Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ Ο «ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ»

Εκδρομή στον Χορτιάτη

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 16:28

Προ ημερών ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών ο «Αγιος Αχίλλιος» πραγματοποίησε την πρώτη προγραμματισμένη εκδρομή του στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρουν οι εκδρομείς σε ανακοίνωσή τους «Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος, με βροχές και χιόνια στον Χορτιάτη, που ήταν ο προορισμός μας. Ευτυχώς, τελικά, μάς ευνόησε ο καιρός. Τα χιόνια στοίβες στους δρόμους της κωμόπολης καθώς και στην αυλή του μοναστηριού. Οι πιο τολμηροί το απόλαυσαν κάνοντας μπάλες χιονιού, μια και στη Λάρισα δεν είδαμε χιόνι.

Το μοναστήρι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την Παναγία Πορταΐτισσα. Ιδρύθηκε το 1961. Στην αρχή ήταν ανδρικό μοναστήρι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ., η θέα του κάτι το ανεπανάληπτο. Η γυναικεία αδελφότητα που ήρθε το 1971 πολύ φιλόξενη και εγκάρδια.

Ανάψαμε το κεράκι μας και προσκυνήσαμε τις άγιες εικόνες. Ο π. Αλέξιος (Βολιώτης στην καταγωγή), μας μίλησε για το ιστορικό της Μονής.

Αφήνοντας πίσω μας τον ιερό και ευλογημένο αυτό χώρο, επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη. Προορισμός μας επίσκεψη και ξενάγηση στο Επταπύργιο στην Άνω Πόλη. Μεγάλη εμπειρία εδώ. Έρχεται στη μνήμη σου όλη η ιστορία την οποία ακούσαμε μέσα στο πούλμαν κατά τη διαδρομή μας. Από την αρχαία Θέρμη - τους Ενετούς- τους Μακεδόνες - τους Βυζαντινούς - τους Τούρκους. Θαυμάζεις κοιτάζοντας αυτά τα τείχη για την κατασκευή τους, που προστάτευαν την πόλη από τις επιδρομές των εχθρών του Βορρά και τους κουρσάρους και πειρατές της θάλασσας και που προξενούν τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Κάθε γωνιά τους φωνάζει και διηγείται την ιστορία του.

Το Γεντί Κουλέ, φυλακές από το 1890 - 1989 και σήμερα μουσείο, ο Πύργος του Τριγωνίου - η Μονή Βλατάδων - ο Άγιος Νικ. ο Ορφανός (14ος) που λειτουργούσε καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ακόμη και σήμερα και ο μοναδικός ναός που δεν μετατράπηκε σε Τζαμί.

Η απόφαση της Πολιτείας να ανακηρύξει την Άνω Πόλη (Μπαΐρι επί Τουρκοκρατίας), ως παραδοσιακό οικισμό, έσωσε τα παλιά οικίσματα και την ιστορία που κλείνουν μέσα τους αυτά τα τείχη.

Είναι το μοναδικό σημείο που διατηρεί ζωντανή τη μορφή, τη ρυμοτομία, που μοιάζει με Λαβύρινθο από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα αλλά και τις συνήθειες από τα πρώτα χρόνια που κατοικήθηκε. Με λουλουδιασμένες αυλές, με πολλές ταβέρνες και τσιπουράδικα, που αποτελούν στέκι των Θεσσαλονικέων στις εξόδους τους.

Η θέα από το Επταπύργιο υπέροχη. Φαίνεται το απέραντο της Θεσσαλονίκης και ο Θερμαϊκός κόλπος.

Ένας απογευματινός καφές στον Λευκό Πύργο, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης ήταν ό,τι χρειαζόταν.

Γυρίσαμε ενθουσιασμένοι από τα όσα είδαμε και ακούσαμε, φέρνοντας μαζί μας ευχάριστες στιγμές» καταλήγει η ανακοίνωση των καρδιοπαθών.

Gallery άρθρου