ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΙΔΡΥΤΗΣ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΚ ΦΑΡΣΑΛΩΝ κ. ΠΑΝ. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ

Geomiso: Καινοτομία διεθνούς εμβέλειας και με Λαρισαίους

Δημοσίευση: 19 Απρ 2015 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:11

Είναι μια ντουζίνα νέων ανθρώπων και επιστημόνων. Συγκροτούν το Geomiso, που είναι το πρώτο παγκοσμίως πλήρες λογισμικό Ισογεωμετρικής Ανάλυσης. Όλοι Έλληνες ερευνητές, εκ των οποίων οι δύο Λαρισαίοι. Ο ιδρυτής και συντονιστής της ομάδας Παναγιώτης Καρακίτσιος και η ερευνήτρια Σοφία Κορλού, γεννήθηκαν στη Λάρισα και μεγάλωσαν στα Φάρσαλα. Τα μέλη της ομάδας, σε αντίθεση με το ρεύμα της εποχής, όπως τονίζουν, επέλεξαν στην καρδιά της κρίσης, να μείνουν στην Ελλάδα και να εκπονήσουν κατά την πενταετία 2010-2014 έρευνα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τι είναι ακριβώς το Geomiso;

Τα στοιχεία παραχώρησε στην «Ε» ο συντονιστής και συντοπίτης κ. Παν. Καρακίτσος, που εξηγεί: Πρόκειται για κατεξοχήν καινοτομία διεθνούς εμβέλειας πενταετούς έρευνας, η οποία δημιουργήθηκε από πολυμελή ομάδα διακεκριμένων ερευνητών πολιτικών μηχανικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το Geomiso έλαβε πρόσφατα διεθνή διάκριση από τα Ιδρύματα Angelopoulos και Clinton και

παρουσιάστηκε στο όγδοο ετήσιο συνέδριο του Ιδρύματος Clinton,

το οποίο διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Miami στις 6-8 Μαρτίου 2015. Την ομάδα εκπροσώπησαν ο ερευνητής υπολογιστικής μηχανικής Τσαπέτης Δημήτριος και ο ερευνητής υπολογιστικής γεωμετρίας Καραΐσκος Γεώργιος, οι οποίοι γνώρισαν από κοντά τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τη Χίλαρι Κλίντον την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015. Όλα τα έξοδα μετακίνησης (αεροπορικά εισιτήρια), διαμονής στο Miami και προβολής στο συνέδριο καλύφθηκαν από τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

Το λογισμικό θα στηριχθεί περαιτέρω από τα δύο Ιδρύματα τόσο οικονομικά με περαιτέρω κεφάλαια όσο και με δικτύωση. Είναι πολύ σημαντική η στήριξη που έχει προσφέρει το τελευταίο τρίμηνο η κοσμήτορας του Harvard, Holly Sargent. Αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως πλήρες λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης. Πρόκειται για κατεξοχήν καινοτόμο προϊόν, πενταετούς έρευνας (28.835 ώρες καταγεγραμμένης ερευνητικής αφοσίωσης) πολυμελούς ομάδας διακεκριμένων ερευνητών υπολογιστικής μηχανικής και υπολογιστικής γεωμετρίας του Ε.Μ.Π. Απευθύνεται σε μια πολύ δυναμική και απαιτητική παγκόσμια αγορά, αφού σχεδιάζει και μελετά τη συμπεριφορά έργων μηχανολόγου, ναυπηγού, αεροναυπηγού, πολιτικού μηχανικού (ενδεικτικά αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία.

Το Geomiso διαθέτει όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του hitech

καινοτόμου τεχνικού λογισμικού σχεδιασμού και ανάλυσης. Είναι το αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας και το απόσταγμα του κοινού πάθους για επιστημονική διάκριση και αριστεία, καθώς και της αφοσίωσης στο κοινό όραμα για δημιουργική καινοτομία και δυναμική συμβολή στην «αλλαγή των κανόνων» σε παγκόσμιο

επίπεδο. Είναι εξ ορισμού disruptive innovation, που φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά και να διεκδικήσει σύντομα (μέσω της εμπορικής του εκμετάλλευσης) μερίδιο της σχετικής παγκόσμιας αγοράς CAD/CAE (που υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Ως project, έλαβε μέρος και αξιολογήθηκε ως το καλύτερο σε δύο πανελλήνιους και έναν διεθνή διαγωνισμό. Πρώτος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας "ideatree" 2014, Ιούνιος 2014. Πρώτο Βραβείο μεταξύ 194 συμμετοχών. Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νοέμβριος 2014. Αξιολογήθηκε ως το καλύτερο project από την Επιτροπή Αξιολόγησης ΘΕΑ ΕΒΕΑ μεταξύ 149 προτάσεων. Angelopoulos CGIU 2015 Δεκέμβριος 2014. Επιλέχθηκε να είναι ένα από τα 12 projects (μεταξύ συνολικά 227) που θα στηριχθούν από τα Ιδρύματα Angelopoulos και Clinton. Το Geomiso δημιουργήθηκε υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του διακεκριμένου και διεθνούς εμβέλειας καθηγητή ΕΜΠ Παπαδρακάκη Μανόλη.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass