ΒΑΝΑ ΧΛΙΑΠΗ-ΓΚΟΥΝΙΑΡΟΥΔΗ:

Να στρατευθούμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος

- Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ - «ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ...» ΔΗΛΩΝΕΙ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2020 21:00

Πρόκληση και στοίχημα, να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για ένα καθαρό περιβάλλον, αποτελεί σήμερα για τον Δήμο Κιλελέρ η πρωτιά που κατέχει έναντι όλων των υπόλοιπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έκθεσης απορριμμάτων - αποβλήτων συσκευασιών του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) του Α’ εξαμήνου του 2020.

Η πρωτιά δεν κατακτήθηκε τυχαία και δεν ήταν μια σύμπτωση συγκυριών και καταστάσεων. Ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, η οποία μίλησε στην «Ε» για τους νέους υψηλότερους στόχους της, αλλά και τη στρατηγική για την υλοποίησή τους, όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στα οφέλη που θα έχουν από αυτό οι πολίτες.
Όραμά της είναι η μετάβαση προς τη διαχείριση των αποβλήτων με κατεύθυνση την κυκλική οικονομία και πιστεύει ότι «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να είναι καθοριστικός και να υποδηλώνεται ποικιλοτρόπως».

Συγκεκριμένα για τον Δήμο Κιλελέρ η κ. Χλιάπη, ανέφερε: «Ο Δήμος Κιλελέρ ακολουθεί μια στοχευμένη περιβαλλοντική πολιτική η οποία ξεκινάει από τη στήριξη των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και καταλήγει μέχρι την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
Και για του λόγου το αληθές καταγράφω ότι στον Δήμο μας, σεβόμενοι τους περιβαλλοντικούς κανόνες, εκτελούμε σημαντικά έργα οικολογικής πνοής.
Δίνουμε οριστικά λύση στο πρόβλημα της άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας, εμπλουτίζοντας παράλληλα τον υπόγειο υδροφορέα.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες να δημιουργήσουμε εναλλακτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας (βιοαέριο), εργαζόμαστε καθημερινά με στόχο να απαλλάξουμε περαιτέρω το περιβάλλον από τα πάσης φύσεως απορρίμματα (πλαστικά, συσκευασίες φυτοφαρμάκων) που το επιβαρύνουν, συνεχίζουμε την επιτυχημένη πολιτική της ανακύκλωσης και υιοθετούμε κάθε δράση που ρυπαίνει στο ελάχιστο.
Κι όλα αυτά γιατί θεωρούμε ότι έχουμε ευθύνη να στρατευθούμε στην πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του πλανήτη μας. Εμείς, ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα παιδιά μας.
Ας αναλογιστούμε πώς θα μπορέσουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Γιατί σε τελική ανάλυση η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τον πλανήτη και να τον διατηρήσουμε «υγιή» για τις επόμενες γενιές».

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Σύμφωνα με την έκθεση απορριμμάτων - αποβλήτων συσκευασιών του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της ΠΕ Λάρισας του α’ εξαμήνου του 2020 ο Δήμος Κιλελέρ αναδείχτηκε πρώτος και με διαφορά από όλους τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική ποσότητα αποβλήτων συσκευασιών που οδηγήθηκαν από τον Δήμο προς εναλλακτική διαχείριση (διαλογή – ανάκτηση), στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Π.Ε. Λάρισας αυξήθηκε, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, κατά 34,96% ή κατά 118,35 τόνους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αμέσως επόμενος Δήμος αύξησε το ποσοστό των αποβλήτων συσκευασιών κατά 13,97%.
«Ο σημαντικότερος δείκτης αξιολόγησης του Δήμου μας είναι ο δείκτης του ποσοστού εκτροπής αποβλήτων, ο οποίος ανέρχεται πλέον στο 13,35 % μετά την αύξηση του κατά 33,68 %» δήλωσε η κ. Χλιάπη και σημειώνει αναλυτικότερα: «Στον Νομό μας το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9,94 %, ενώ στο σύνολο της χώρας σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων και δε σχετίζεται με τα δημοτικά ανακυκλώσιμα απόβλητα, τα οποία στο σύνολο των Δήμων της χώρας, (σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών), η ποσότητά τους βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό».
Όσον αφορά στον επόμενο στόχο της δήλωσε τα εξής: «Στοχεύουμε στην αύξηση της ανακύκλωσης ακόμη περισσότερο, με ταυτόχρονη μείωση του όγκου των οργανικών απορριμμάτων.
Στόχος είναι να φτάσουμε άμεσα σε ένα ποσοστό εκτροπής της τάξεως του 20%.
Όραμά μας είναι η μετάβαση προς τη διαχείριση των αποβλήτων με κατεύθυνση την κυκλική οικονομία. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία που πρεσβεύει την επαναχρησιμοποίηση, μεταποίηση και αξιοποίηση των προϊόντων, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται στην ταφή. Σαφέστατα αυτό το εγχείρημα απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών, τη συνεργασία με διαφορετικούς φορείς της παραγωγικής αλυσίδας για την ανακύκλωση και την εφαρμογή τεχνικών, οργανωτικών, επικοινωνιακών και ανταποδοτικών εργαλείων».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η κ. Χλιάπη υποστηρίζει ότι η επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα ωφελήσει οικονομικά τους δημότες, καθώς θυμίζει ότι «ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, από το 2021, όσοι Δήμοι εξακολουθούν να διοχετεύουν τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων σε χωματερές αντί για μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ανακύκλωση), θα επιβαρύνονται με το τέλος ταφής, που θα ξεκινάει από 15 ευρώ και μπορεί να αυξηθεί σταδιακά μέχρι τα 35 ευρώ ανά τόνο.
Αυτό το κόστος θα μετακυλίεται στους δημότες. Αντίθετα όσοι Δήμοι εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις ανακύκλωσης, όπως ο Δήμος Κιλελέρ, θα έχουν πρόσθετο οικονομικό όφελος.
Στόχος του μέτρου, όπως καθίσταται προφανές, είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ταφή των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 40% του τέλους ταφής θα πηγαίνει στους Δήμους που πρωτοστατούν στην ανακύκλωση ως επιβράβευση των ενεργειών τους.
Δυστυχώς όμως η χώρα μας είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη κατέχοντας την 24η θέση στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Όταν όλες οι χώρες βρίσκονται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας και αντιμετωπίζουν τα απόβλητα ως εμπορεύματα που έχουν αξία, στη χώρα μας πληρώνουμε για να τα θάψουμε. Γεμίζουμε του χώρους ταφής των απορριμμάτων και αναζητούμε καινούριους. Κι αυτό όταν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού, όπως προανέφερα, δικαιούνται μείωση των συντελεστών τιμολόγησης επί τη βάσει των επιδόσεων στην ανακύκλωση.
Όσο υψηλότερα είναι το ποσοστό ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο, τόσο λιγότερα θα πληρώνει στον ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση του συνόλου των απορριμμάτων του. Κατά συνέπεια κάθε Δήμος έχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσει το ποσοστό της ανακύκλωσης, γιατί μπορεί έτσι να επιτύχει μείωση έως και 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του».

Συνέντευξη στη Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass