Εκδρομή Καρδιοπαθών Λάρισας

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 16:55

Ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών «Ο Αγιος Αχίλλιος» πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στον ν. Φθιώτιδας.

Ακολουθώντας τον παλιό δρόμο Λάρισας – Λαμίας, φτάσαμε στα Φάρσαλα. Φέρσαλος ή Φάρσαλος, είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία. Κτίστηκε στη θέση της Αρχαίας Φθίας όπου βασίλευε ο Πηλέας με τη Θέτιδα, γονείς του ήρωα των Τρωικού Πολέμου Αχιλλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων.

Ισχυρή πόλη, οχυρωμένη με ισχυρό κάστρο, το οποίο αναστυλώθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό, του οποίου τμήματα υπάρχουν μέχρι σήμερα στα Φάρσαλα.

Στην πεδιάδα των Φερσάλων τρέφονταν περίφημα άλογα γι’ αυτό ονομαζόταν «Ιππόβατον Άργος». Ο περίφημος «Βουκεφάλας» ήταν γέννημα θρέμμα της πεδιάδας των Φερσάλων. Σήμερα τα Φάρσαλα φημίζονται για τον περίφημο χαλβά τους.

Ανηφορίζοντας αντικρίζουμε τον Δομοκό, αρχαία «Θαυμακός» με θέα τον θεσσαλικό κάμπο. Οχυρωμένη πόλη. Μέρος του παλαιού κάστρου δεσπόζει στο ψηλότερο μέρος της κωμόπολης μέχρι σήμερα.

Σε λίγο φθάνουμε στην «Ξυνιάδα» που στην περιοχή της μέχρι το 1950 υπήρχε η λίμνη «Ξυνιάς» που αποξηράνθηκε και έδωσε στους κατοίκους 30.000 στρέμματα πλούσιας, καλλιεργήσιμης γης, αλλά στέρησε την περιοχή από έναν μοναδικής αξίας βιοποικιλότητας, υγρότοπο.

Μ’ αυτές τις σκέψεις φθάνουμε στο Μοναστήρι «Παναγία Ελεούσα - Φανερωμένη», όπου ο π. Αθανάσιος, ο σημερινός ηγούμενος, παιδί τότε, είδε στο όνειρό του την Παναγία να τον καλεί να ανακοινώσει στους κατοίκους να τη βγάλουν από το έδαφος που ήταν θαμμένη. Έτσι κι έγινε και ο Αθανάσιος μεγαλώνοντας αφιερώθηκε στην Παναγία χτίζοντας την Ιερά Μονή.

Πλήθος κόσμου επισκέπτονται την Παναγία Ελεούσα σε ένα όμορφο καταπράσινο τοπίο.

Συνεχίζοντας στις πλαγιές της Όθρυος φθάνουμε σε έναν άλλο αξιόλογο θρησκευτικό τόπο. Το μοναστήρι της Παναγίας Αντινίτσας που έφεραν δύο Αϊδινιώτες από το Αϊδίνιο της Μ. Ασίας με τον πεντακάθαρο χώρο της και το υπόγειο κρυφό σχολείο που εντυπωσίασε όλους.

Συνεχίζουμε και φθάνουμε τελικά σ’ ένα άλλο θαυμάσιο καταπράσινο τοπίο στους πρόποδες της Οίτης, τη θέση «Γοργοπόταμος». Στις 25 Νοεμβρίου 1942 έγινε εδώ το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Ευρώπης κατά των δυνάμεων κατοχής και έμεινε στην ιστορία «Γοργοπόταμος».

Θαυμάσια η εκδρομή με πολλές και αξιόλογες εντυπώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass