ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΠΡΙΝ ΜΙΑ 20ΕΤΙΑ, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Αυτοί που πήραν τα βουνά... δικαιώνονται!

* «Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος ζητά να κάνει κάτι πιο ενδιαφέρον στις διακοπές του. Αναζητά μια άλλη ποιότητα ζωής...», αναφέρει ο Νίκος Ντάγκας, πρωτοπόρος του είδους εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2016 12:10

Της Λένας Κισσάβου

Πέρασε σχεδόν μια εικοσαετία, από τότε που κάποιοι τολμηροί φυσιολάτρες, ξεκίνησαν στην περιοχή μας να πραγματοποιούν οργανωμένες εξορμήσεις στα βουνά για αναρρίχηση, πεζοπορία, περιπετειώδεις καταβάσεις ποταμών με κανό, βόλτες με σκάφος μέσα σε θαλάσσιες σπηλιές και γενικά δράσεις που ξέφευγαν από τις τετριμμένες εκδρομές στη φύση.

Οραματίστηκαν την εποχή που καλοκαιρινές διακοπές δεν σήμαιναν και μόνο ξαπλώστρα και παραλία, αλλά μια όμορφη περιπέτεια μέσα στον πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος, που μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Πρότειναν μια άλλη ποιότητα ζωής. Όπου ο άνθρωπος θα ζούσε έντονα κάθε στιγμή του, στην επαφή με τη φύση και θα είχε τη δυνατότητα να απολαύσει κάθε τι που του πρόσφερε απλόχερα, και όχι απλά παρατηρώντας, αλλά βιώνοντας τις ομορφιές της.

Τότε θεωρήθηκαν ρομαντικοί. Σήμερα θεωρούνται πρωτοπόροι.

Αλλά κάπως έτσι δεν ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές;

Και για του λόγου το αληθές, σήμερα παρότι εν μέσω κρίσης, η τάση των ανθρώπων να επιλέγουν μέσα στις διακοπές τους, περιοχές όπου έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν φαράγγια, να κάνουν σαφάρι με τετρακίνητα οχήματα, να πλεύσουν με κανό ποτάμια, να αναρριχηθούν σε βραχώδη μέρη και να περπατήσουν μονοπάτια του Ολύμπου και του Κισσάβου, είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Ομάδες ξένων τουριστών, πραγματοποιούν οργανωμένες εκδρομές στην περιοχή μας μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, ενώ αυξανόμενη παράλληλα είναι και η ζήτησή τους από τους Έλληνες.

Πρόκειται όμως για μια γενικότερη τάση στον τουρισμό, πανευρωπαϊκά, που αναπτύσσεται ραγδαία και ο νομός μας είναι έτοιμος (τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα) να τον δεχθεί.

Ένας από τους καταλληλότερους να μας μιλήσει γι’ αυτές τις δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, που υπάρχουν στον νομό μας, είναι ο Νίκος Ντάγκας. Από τους πρωτοπόρους του είδους και παρά τις αντίξοες κατά καιρούς συνθήκες, πιστός και επίμονος, χρόνια τώρα, στον στόχο του.

Αναφέρει στην «Ε»: «Αν και φαίνεται αντιφατικό το γεγονός, παρόλα αυτά παρατηρείται ότι μέσα στην οικονομική κρίση, αναπτύσσεται ραγδαία ο εναλλακτικός τουρισμός με αντικείμενο τις δραστηριότητες στη φύση.

Τόσο ξένοι όσο και Έλληνες τουρίστες, στρέφονται σε τέτοιες επιλογές, αναζητώντας να κάνουν κάτι διαφορετικό στις διακοπές τους».

Δίνοντας μια πιθανή εξήγηση, αυτής της μεγάλης ζήτησης, τονίζει: «Διαπιστώνεται μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων… Έστω και με τα λιγότερα χρήματα που διαθέτουν, αναζητούν ποιοτικότερη ζωή, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό στις επιλογές τους. Επιλέγουν να ζήσουν πιο έντονες συγκινήσεις, να έρθουν πιο κοντά στη φύση, να βιώσουν εμπειρίες που θα τους ευχαριστήσουν και θα τους προσφέρουν ψυχική ανάταση. Να ζήσουν διαφορετικά…».

