Ελάτε εκδρομή στην Αγιά...

* Πρόσκληση σε σχολεία από την «Καλυψώ»

Δημοσίευση: 10 Απρ 2018 22:00

Πρόταση στους μαθητές, αλλά και γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας να εκμεταλλευτούν τον θεσμό των σχολικών εκδρομών για να γνωρίσουν τις ομορφιές του Δήμου Αγιάς, απευθύνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ».

Με έγγραφο που απέστειλε προς τα αρμόδια όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ» τονίζει πως με δεδομένο ότι οι σχολικές εκδρομές λειτουργούν ως εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης, παρέχοντας συνάμα τη δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφθούν μέρη και να έρθουν σε επαφή με τη φύση, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς αποτελεί ιδανικό προορισμό, αφού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στα πόδια του Κισσάβου και στην καρδιά του Μαυροβουνίου.

Η Αγιά, αναφέρει, έχει πλούσια ιστορία, φυσική ομορφιά και έντονα παραδοσιακό ύφος, ενώ διαθέτει πολυάριθμα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία είναι επισκέψιμα κατόπιν συνεννόησης, ώστε να παρέχεται ο κατάλληλος ξεναγός – συνοδός, και επισημαίνει:

«Πιο αναλυτικά σας προτείνουμε ενδεικτικά τους εξής προορισμούς:

ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ

Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται 1 χλμ. έξω από την Αγιά. Είναι πνιγμένο στο πράσινο και δίπλα στην πλατανόφυτη ρεματιά υπάρχει η πλατεία, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται επίσης και γήπεδο 5Χ5.

Στο χωριό υπάρχει, επίσης, και είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε το ΓΑΚ (τα Τοπικά Αρχεία του Κράτους), όπου η ιστορία της περιοχής ξετυλίγεται μέσα από παλιούς χάρτες, βιβλία, παλαίτυπα και φωτογραφίες. Αξίζει να δείτε το παλιό Παρθεναγωγείο και τώρα πια Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού και τις πέτρινες καμάρες στο παλιό υδραγωγείο. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παλιό κηροπλαστείο, όπου θα δείτε πώς κατασκευάζονταν τα χειροποίητα κεριά σ’ ένα πανέμορφο ανακαινισμένο πέτρινο κτίριο.

Με το πέρας των όποιων εκπαιδευτικών επισκέψεών σας, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας, καθώς και διάφορα σνακ και μικρογεύματα/μεζέδες στο πρόσφατα και με πολύ μεράκι ανακαινισμένο γραφικό καφενείο και νυν δημοτικό αναψυκτήριο του χωριού.

ΜΕΛΙΒΟΙΑ – ΒΕΛΙΚΑ

Γνωρίστε το ορεινό χωριό Μελίβοια στις Ν.Α. πλαγιές του άγνωστου Κισσάβου, που έχει σύμβολο τον Φιλοκτήτη, μυθικό βασιλιά και ήρωα του Τρωικού πολέμου. Εκεί βρίσκεται το πανέμορφο μονοπάτι για River Trekking της ρεματιάς «Σουβάλα» που ξεκινά κάτω από το χωριό, με παραμυθένια διαδρομή κατά μήκος ρυακιού, περάσματα από ξύλινα γεφύρια, καταρράκτες και κατάλληλα διαμορφωμένα σημεία αναψυχής στη σκιά τεράστιων πλατάνων.

 Αξίζει, επίσης, να ξεναγηθείτε στην Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας με τα ευρήματα της ανασκαφής του Κάστρου Μελιβοίας. Εδώ, φιλοξενούνται βυζαντινά γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες και νομίσματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή του Κισσάβου, με σημαντικότερες εκείνες στο Κάστρο Βελίκας και τα βυζαντινά μοναστήρια του Όρους των Κελλίων.

Ως εκ τούτου, αξίζει την επίσκεψή σας και το Κάστρο Βελίκας, όπου υπάρχει η δυνατότητα βιωματικού παιχνιδιού ιστορίας – μυθολογίας.

Σε μια ακτογραμμή 36 χλμ., όπου γραφικοί όρμοι εναλλάσσονται με μεγάλες παραλίες, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το πράσινο του Κισσάβου με το γαλάζιο του Αιγαίου, βρίσκεται ο πολυχώρος της Πλατανιάς στη Βελίκα. Ο εν λόγω χώρος περιλαμβάνει εκτός από τα μεγάλα και σκιερά πλατάνια, γήπεδο 5X5, ελεύθερο χώρο για διάφορα ομαδικά παιχνίδια, παιδική χαρά, υπαίθριο θεατράκι, το δημοτικό αναψυκτήριο, τουαλέτες και καθίσταται έτσι ιδανικός για σχολικές εκδρομές.

Και επειδή «νους υγιής εν σώματι υγιεί», συνδυάστε την εκπαιδευτική εκδρομή με δραστηριότητες στη φύση και γνωρίστε τα ορεινά χωριά του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου κάνοντας π.χ. trekking στα πανέμορφα μονοπάτια (Μεταξοχώρι – Ανατολή, Μελιβοία – Βελίκα κ.α.) με μαγικές διαδρομές, αλλά και μέσω άλλων παιχνιδιών και δραστηριοτήτων (βιωματικά, orienteering, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού, παιχνίδι προσανατολισμού με χρήση πυξίδας), πάντα με την υποστήριξη καταρτισμένου συνοδού με γνώσεις στην ιστορία της περιοχής και δυνατότητες ξενάγησης».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass