Γεύσεις και αρώματα της Πόλης

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2013 17:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:10

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Φωτογραφία: Αχιλλέας Τραγούδας

«Gel burda», φωνάζει ο πωλητής πίσω από τον πάγκο, επιδεικνύοντας την πραμάτεια του: «Tsai, cardamom, portakal, sutzuk, lukum, baklava»... Κοιτάζουν απορημένα τα γιαπωνεζάκια. «Ela, giavroum, Maria, Eleni, m’ ekapses kardia mou», οι καταστηματάρχες  προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις Έλληνιδες τουρίστριες, που περιδιαβαίνουν στα «sokak» του παζαριού με τα μπαχαρικά. Μεγάλο «sevda», έχουν οι Τούρκοι για τις Ελληνίδες, τις Σουηδέζες και γενικότερα το ξανθό γαναλομάτικο.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, ξεκινάει το μεγάλο Bazaar, όπου με το ...απαραίτητο «pazarlik» μπορείς να αποκτήσεις πανέμορφα «kilim», δερμάτινες φιγούρες του «Karagioz» και του «Hagiavat», δερμάτινες τσάντες «maimou original» και ότι ακόμη βάζει ο νους σου.

Μια στάση στο φημισμένο καφέ Fez για ένα «tsai» και «nargile» καθισμένος στον «onta» και μετά «dugru» για φαί. «Imam baildi», «kiofte», «sarma», «pita», «burek», «pastourma», «kokorets», «biftek» και την περνάμε «bereket», ζωή και κότα δηλαδή.

Μετά, σταματάς ένα «taksi» συνεννοείσαι για τον απαραίτητο «para» και διασχίζεις την Πόλη. Αυτή η προκαταβολική συνεννόηση με τον ταξιτζή είναι απαραίτητη, γιατί καμιά φορά σηκώνουν «bairak» και σε χρεώνουν όσο θέλουν.

Στην ανατολική όχθη της γέφυρας του Γαλατά οι ψαράδες πίσω από τους πάγκους στήνουν τα τηγάνια όπου σιγοψήνονται λογής- λογής “meze”, όπως «sardels», «solmon», «mydie», «kalamars», «karides», «sardinya», «lakerd» και «barbunya». Λίγο «raki» κάτω από τον ήλιο και όλα «tamam».

O ήλιος δύει στα νερά του Βοσπόρου και το ιδανικό μέρος να το απολαύσεις, είναι ο Πύργος του Γαλατά κοντά στη συνοικία Beyoglu. Για να φτάσεις με τα πόδια, διασχίζεις τον πολύβουο κεντρικό πεζόδρομο Ιstiklad, ο οποίος βουλιάζει κυριολεκτικά από το «askeri» ανθρώπων κάθε εθνικότητας που τον περπατά. 

Δεν υπάρχει μέρος στην Πόλη που να μην έχει κάτι να σου διηγηθεί. Από τις πιο φτωχές γειτονιές μέχρι την πολυτελή συνοικία του Nisantasi, εκεί όπου ο espresso κοστίζει 7 ευρώ, το ποτό 20, οι Τουρκάλες κυκλοφορούν με haute couture Prada και Miu Miu και οι κύριοι με Ferrari, Cayenne και Lamborghini.

H ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Στη συνοικία του Sultanhmet, στο βυζαντινό κομμάτι της πόλης όπου η Αγιά Σοφία «μάχεται» με το Μπλε Τζαμί, χτυπά δυνατά η καρδιά της παλιά πόλης. Τζαμιά, ορθόδοξες εκκλησίες, το βυζαντινό υδραγωγείο, η στήλη του Ιουστινιανού, το Top Kapi, τα χαμάμ και φυσικά το περιβόητο παζάρι, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Οι Τούρκοι συνήθως δεν ψωνίζουν από το παζάρι. Η δική τους αγορά βρίσκεται πίσω από τα τείχη της σκεπαστής αγοράς και είναι ακόμη πιο πολύχρωμη. Οι ακτινωτοί δρόμοι λειτουργούν σαν τους διαδρόμους του σουπερ μάρκετ: αλλού τα είδη για το σπίτι, αλλού τα είδη ένδυσης, τα φωτιστικά, τα εργαλεία. Χιλιόμετρα πραμάτειας, νυφικά σε όλες τις αποχρώσεις της ίριδας, χρυσά τραπεζομάντιλα, χρυσοκέντητες κουρτίνες, αστραφτερές τουαλέτες και ψηλοτάκουνα λουστρίνια χαμηλή ποιότητας, χάσκουν κάτω από τις ακτίνες του ήλιου, τα αμέτρητα καντάρια σκόνης και την τσίκνα από τους πλανόδιους ψήστες.

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη χωρίς επίσκεψη στο παζάρι, δεν νοείται. Αν και το Grand Bazzar (Kapali Carsi), είναι άκρως τουριστικό, τα πράγματα που θα βρείτε εδώ είναι πολύ καλής ποιότητας, είτε πρόκειται για δέρμα, είτε για κοσμήματα, είτε για φουλάρια, πετσέτες και είδη σπιτιού και ασημικά. Υπάρχουν βέβαια και οι επώνυμες μαϊμούδες, πολύ καλές απομιμήσεις ρούχων, τσαντών και αξεσουάρ διάσημων οίκων μόδας, τις οποίες κανείς δεν θα προσπαθήσει να σας πουλήσει για αληθινές. Ότι δώσεις θα πάρεις. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για κάθε συναλλαγή είναι το παζάρι και το αλισβερίσι, το οποίο αν αρνηθείτε μπορεί να θεωρηθεί και ως προσβολή.

Αν κουραστήκατε από το περπάτημα, τότε μια στάση στο χαμάμ θα σας ξεκουράσει και θα σας αποζημιώσει. Το Cagaloglu Hamami, το οποίο η εφημερίδα Guardian κατατάσσει στα 5 καλύτερα στον κόσμο, είναι από τα πιο ιστορικά στην Κωνσταντινούπολη και από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα, ενώ περιλαμβάνεται και στην ειδική έκδοση των New York Times «1000 that you have to see before you die». Δεν χρειάζεται να έχετε τίποτα μαζί σας αφού σας προσφέρουν τα πάντα, από πετσέτα μέχρι τσόκαρα, σεσουάρ για τα μαλλιά και αναμνηστικά δωράκια. Cagaloglu Hamami (Kazim Ismail Gurkan Caddesi, number 34), www.cagalogluhamami.com.tr.  Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στο πρόσφατα αναπαλαιωμένο Ayasofya Hurrem Sultan Hamamı, απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Πρόκειται για το Χαμάμ της Χουρέμ Σουλτάνας το οποίο ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατασκεύασε προς τιμή της το 1556. www.ayasofyahamami.com

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ TAKSIM

Η γέφυρα του Γαλατά, υψώνεται επιβλητική πάνω από τον Κεράτειο Κόλπο και φιλοξενεί- εκτός από ψαράδες- δεκάδες εστιατόρια και μπαράκια. Αν όμως θέλετε να μπείτε πραγματικά στο ρυθμό της Πόλης, διασχίστε τη μέχρι την πλευρά του Γαλατά και δοκιμάστε της σπεσιαλιτέ των παρόχθιων εστιατορίων.

Εδώ βρίσκεται η ψαραγορά, όπου τα ψάρια κολυμπούν μέσα σε κουβάδες, ενώ ακριβώς διπλά, στις υπαίθριες παράγκες και στα τραπεζάκια που στήνονται στο πάρκο, μπορείτε να γευτείτε φρέσκο ψάρι, τηγανητό ή στα κάρβουνα. Ο συνήθης τρόπος σερβιρίσματος είναι σε σάντουιτς, με δυο φέτες ψωμί, πράσινη σαλάτα και τηγανητές μαριδούλες.

Από εδώ μέχρι το Taskim ο δρόμος είναι κοντινός αλλά ανηφορικός. Το καλύτερο είναι να πάρετε ένα ταξί που δεν θα σας στοιχήσει περισσότερο από 5 ευρώ και σίγουρα αρκετή αδρεναλίνη μιας και η οδήγηση στην πόλη, είναι σαν το τρενάκι του τρόμου στο Λούνα Πάρκ. Συνηθίζεται όμως….

Ο περίφημος πεζόδρομος Istiklad, δεν διατηρεί άδικα τη φήμη του. Ένας λαβύρινθος από σοκάκια, καταστήματα και μπαρ που λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο και εξυπηρετούν το κάθε γούστο. Το βράδυ οι δρόμοι γεμίζουν μουσική με παραδοσιακές μπάντες, ροκ γκρουπάκια, ποπ bar, disco, μπουζούκια, πλανόδιους μουσικούς και φυσικά με αρώματα από τις ψησταριές και τις ταβέρνες.

Υπάρχουν ακόμη χιλιάδες πράγματα να δεις και να κάνεις στην Κωνσταντινούπολη. Η βόλτα στο Βόσπορο με το καραβάκι, η επίσκεψη στην Ασιατική πλευρά, τα Πριγκιπόννησα. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση, όρεξη για περπάτημα και ένα καλό ξεσκόνισμα των …ελληνικών σας.

ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Συνήθως οι επισκέπτες προτιμούν ένα από τα δεκάδες ξενοδοχεία του Taksim για τη διαμονή τους. Αντιθέτως εμείς σας προτείνουμε ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Πόλης το Aya sofya pesniyonlari, στο Sogukcesme sokak, στην ανατολική είσοδο της Αγιάς Σοφιάς. Πρόκειται για τον πιο παλιό πλακόστρωτο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, κατά μήκος του οποίου βρίσκονται παραδοσιακά ξύλινα οθωμανικά σπίτια, από τα ελάχιστα που σώζονται μέχρι σήμερα τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως πανσιόν. Όλα είναι επιπλωμένα με αντίκες του 19ου αιώνα στο παραδοσιακό τούρκικο στυλ, ενώ από τους κατάφυτους κήπους και την ηλιόλουστη ταράτσα μπορείς να θαυμάσεις την Αγιά Σοφιά σε όλο της το μεγαλείο. www.ayasofyakonaklari.com  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass