ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Χάρηκαν τις ομορφιές της λίμνης Πλαστήρα

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2016 8:43

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοβρύσου, στο πλαίσιο των ανοιξιάτικων δράσεών του, διοργάνωσε με επιτυχία ημερήσια εκδρομή την περασμένη Κυριακή στη λίμνη Πλαστήρα, περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς και τόπος απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του συλλόγου «η πρώτη επίσκεψη ήταν στην Ιερά Μονή Κορώνης, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λίμνης, αφιερωμένη στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης, η οποία ήταν και η αιτία της δημιουργίας της μονής το 1123. Τον 16ο αιώνα, μετά την καταστροφή από σεισμό, ξαναχτίζεται. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, ενώ οι τοιχογραφίες πλούσιες, ακολουθούν την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής η οποία συνδύασε τη δυτική τέχνη με τη βυζαντινή παράδοση. Εκεί φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου και ηγουμένου της Μονής Κορώνης. Η Μονή έχει γράψει σελίδες στην εθνική μας ιστορία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιον της Θεοτόκου) και στις 4 Δεκεμβρίου (Αγίου Σεραφείμ).

Ακολούθησε καφές στην πλαζ Λαμπερού, περιοχή με πανοραμική θέα στη λίμνη και στην οροσειρά των Αγράφων. Επόμενος σταθμός, το φράγμα Πλαστήρα. Το έργο ήταν ιδέα του Νικολάου Πλαστήρα και ολοκληρώθηκε το 1959. Με το φράγμα μήκους 220 μέτρων συγκρατήθηκαν τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού). Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν πόλεις και χωριά του νομού Καρδίτσας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1998 και περιλαμβάνει είδη από τα οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, βότανα, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Έχει έκταση δέκα στρεμμάτων και σκοπός αυτής της περιβαλλοντικής δομής είναι η αξιοποίηση, η ανάδειξη και η προστασία της τοπικής χλωρίδας. Η υποδοχή και η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο της δομής κ. Δημήτρη Παπαντώνη.

Ακολούθησε γεύμα στα Καλύβια Πεζούλας και απογευματινός καφές στο Παυσίλιπο στην Καρδίτσα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass