Χιλιάδες οι καταγγελίες, αλλά και οι έλεγχοι

Ο Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, Π. ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ, ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (APP) E-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ *ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2021 21:29

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Στο πώς λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή την εποχή του κορονοϊού και κυρίως στην έμφαση που δίνεται για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των καταναλωτών, τόσο στην αγορά, όσο και στο ηλεκτρικό εμπόριο αναφέρεται σε συνέντευξή του στην «Ε», ο γ.γ. κ. Παν. Σταμπουλίδης.
Ο κ. Σταμπουλίδης, υποστηρίζει πως «το κυρωτικό πλαίσιο για την τήρηση των μέτρων Covid-19 είναι ξεκάθαρο για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Αποκαλύπτει πως το τηλεφωνικό κέντρο 1520 που συνήθως υποδέχεται καταγγελίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, «αυτήν την περίοδο κατέγραψε χιλιάδες καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων Covid-19».
Σχετικά με τις απάτες που σημειώνονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τώρα που κορυφώνονται οι παραγγελίες από το διαδίκτυο, ο κ. Σταμπουλίδης τονίζει πως «έχουμε παρέμβει νομοθετικά δίνοντας τα κατάλληλα εργαλεία στον ελεγκτικό μας μηχανισμό, προκείμενου να μπορεί να θέτει σε αναστολή τέτοιους ιστότοπους».
Στο μεταξύ στην Αθήνα η εφαρμογή (app) e-καταναλωτής που αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων), μέσω της οποίας οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς παρακολουθούν καθημερινά τη μέση τιμή πώλησης σε πάνω από 1.400 βασικά αγαθά, χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για τα ραντεβού των πελατών μέσω της μεθόδου click away. «Προγραμματίζουμε εστιασμένη καμπάνα για όλη την επικράτεια, προκειμένου να τη γνωρίσουν και να τη χρησιμοποιήσουν περισσότεροι» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, καθησυχάζει όσους πωλητές λαϊκών αγορών αγωνιούν για τις αλλαγές που έρχονται στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δηλώνοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για να αναβαθμιστούν για πάντα οι λαϊκές αγορές».

Αναλυτικότερα η συζήτηση με τον γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε Σταμπουλίδη, όλο αυτό το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην αγορά για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι αυστηροί κι όπως δείχνουν και τα πρόστιμα που ανακοινώνονται, δυστυχώς οι παραβάσεις είναι αρκετές. Ήταν και αναπόφευκτες;
ΑΠ: Το κυρωτικό πλαίσιο για την τήρηση των μέτρων Covid-19 είναι ξεκάθαρο για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΕΡ: Στην εποχή του κορονοϊού το ηλεκτρονικό εμπόριο μπήκε ξαφνικά αλλά για τα καλά στη ζωή μας. Ωστόσο αρκετοί καταναλωτές ήταν ανενημέρωτοι για αυτήν τη διαδικασία. Με βάση και τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία υπήρξαν πολλές περιπτώσεις παραπλάνησης ή εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού και σε τι περιπτώσεις;
ΑΠ: Η παραπλάνηση είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και όντως στο αχανές «εμπορικό» διαδίκτυο παρεισδύουν πιο εύκολα απατεώνες. Έχουμε επανειλημμένες φορές τονίσει ότι ο μόνος τρόπος να προστατεύουν οι καταναλωτές είναι να ακολουθούν τα βήματα για την αναγνώριση και το προφίλ των προμηθευτών. Ωστόσο, έχουμε παρέμβει νομοθετικά δίνοντας τα κατάλληλα εργαλεία στον ελεγκτικό μας μηχανισμό προκείμενου να μπορεί να θέτει σε αναστολή τους ιστότοπους.

ΕΡ: Η έξαρση των παραγγελιών μέσω διαδικτύου δημιούργησε blackout και στις εταιρείες ταχυμεταφορών (κούριερ). Πώς χειριστήκατε αυτό το πρόβλημα;
ΑΠ: Παρότι οι εταιρίες κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στον όγκο των παραγγελιών με προσλήψεις και επενδύσεις σε εξοπλισμό, παρόλα αυτά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, απαντήσαμε στην πίεση μέσω της θέσπισης της μεθόδου παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) με την οποία αποσυμπιέσαμε τον κλάδο των ταχυμεταφορών, αλλά δώσαμε και λύση στις ανάγκες των πολιτών.

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας που έχετε με τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς;
ΑΠ: Οι απαιτήσεις για την τήρηση των μέτρων Covid-19 ενίσχυσε τη διυπηρεσιακή συνεργασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεκάδες υποθέσεις σε όλη την χώρα. Παράλληλα, όπου διαπιστώνουμε αδυναμίες, ενισχύουμε τα κλιμάκια με δυνάμεις από τις κεντρικές υπηρεσίες ή διεξάγουμε ελέγχους μόνο με αυτές. Σε κάθε περίπτωση καλύπτουμε καθημερινά όλη την επικράτεια, εμπεδώνοντας το αίσθημα ελέγχου και ασφάλειας στους πολίτες.

ΕΡ: Επίσης σε ποιον βαθμό έχει αναπτυχθεί η συνεργασία σας με άλλες επιτροπές προστασίας του Καταναλωτή, όπως αυτή π.χ. της ΕΕΤΕ (τηλεπικοινωνίες);
ΑΠ: Το επίπεδο συνεργασίας είναι ιδιαίτερο υψηλό και έχουμε καταφέρει να λύσουμε δεκάδες ζητήματα που ταλαιπωρούσαν τη διοίκηση και τους πολίτες.ΕΡ: Στη γραμμή καταναλωτή 1520 ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες καταγγελίες που δέχεστε, σε τι ποσοστό επιλύονται οι διαφορές και με ποιον τρόπο;
ΑΠ: Το τηλεφωνικό κέντρο 1520 υποδέχεται κυρίως καταγγελίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αυτή την περίοδο χιλιάδες καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων Covid-19. Η υπηρεσία δεν μεσολαβεί για την επίλυση αλλά διενεργεί έλεγχο και αναλόγως επιβάλλει η μη κυρώσεις. Η διαδικασία της μεσολάβησης πραγματοποιείται από τον Συνήγορο του Καταναλωτή που αποτελεί Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.

ΕΡ: Η εφαρμογή (app) e-καταναλωτής που αναπτύχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά του λιανικού εμπορίου, συμπλήρωσε ήδη τέσσερις μήνες λειτουργίας και αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο, με το οποίο οι καταναλωτές και οι θεσμικοί φορείς της αγοράς παρακολουθούν καθημερινά τη μέση τιμή πώλησης σε πάνω από 1.400 βασικά αγαθά. Στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για τη διαδικασία του click away. Στην περιφέρεια τη γνωρίζει ο κόσμος; Θα κάνετε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης;
ΑΠ: Έχετε δίκιο ότι η χρήση της εφαρμογής γίνεται περισσότερο στα αστικά κέντρα. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό προγραμματίζουμε εστιασμένη καμπάνα για όλη την επικράτεια. Φιλοδοξούμε να το χρησιμοποιήσουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές γιατί πραγματικά είναι μία σύγχρονη, εύχρηστη και ανταποδοτική εφαρμογή που ανήκει στον καθέναν μας.ΕΡ: Οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών είναι ανάστατοι από το νομοσχέδιο που προωθείται για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και κυρίως για την είσοδο εταιρειών και ιδιωτών σε αυτές. Πόσο θα επιμείνετε στη θέση αυτή, ενόψει και της διαβούλευσης που ακολουθεί;
ΑΠ: Θα καταθέσουμε προσεχώς το Σχέδιο Νόμου και να είστε βέβαιοι ότι θα βάζει τάξη σε όλα τα κακώς κείμενα που κρατούσαν «χαμηλά» όσους δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο. Εάν δεν γίνουν τώρα οι μεγάλες παρεμβάσεις θα χαθεί η ευκαιρία για πάντα να αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές και να είστε σίγουροι ότι δεν σκοπεύουμε να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass