Αχιλλέας Γκίκας: Ο ιός είναι πάντα εδώ και δεν αστειεύεται!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΗΧΗΡΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2020 21:00

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Ηχηρή έκκληση προς τον κόσμο και κυρίως προς τη νεολαία για αυστηρή και πιστή τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, απευθύνει μέσα από την «Ε» και Μ.Μ.Ε. της Κρήτης και όχι μόνο ο Ελασσονίτης καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος κ. Αχιλλέας Γκίκας, με φόντο την ανησυχητική έξαρση του ιού και τον «κόκκινο» συναγερμό που έχει σημάνει για τα καλά, προκειμένου να συγκρατηθεί η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.


Ο λοιμωξιολόγος κ. Γκίκας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα εγχώρια κρούσματα που συνοδεύθηκαν από το άνοιγμα του τουρισμού, με εμφανώς καλύτερη και ελεγχόμενη εικόνα στις πύλες εισόδου.
Σύμφωνα με τον Ελασσονίτη επιστήμονα, που μεγάλωσε στην Ελασσόνα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χαλάρωση και στην κόπωση του κόσμου, στη μη τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πολιτών, σε χώρους διασκέδασης, σε πανηγύρια, γάμους, πάρτι και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
«Ο ιός δεν αστειεύεται. Η αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε την πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα, ενώ τυχόν περαιτέρω αύξηση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ θα δοκιμάσει τις αντοχές των Μονάδων Υγείας, των νοσοκομείων και των Μ.Ε.Θ., καθώς θα απαιτηθεί η νοσηλεία περισσοτέρων συμπολιτών μας», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Αχ. Γκίκας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της καθολικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας.
«Υπάρχουν και πιο σκληρά μέτρα στο τραπέζι, αν τα πράγματα ξεφύγουν. Πρέπει να δώσουμε όλη τη δέουσα προσοχή, για να ανοίξουν με άνεση τα σχολεία και τα πανεπιστήμια το φθινόπωρο. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, όπου μαζί με τον κορονοϊό θα έχουμε και τις ιώσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας και κυρίως:
- Η χρήση μάσκας.
-Η τήρηση των αποστάσεων.
-Η ατομική καθαριότητα και υγιεινή.
-Να μην υπερβαίνουν τα εκατό, τα άτομα που συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Τέλος, ο κ. Γκίκας έκανε έκκληση στους νέους, οι οποίοι δείχνουν μια μεγάλη χαλάρωση απέναντι στον κορονοϊό και στις υποδείξεις των ειδικών. «Οι νέοι πρέπει να αναλάβουν τις μεγάλες τους ευθύνες απέναντι στους μεγαλύτερους. Η λογική λέει: Προστατεύω τον εαυτό μου, προστατεύω και τους άλλους», υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
«Σταχυολογώντας» από τα όσα, ανάμεσα στα άλλα, με αμεσότητα «κατέθεσε» ο κ. Γκίκας:
«Μας ανησυχούν οι συναθροίσεις, η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η χαλάρωση των ανθρώπων που νόμιζαν ή νομίζουν πως πέρασε ο ιός και ξαναεπανήλθαμε στην κανονικότητα. Όμως δεν είναι έτσι… ο ιός είναι πάντα εδώ!
Βλέπουμε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, σε όλον τον κόσμο πως οι δείκτες έχουν πάρει την ανιούσα, οπότε το πρόβλημα υπάρχει. Πρέπει να υπάρξει μία συνέχεια και μία συνέπεια στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας.
Υπάρχει μία αλλιώτικη εικόνα από αυτό που περιμέναμε… ενώ περιμέναμε να έρθει από τον τουρισμό η αύξηση των κρουσμάτων, δεν ήρθε. Ήρθε από εσωτερική ανακατάταξη των εστιών του ιού και αύξηση της μεταδοτικότητας. Ήταν λιγάκι ανορθόδοξο σε αυτό που περιμέναμε.

ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ
Οι άνθρωποι χαλάρωσαν. Τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου κανείς δεν φορούσε μάσκα ούτε στον δρόμο, ούτε στις συναθροίσεις. Έγιναν πάρτι, πανηγύρια, γάμοι, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις με πολύ κόσμο.
Ο ιός δεν αστειεύεται, μεταδίδεται και αυτή είναι η δουλειά του, να μεταδίδεται!
Νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση είναι να αποκτήσουμε τις συνήθειες να φοράμε μάσκα, εγώ θα ’λεγα παντού, ακόμα και στον δρόμο.
Η παραπέρα εξάπλωση θα φέρει αύξηση των εισροών στα νοσοκομεία, αύξηση των ανθρώπων που είναι στις Μ.Ε.Θ., μπλοκάρισμα των μονάδων… αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο και ελπίζω να μην φθάσουμε έως εκεί.
Υπάρχουν εργαλεία για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ένα από τα κυριότερα είναι να συνεννοείται η πολιτεία με τους πολίτες.
Τα χέρια, το αντισηπτικό, η μάσκα σταθεροποιούν το σύστημα και πάμε καλύτερα. Πρέπει να περάσει ο Αύγουστος, να μπούμε στον Σεπτέμβριο, να μπορέσουμε με άνεση να ανοίξουμε τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμιά μας και να προχωρήσουμε προς τον χειμώνα, όπου εκεί θα έχουμε να λύσουμε μια πιο δύσκολη άσκηση. Θα μπουν και άλλες ιώσεις και εκεί θα έχουμε πρόβλημα πως θα ανιχνεύσουμε αυτή από τις άλλες.
Αν κάνουμε αυτά με την υγιεινή των χεριών, τις μάσκες, μικρός αριθμός ατόμων στις συναθροίσεις, αποστάσεις, θα επαρκέσει.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΤΙ ΜΕΤΡΩΝ
Υπάρχουν πιο σκληρά και ακόμη πιο σκληρά μέτρα, αλλά όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα ακυρώνονται γιατί ο κόσμος κουράζεται. Ειλικρινά, δεν θέλουμε νέα σκληρά μέτρα, αλλά θέλουμε συνεργασία. Για παράδειγμα… δεν μπορείς να μπαίνεις μέσα στο νοσοκομείο και να μην φορούν μάσκα όλοι μα όλοι! Δεν επιτρέπεται αυτό. Ευτυχώς, πια υπάρχει μια καλή συμμόρφωση με τη μάσκα.
Υπάρχει ο ιός, ο οποίος κυκλοφορεί και άμα δεν βάλουμε τις μάσκες, ξεχάσουμε την υγιεινή των χεριών, τις αποστάσεις, αυτός θα συνεχίσει να υπάρχει.
Εκείνο που βλέπουμε είναι μια μετατόπιση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που μπαίνουν στο νοσοκομείο ή που είναι θετικοί προς τις μικρότερες ηλικίες. Το ζητούμενο είναι να μην εξαπλωθεί ο ιός.
Είναι θέμα λίγων ημερών για να ξεφύγει ή να μην ξεφύγει η κατάσταση. Είμαστε αυστηροί στα μέτρα που αποφασίσαμε.
Είναι σημαντικές αυτές οι μέρες για να μην ξεφύγει η κατάσταση.  Οι λέξεις πανηγύρι, γάμος, βάπτιση, λιτανεία ή μη λιτανεία, συγκεντρώσεις, είναι δικές μας ονομασίες. Η ονομασία που καταλαβαίνει ο κορονοϊός είναι συνάθροιση ή μη συνάθροιση. Και αν έχει συνάθροιση αρχίζει και μεταδίδεται. Ο κορονοϊός ξέρει πως εάν μαζευτούν πολλά άτομα στον ίδιο χώρο… αρχίζει και κάνει πάρτι.
Μας δίνεται μικρό χρονικό περιθώριο να «βάλουμε μυαλό». Χωρίς μάσκες και αποστάσεις, χωρίς υγιεινή των χεριών, χωρίς συνθήκες απόστασης, θα έχουμε πολύ ισχυρότερες αναταράξεις στο σύστημα και βέβαια καινούρια μέτρα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Η ζωή είναι δική τους. Έχουν πολλά καλοκαίρια να ζήσουν και να χαρούν και έχουν πολλές δραστηριότητες να κάνουν στη ζωή τους. Αλλά όταν τελειώνει το πάρτι το βραδινό, μετά πρέπει να πάνε σπίτι τους και εκεί είναι ο μπαμπάς που έχει ζάχαρο, ο παππούς που έχει πίεση, η μαμά που έχει πρόβλημα… τι θα γίνει με αυτούς; Αναλαμβάνουν λοιπόν πολύ βαριές ευθύνες!
Πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας: ωραία είναι να γλεντάμε, θα γλεντήσουμε και του χρόνου και ίσως και τα Χριστούγεννα εάν είμαστε πιο άνετοι, αλλά τώρα μαζευτείτε λίγο βρε παιδιά, κάντε ένα παρεάκι μικρό δικό σας και πάτε μόνο εσείς…
Για την προστασία της μάσκας: Να ξέρετε ότι όταν και οι δύο φορούν μάσκα και είναι απέναντι, ακόμη και στο μισό μέτρο, η μεταδοτικότητα είναι μηδέν! Επαναλαμβάνω, μηδέν! Υπάρχουν μελέτες για αυτό. Απολύμανση, υγιεινή χεριών, μάσκες, αποστάσεις θεωρούνται  δεδομένες στην καθημερινότητά μας και πρέπει να μπουν στην «κουλτούρα» όλων, γιατί όλος αυτός ο αιώνας θα είναι τέτοιος. Πρέπει να μπούμε στη λογική του «προστατεύομαι εγώ ο ίδιος, προστατεύω και τον εαυτό μου και τους άλλους».
Το τρίπτυχο: απολύμανση, μάσκα, αποστάσεις πρέπει να γίνουν η καθημερινότητά μας. Με αυτά να ξεκινάμε τη μέρα μας και μετά να ασχολούμαστε με τις δράσεις της μέρας μας.
Ελπίζω, όλοι να καταλάβουν τις κρίσιμες μέρες που ζούμε και το τι πρέπει να κάνουν, ο καθένας ξεχωριστά».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Λίγα λόγια για τον Ελασσονίτη επιστήμονα, που χτυπά το δικό του «καμπανάκι» για τον κορονοϊό:
Ο καθηγητής κ. Αχιλλέας Γκίκας τελείωσε το Γυμνάσιο στην Ελασσόνα και συνέχισε το «ταξίδι» του στην Ιατρική επιστήμη. Γιος του Ηλία Γκίκα (θήτευσε στο Δημόσιο Ταμείο Ελασσόνας) και της Βιολέτας Μαντζιώκα, έζησε για αρκετά χρόνια στην Ελασσόνα, με την οποία διατηρεί έως και σήμερα ισχυρούς συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, έχοντας φίλους και συγγενείς στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του νομού Λάρισας. Όταν το επιτρέπουν οι ποικίλες και αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις στην Κρήτη επισκέπτεται την Ελασσόνα, όπου μεγάλωσε, προκειμένου να συναντήσει οικεία του πρόσωπα και να «ανασκαλίσει» τις παιδικές και εφηβικές του μνήμες. Παντρεμένος και πατέρας μίας κόρης.
Ο Αχιλλέας Γκίκας είναι καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατέχει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στις Λοιμώξεις και την Τροπική Ιατρική στα Νοσοκομεία Pitie-Salpetriere και Bichat-Claude-Bernard στο Παρίσι (1986-90) και έλαβε το Diplome Interuniversitaire de Strategie Globale en Hygiene Hospitaliere από το Πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon1 και το Ινστιτούτο Merieux (1993). Παρακολούθησε το «Cours de l ‘Institute Pasteur» και έλαβε το «Πιστοποιητικό της Τροπικής Μικροβιολογίας (1994).
Εργάζεται στην Κρήτη από το 1990 και σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Παθολογίας – Λοιμώξεων και της Μονάδας Ελέγχου Μόλυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Επίσης, είναι επικεφαλής του εργαστηρίου Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας εργασίας ESCAR / ESCMID (2008-11), συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμώξεων στο Υπουργείο Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2011 και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την επιτήρηση και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο ΕΚΠΕΝ (2010-13)). Ήταν μέλος της πρώτης διευθύνουσας επιτροπής της EUCIC / ESCMID (2014). Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει περισσότερα από 120 άρθρα και είναι προσκεκλημένος 80 διαλέξεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και πάνω από 2.500 αναφορές.
Από τις αρχές του Ιουλίου του 2020, μετά από επίσημη πρόσκληση του υπουργού Υγείας Βασ. Κικίλια, ο Ελασσονίτης – Κρητικός επιστήμονας συμμετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καταθέτοντας και αυτός με τη σειρά του την επιστημονική του κατάρτιση και εμπειρία.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χαράζει ουσιαστικά τις γραμμές αντιμετώπισης διαχείρισης των κρουσμάτων σε όλη την Ελληνική επικράτεια και σε αυτή συμμετέχουν ξεχωριστοί επιστήμονες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass