Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΚΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ

Πακέτα διακοπών για 55χρονους

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2016 2:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαϊ 2016 9:07

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» (εδρεύει στη Λάρισα), σε συνεργασία με άλλους 6 εταίρους από χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχεδίασαν το πρόγραμμα SORT (Seniors on Reciprocal Tourism – Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό), το οποίο εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COSME, του Εκτελεστικού Οργανισμού για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (EASME - Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο έχει διάρκεια 18 μήνες, από τον Μάρτιο 2016 έως τον Αύγουστο του 2017.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος «Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό – “SORT” Seniors on Reciprocal Tourism», είναι να σχεδιαστεί, να δοκιμαστεί, να αξιολογηθεί, να συγγραφεί, να διαχυθεί και αξιοποιηθεί, ένα νέο τουριστικό πακέτο και υπηρεσιών για τους τουρίστες άνω των 55 ετών.

Ο κύριος στόχος είναι να διευκολυνθεί η κινητικότητα των ηλικιωμένων έναντι των τοπικών κοινωνιών των εταίρων, παρέχοντάς τους τις ιδιότητες ενός περιπλανώμενου-φιλοξενούμενου, καθώς και εθελοντή. Οι ηλικιωμένοι τουρίστες, εκτός από τις τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ο φιλοξενών εταίρος θα οργανώσει γι 'αυτούς, θα τους δοθεί η ευκαιρία να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω σε ένα πεδίο που γνωρίζουν, είτε επαγγελματικά είτε από χόμπι. Οι δέκτες της «γνώσης» θα είναι άτομα και ομάδες της τοπικής κοινότητας των εταίρων του έργου, όπως φοιτητές, νέοι, γυναίκες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λ.π. Με αυτόν τον τρόπο, μια νέα μορφή τουρισμού θα αναπτυχθεί, που θα περιλαμβάνει αμοιβαίο «δούναι και λαβείν». Οι εταίροι του έργου θα προσαρμόσουν το μοντέλο στις συνήθεις δραστηριότητές τους, και αναμένεται να ενισχύσουν τη ροή των ηλικιωμένων τουριστών και να διευκολυνθεί η παράταση της χαμηλής τουριστικής εποχικότητας.

Ήδη η πρώτη συνάντηση των εταίρων, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας όπου φιλοξενήθηκαν οι υπεύθυνοι των οργανισμών και συζήτησαν για το έργο «Ενήλικες σε Αμοιβαίο Τουρισμό – “SORT” Seniors on Reciprocal Tourism» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιούλιο του 2016, όπου θα φιλοξενηθούν ξανά στην πόλη της Λάρισας για να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν τα πακέτα φιλοξενίας για τους ενήλικες 55 +.