Η έντονη δράση που βιώνουν οι συμμετέχοντες σε αυτές τις εξορμήσεις, αναμφίβολα αποζημιώνει την επιλογή τους, και για παράδειγμα μια τέτοια οργανωμένη εκδρομή στην περιοχή μας μπορεί να περιλαμβάνει κανό, κολύμπι στο φαράγγι Καλυψούς, μπάνιο στα ιαματικά λουτρά στο Κόκκινο Νερό και λασπόλουτρα, ή τοξοβολία και παρατήρηση πουλιών, ή βόλτα με σκάφος στις θαλάσσιες σπηλιές του Βένετου, περίπατο σε παλιά μονοπάτια που συνδέουν ακόμη και χωριά μεταξύ τους, κανό στα Τέμπη κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάγκα, πραγματοποιούνται ακόμη και πολιτικοί γάμοι στις θαλάσσιες σπηλιές του Βένετου, όπου ο μύθος αναφέρει πως εκεί έγινε ο γάμος των γονιών του Αχιλλέα, της Θέτιδας και του Πηλέα.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Μπορεί η φύση να χαρίζει απλόχερα τα υπέροχα τοπία της, αλλά η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναμφίβολα προϋποθέτει και την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, με ήπιες επενδύσεις. Και φυσικά αυτές απαιτούν την κινητοποίηση των αντίστοιχων δημοτικών αρχών, που αν στοχεύουν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε για παράδειγμα να προωθήσουν μικρά επενδυτικά έργα, χωρίς μεγάλο κόστος, όπως ένα παρατηρητήριο σε περιπατητικές διαδρομές, ένα παγκάκι… κ.ά.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ» ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σήμερα με τον εναλλακτικό τουρισμό αυτού του είδους, στο νομό Λάρισας, δραστηριοποιούνται οι εξής:

Trekking Hellas, Λάρισας» (Νίκος Ντάγκας). H εταιρία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών από διασχίσεις φαραγγιών, safari με 4x4 και φουσκωτά, ιστιοπλοΐα, δραστηριότητες ποταμού (rafting, canoe, kayak) , πεζοπορίες στον Όλυμπο και τον Κίσαβο.

Η ομάδα της Λάρισας απαρτίζεται από 20 εκπαιδευμένα άτομα, που συνοδεύουν σε περιπέτειες στον Κίσσαβο, τον Όλυμπο και στο Πήλιο.

Είναι μια ομάδα αφοσιωμένων ανθρώπων που μοιράζονται ένα κοινό όραμα το οποίο συνοψίζεται σε λίγες λέξεις ως «η παροχή αυθεντικών εμπειριών στη φύση».

Escape Way» (Γιάννης Βαΐτσης). Η EscapeWay Outdoor Activities έχει έδρα την Σπηλιά της Λάρισας και σκοπό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην φύση, όπως rafting, canyoning, trekking, κλπ. Η περιοχή υλοποίησης των προγραμμάτων της είναι κατά βάση τα βουνά και τα ποτάμια της Κεντρικής Ελλάδας (Όλυμπος, Πιέρια, Κίσσαβος, Πήλιο, Πίνδος – Πηνειός, Βενέτικος, Ασπροπόταμος) με τη δυνατότητα όμως μελέτης προγραμμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επίσης δραστηριοποιείται στην οργάνωση σχολών ιστιοπλοΐας, στις ναυλώσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών, καθώς και στον προγραμματισμό ιστιοπλοϊκών εκδρομών, με περιοχή υλοποίησης το θαλάσσιο περιβάλλον των Βορείων Σποράδων.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της εταιρίας, πρωταρχικός στόχος είναι η αναβάθμιση των δεσμών του ανθρώπου με τη φύση.

Olympos Trek» (Βασίλης Γραβάνης) Επικεφαλής εκπαιδευτής και υπεύθυνος είναι ο Βασίλης Γραβάνης, με πολυετή εμπειρία στον αλπινισμό και την αναρρίχηση, με σημαντική δράση στη δημιουργία νέων διαδρομών βράχου και χειμερινών, πλήθος σοβαρών επαναλήψεων διαδρομών στον ελλαδικό χώρο αλλά και το εξωτερικό, καθώς και συμμετοχή ως επικεφαλής και βασικός οργανωτής αποστολών σε μεγάλα βουνά των Ιμαλαϊων.

- «Olympus Path» (Θανάσης Πιτένης).

Ορεινή ποδηλασία, ράφτιγκ, αναρρίχηση είναι μερικές από τις δράσεις της.

-Λάναρης Δημ. και Κων. Γερογιάννης, στη Σπηλιά. Προσφέρει την εμπειρία εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης στον Κίσσαβο, με πενθήμερα προγράμματα.

Στην περιοχή Φτέρη με θέα την κορυφή της Όσσας, αλλά και τη θάλασσα του Πλαταμώνα, πραγματοποιείται πρόγραμμα βασικής ορεινής επιβίωσης (Survival Expeditions Camp). Το Camp απέχει 40 λεπτά από τη Λάρισα, 20 από το Συκούριο.

Άνθρωποι με αγάπη για τη φύση και τις παραδοσιακές τεχνικές επιβίωσης, μετά από χρόνια πείρας στον τομέα αυτό, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ζωής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass