Οι επιπτώσεις του Brexit σε τουρισμό και αερομεταφορές

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 15:59

Aπρόβλεπετες συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό θα έχει η απόφαση των Βρετανών για Brexit, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου.«Οι ακριβείς παρενέργειες είναι δύσκολο να προβλεφτούν αυτή τη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.


Το βέβαιο -προσθέτει- είναι ότι θα υπάρχει μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην ισοτιμία της στερλίνας, που θα επηρεάσει και τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ.Γιάννης Ρέτσος προβλέπει σταδιακή μείωση των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της μείωσης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ, κάτι που θα κάνει όλους τους προορισμούς του ευρώ ακριβότερους για τους Βρετανούς.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περίπου τρία εκατ. Βρετανοί τουρίστες, ενώ συνολικά οι Βρετανοί πραγματοποιούν πάνω από 29 εκατ. ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. Ο εξερχόμενος βρετανικός τουρισμός αντιστοιχεί στο 76% του συνόλου των ταξιδιών στην Ευρώπη. Επίσης, το 68% του συνόλου των επαγγελματικών ταξιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιείται σε χώρες της Ε.Ε (περίπου 4,6 εκατ. είναι μόνο οι επισκέψεις των στελεχών επιχειρήσεων).Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες και η βρετανική τουριστική βιομηχανία δεν θα πληγεί από τις εξελίξεις, καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική με αντίκτυπο στα ταξίδια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Travelzoo UK, Joel Brandon-Bravo. Οι επόμενοι 24 μήνες των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, θα είναι κρίσιμοι για τα ταξίδια των Βρετανών. Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα, τόνισε, από τη Βρετανική κυβέρνηση, πώς ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργεί στον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο.Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε, οι τουριστικοί προορισμοί θα βιώσουν μια περίοδο αβεβαιότητας, που θα δημιουργεί συνεχείς αναταράξεις στην ισοτιμία της λίρας έναντι των άλλων νομισμάτων, καθιστώντας το κόστος των διακοπών στο εξωτερικό ακριβότερο.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να αλλάξουν αρκετές ρυθμίσεις και κανονισμοί για τα ταξίδια, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ):
- Την οικονομική προστασία για τα οργανωμένα ταξίδια.
- Τις αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις των πτήσεων.
- Την πρόσβαση σε δωρεάν κάλυψη υγείας, μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας.
- Τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας.
- Το πλαίσιο των ανοικτών ουρανών σε όλη την ΕΕ, που επέφερε περισσότερα δρομολόγια και την άνθιση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη βρετανική αγορά.

Ηδη, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον των low cost εταιρειών-πτήσεων στην Ευρώπη. Ο γενικός διευθυντής της Ryanair, Michael O'Leary θεωρεί ότι οι χαμηλοί ναύλοι θα τελειώσουν για τους Βρετανούς.
Επίσης, ο αερομεταφορέας BMI Regional προειδοποίησε για πιθανή αποχώρησή του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την επέκτασή του στην Ευρώπη. Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Peter Simpson, είπε ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Μ. Βρετανίας, της Ε.Ε και της Ευρώπης συνολικά.Ο γενικός διευθυντής της πλατφόρμας αναζήτησης πτήσεων και ταξιδιωτικών κρατήσεων Cheapflights, επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αναδείξει όλα όσα τόσα χρόνια οι Βρετανοί θεωρούσαν δεδομένα. Κυρίαρχο στοιχείο ανάμεσά τους είναι η συμφωνία που αφορά τους ανοικτούς ουρανούς της Ευρώπης, που αποτέλεσαν πεδίο ανάπτυξης των low cost αεροπορικών εταιρειών, το οποίο τώρα θα επαναπροσδιοριστεί.  Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν χάθηκαν όλα για τους βρετανούς ταξιδιώτες, καθώς η βρετανική αγορά είναι ζωτικής σημασίας στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών και έτσι αυτές θα αναζητήσουν τρόπους για να διατηρήσουν το μερίδιο τους.

Πηγή: .tanea.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass