Η αρχαία Περραιβία και το Λιβάδι

Δημοσίευση: 21 Απρ 2016 3:04

 

Του Κώστα Δεληγιάννη

Η εκδρομή την περασμένη Κυριακή των «Θεσσαλών Πολιτών» από κοινού με τον «Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας» στον χώρο της Περραιβικής Τριπολίτιδας και στο ορεινό Λιβάδι, κατέδειξε περίτρανα σε όλους μας τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με το οικοσύστημα του Ολύμπου. Οι αρχαιότητες του Πυθίου μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αζώρου, της Δολίχης και του Σαραντάπορου που συνιστούν το «Δίκτυο της Περραιβικής Τρίπολης», αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του χώρου από αρχαιοτάτων χρόνων και για όλη την βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Η επίσκεψη των χώρων που ετοιμάστηκε από τους δύο συλλόγους σε συμφωνία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (κλασικά και βυζαντινά) ,την οποία ευχαριστούμε και για τη συμμετοχή των εκλεκτών αρχαιολόγων Μίνας Τσιάκα και Άννας Γιαλούρη, επισφραγίστηκε με τις πιο καλές εντυπώσεις για τη μνημειακή, ιστορική αλλά και τοπική σημασία της αρχαίας Περραιβίας.

Η γενικότερη αίσθηση ότι υπάρχουν τόσο εντυπωσιακοί ιστορικοί χώροι «δίπλα» μας που δεν έχουν αναδειχθεί γενικότερα, επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυνατότητες τουριστικής και συνολικά αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής αυτής, που φαίνεται σαν παραμελημένη ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ακριβώς, αυτή η γεωγραφική θέση που φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά για μακρά ιστορική περίοδο στο παρελθόν, με ιστορικές αναφορές για συμμετοχή στα δρώμενα της περιοχής σημαντικών προσωπικοτήτων και αυτοκρατόρων, «περιμένει» από χρόνια τη μέριμνα της πολιτείας για να ενσωματώσει τα προσόντα της στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Προσόντα που επεκτείνονται πέραν της ιστορικής σημασίας της αρχαίας Περραιβίας, στο παραγωγικό και το τοπιακό προφίλ της ευρύτερης περιοχής.

Ανάμεσα στα άλλα το ιστορικό Λιβάδι του Γιωργάκη Ολύμπιου, στα 1200 μέτρα στις πλαγιές του πανέμορφου Ολύμπου, με την εκτεταμένη κτηνοτροφική παραγωγή. Ο γυναικείος συνεταιρισμός του χωριού που μας «τάισε» με τα εκλεκτά εδέσματά του στις εγκαταστάσεις του, και ο εξωραϊστικός σύλλογος που μας ξενάγησε στην αρχαιολογική συλλογή του και στα πανέμορφα ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία του χωριού των 2,5 χιλιάδων κατοίκων του, αποτελούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα μιας κοινωνίας που αγωνίζεται να αναδείξει τη σημασία των ορεινών περιοχών της χώρας.

Το Λιβάδι με τη μακρόχρονη ιστορία του, τόσο κοντά μας, έχει αρκετά καταστήματα διάθεσης των εκλεκτών κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής και γενικότερα παροχής υπηρεσιών.Αποτελεί σταθερή παρακαταθήκη για τη συνδυαστική τουριστική, παραγωγική , πολιτισμική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής και μπορεί να συμβάλει στη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη του οικοσυστήματος του Ολύμπου. Αναμφίβολα, ήταν μια εκδρομή «έκπληξη» για όλους μας που δεν άφησε απλώς καλές εντυπώσεις, αλλά που έδειξε πόσα πράγματα και πόσο κοντά μας, αναμένουν από πολλά χρόνια να δώσουν την «ανάσα» τους στη γενικότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass