ΠΑΚΕΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ: ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟ 1841 ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΚΟΥΚ

Διακοπές, ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τσάι...

* Φέτος θα γίνουν 69 εκ. οργανωμένα ταξίδια διακοπών

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2016 12:07 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλ 2016 12:15

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το 1841 πουλήθηκε από τον Τόμας Κουκ (φωτ.) το πρώτο πακέτο διακοπών, το οποίο περιελάμβανε και διατροφή. Τότε μόνο λίγοι είχαν αυτό το προνόμιο. Σήμερα τα πακέτα διακοπών απευθύνονται σε εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τσάι. Αυτή ήταν η προσφορά του πρωτοπόρου στην διοργάνωση πακέτων διακοπών Τόμας Κουκ. Πριν από 175 χρόνια ακριβώς ο Τόμας Κουκ πούλησε το πρώτο πακέτο διακοπών σε μερικές εκατοντάδες συμπατριωτών του.

Τα μακρινά ταξίδια τότε ήταν προνόμιο της οικονομικής και πνευματικής ελίτ. Ας θυμηθούμε τα ταξίδια του Γκαίτε στην Ιταλία. Για τους αγρότες, τους εργάτες και τους μικρομεσαίους υπαλλήλους ένα Σαββατοκύριακο σε μια κοντινή εξοχή αρκούσε.

Ο Τόμας Κουκ χρέωνε ένα σελίνι στους πρώτους πελάτες για τα λίγα χιλιόμετρα που έκαναν με το τρένο από το Λέτσεστερ στο Λοουτσμπόρο και τους υποδεχόταν με μουσική πνευστών οργάνων.

Πολλά χρόνια αργότερα ο Γιόζεφ Νέκερμαν έφερε τα ταξιδιωτικά πακέτα στη Γερμανία. Ήταν τη δεκαετία του 1960 οι προσφορές περιελάμβαναν ταξίδια με το αεροπλάνο στη Μαγιόρκα. Ο Νέκερμαν σήμερα είναι ο κύριος γερμανός εταίρος του ομίλου Κουκ, ο οποίος απασχολεί 22.000 εργαζομένους, 92 αεροπλάνα και 200 ξενοδοχεία.

Τα ταξιδιωτικά πακέτα αγαπήθηκαν από τον κόσμο, ωστόσο οι καιροί άλλαξαν. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες σε όλο τον κόσμο παρατήρησαν πως πολύ κόσμος προτιμά πλέον να οργανώνει μόνος του τα ταξίδια του. Ακόμα οι διανυκτερεύσεις σε ιδιωτικά καταλύματα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Παρόλα αυτά το 42% των διακοπών αποτελούν τα οργανωμένα από ταξιδιωτικά πρακτορεία, η διάρκεια των οποίων είναι το λιγότερο πέντε ημέρες. Πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 48%. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι περιορίστηκε η ταξιδιωτική αγορά. Αντίθετα γνωρίζει μεγάλη άνθηση εάν σκεφθεί κανείς μάλιστα πως φέτος έχουν σχεδιαστεί 69 εκατομμύρια ταξίδια, ενώ πριν από δέκα χρόνια ο ίδιος αριθμός ήταν 60 εκατομμύρια.

ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Τα οργανωμένα πακέτα διακοπών θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πιστεύει ο Χάραλντ Πεχλάνερ, ειδικός ερευνητής σε θέματα τουρισμού. Μάλιστα οι κρίσεις, όπως η οικονομική ή τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ευνοούν τα οργανωμένα ταξίδια και αυτό γιατί σε περίπτωση ακύρωσης ευθύνεται ο διοργανωτής.

Οι ταξιδιώτες μπορεί να προτιμούν πλέον ένα πιο προσωπικό χαρακτήρα στα ταξίδια τους ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα οι χώρες που επιλέγονται για διακοπές. Στην κορυφή των προτιμήσεων για τους Γερμανούς παραμένουν οι χώρες της Μεσογείου: Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία, Μαρόκο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα όμως στην Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον περισσότερο προς την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία αλλά και την Ιταλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1