εκλογή του συνδυασμού μας, από την πρώτη Κυριακή, ήταν αναμενόμενη. Όμως για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα αγωνιστήκαμε ως αντιπολίτευση επί μια πενταετία με σοβαρότητα, με προτάσεις, με ιδέες, με συναινετική συμπεριφορά, με παρουσία μας σε όλες σχεδόν τις τοπικές εκδηλώσεις, κοντά στους δημότες, με ενεργή συμπαράσταση στις δράσεις και τις επιδιώξεις τους και έτσι συνεχίζουμε. Η απόλυτη πλειοψηφία που έχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο μας δίνει τη δυνατότητα να ασκούμε με μεγαλύτερη «άνεση» την πολιτική μας, χωρίς όμως αυτό να το χρησιμοποιούμε με ρεβανσισμό, επιδιώκουμε τη συναίνεση όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί θεωρούμε ότι κοινός στόχος όλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, είναι το καλό του τόπου μας.
Για εμάς η απόλυτη πλειοψηφία δεν είναι θέμα ευθύνης, είναι θέμα εμπιστοσύνης στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε με συνέπεια, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να είμαι αντάξιος της εμπιστοσύνης των δημοτών μου.

* Στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις περιλαμβάνονταν η μη επιβολή φόρων και τελών, νέα φορολογική πολιτική στη ΔΕΥΑΤ, νοικοκύρεμα στα οικονομικά. Επίσης, η διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων για έργα από την κεντρική κυβέρνηση, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την Περιφέρεια, καθαριότητα κ.ά.. Πόσο συνεπείς μείνατε σε αυτή την πολιτική;
- Πράγματι στον προεκλογικό μας αγώνα, αναφερόμασταν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών και φυσικά της ΔΕΥΑ. Παραλάβαμε μια επιχείρηση με μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, με χρέη εκατομμυρίων και πολλά οργανωτικά και δομικά προβλήματα. Μετά από δώδεκα περίπου μήνες ανάληψης της ευθύνης της ΔΕΥΑ, καταφέραμε να μη δημιουργήσουμε επιπλέον οφειλές, να έχουμε ικανοποιητικό ταμειακό υπόλοιπο, να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα των παλαιών οφειλών και να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας, για μη αύξηση των τελών ύδρευσης και άρδευσης, όπως φυσικά και στους άλλους δημοτικούς φόρους.
Θέλω να σταθώ σε αυτό το σημείο και να τονίσω ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ για κάποιες κοινότητες δεν είναι δίκαιη. Αυτό υποσχεθήκαμε ότι θα το διορθώσουμε και σύντομα θα το κάνουμε πράξη. Πρώτα όμως πρέπει να βάλουμε γερά θεμέλια για να χτίσουμε στέρεο οικοδόμημα. Δεν μας ενδιαφέρουν κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά δράσεις με αποτέλεσμα.
Στο τομέα των έργων φυσικά και διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις μέσω της Περιφέρειας και των Υπουργείων και συγχρόνως ετοιμαζόμαστε για να εντάξουμε δεκάδες έργα στο νέο φιλόδοξο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», άλλα και μέσω ΕΣΠΑ, συνεργαζόμενοι με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, ο οποίος είναι δίπλα μας και δίνει πάντα τις ευνοϊκότερες λύσεις, για το κάλο των δημοτών μας.
* Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε θέσει ως έναν από τους βασικούς της στόχους την ανάπτυξη της Κοιλάδας των Τεμπών, μέσω ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου. Πήρατε τη σκυτάλη και συνεχίζετε στην ίδια κατεύθυνση ή έχετε αποφασίσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα δράσης;
- Για το έργο της ανάδειξης της Κοιλάδας των Τεμπών θα πράξουμε το αυτονόητο, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά όμως με πιο προσγειωμένο και ρεαλιστικό τρόπο. Καταβάλλουμε έντονες και συστηματικές προσπάθειες για την υπογραφή της σύμβασης από την τεχνική εταιρεία, σύνταξης μελέτης του έργου και πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη. Το πρόβλημα σ’ αυτό το έργο ήταν οι φιλόδοξες παρουσιάσεις και οι ατέρμονες συζητήσεις με αποτέλεσμα η όλη και η όποια προσπάθεια να ξοδεύεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα φυσικά.
 * Τι γίνεται με τα προβλήματα της καθημερινότητας και κυρίως αυτά της καθαριότητας και αποκομιδής; Ειδικά το καλοκαίρι στα παράλια, το πρόβλημα οξύνεται και τα παράπονα αυξάνονται. Ποια είναι η απάντησή σας;
- Δίνουμε μεγάλη σημασία και βαρύτητα στην καθημερινότητα και προσπαθούμε να διατηρήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την αποκομιδή απορριμμάτων, τον ηλεκτροφωτισμό, τους κοινόχρηστους χώρους, τις πλατείες, τα άλση, την οδική και αγροτική οδοποιία, την ύδρευση, την άρδευση κ.α. στη «μάχη» αυτή έχουμε συμπαραστάτες τους προέδρους των Κοινοτήτων στοχεύοντας όλοι μαζί σε καλύτερα αποτελέσματα.
Ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων, θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. Ένα από τα σημαντικά βήματα είναι η αγορά, από ίδια έσοδα, 320 κάδων οικιακών απορριμμάτων, η λειτουργία του πλυντηρίου κάδων και η προμήθεια καινούριου απορριμματοφόρου. Παράλληλα, πυκνώσαμε και το σύστημα ανακύκλωσης με 30 νέους μπλε κάδους. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δίνουν καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε όλες οι κοινότητες να είναι καθαρές και νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω γι’ αυτή τους την προσπάθεια. Τέλος, καλώ και τους δημότες και επισκέπτες να συνδράμουν στην προσπάθειά μας, γιατί χωρίς τη συνεργασία όλων, όλες οι προσπάθειές μας πάνε χαμένες και κάτι τέτοιο δεν αξίζει στον τόπο μας.

* Εν μέσω της πανδημίας, τα πράγματα είναι δύσκολα για τα τουριστικά θέρετρα του Δήμου Τεμπών. Με ποιους τρόπους στηρίζετε τους επαγγελματίες της περιοχής και μέσω αυτών το τουριστικό της προϊόν;
- Το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερο. Έτσι, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή και προχωρήσαμε συντονισμένα και έγκαιρα σε παρεμβάσεις των υποδομών και δημιουργήσαμε συνθήκες καλύτερης διαμονής στους παραθεριστές και επισκέπτες της παραλίας, αλλά και των όμορφων ορεινών χωριών μας.
Καθαρίσαμε την παραλία, παρέχουμε ποιοτική και ποσοτική επάρκεια νερού ύδρευσης, πραγματοποιούμε την αποκομιδή των απορριμμάτων με τον καλύτερο τρόπο, τελειώσαμε την κοπή χόρτων στους κεντρικούς δρόμους, πραγματοποιήσαμε έγκαιρα προγραμματισμό επέμβασης κουνοποκτονίας, διασφαλίσαμε την εύρυθμη λειτουργία του Ιατρείου Μεσαγγάλων, το οποίο από 11 Ιουλίου έως και 16 Αυγούστου τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, αποκαταστήσαμε τον ηλεκτροφωτισμό σε μέρος του παραλιακού δρόμου, ασφαλτοστρώσαμε δρόμους όπου διαμένουν ΑμεΑ, διαγραμμίσαμε τους κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους για πιο ασφαλή χρήση από τους μετακινούμενους και τέλος προσλάβαμε για τρεις μήνες τρεις ναυαγοσώστες διασφαλίζοντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ασφάλεια των λουομένων.
Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με όλους τους φορείς του τουρισμού, πορευόμαστε συγκροτημένα και με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.

* Ένα άλλο θέμα που «καίει» είναι ο ημικόμβος Ραψάνης - Πυργετού. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι το θέμα έχει αφεθεί από τη δημοτική αρχή. Είναι έτσι και αν όχι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και πότε περιμένετε αποτελέσματα;
- Φυσικά και δεν έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια κατασκευής ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού. Δεν είναι όμως δίκαιο για ένα έργο που δεν έχει λυθεί επί μία δεκαετία και πλέον να επιρρίπτουμε ευθύνες εγκατάλειψής του σε δημοτική αρχή μόλις δώδεκα μηνών. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο υπουργό αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να ενημερωθούμε για την πορεία του έργου. Διαπιστώσαμε όμως, ότι η κοινοπραξία δεν έχει παραδώσει ακόμη και σήμερα τη μελέτη του ολοκληρωμένου κόμβου. Αναδεικνύουμε λοιπόν, την αναγκαιότητα του έργου και πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση για την υλοποίησή του. Δεν πρέπει η όποια προσπάθεια να πραγματοποιείται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως γινόταν μέχρι χθες. Συνιστώ υπομονή και επιμονή απ’ όλους μας.

* Μια ξεχασμένη υπόθεση: Ο προαστιακός σιδηρόδρομος και η δημιουργία σταθμού. Ποια είναι η προσέγγιση του θέματος από τη δημοτική αρχή; Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;
- Για μας δεν θεωρήθηκε ποτέ ξεχασμένη υπόθεση. Έχοντας τη διαβεβαίωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι η μελέτη είναι έτοιμη και σύντομα δημοπρατείται η κατασκευή του, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, απευθυνθήκαμε στον διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Σπηλιόπουλο, για να μας ενημερώσει για το συγκεκριμένο έργο και η απάντησή του ήταν η εξής: «Αναφορικά με το ενδεχόμενο κατασκευής στάσης προαστιακού στην Ιτέα του Δήμου Τεμπών, σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΣΕ, καθώς έχει καταστεί και θα λειτουργήσει μελλοντικά η στάση Ευαγγελισμού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από την Ιτέα». Τα συμπεράσματα λοιπόν, δικά σας.

Συνέντευξη στον Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass